hirdetés
hirdetés

A magyar posta legendája

A Benczúr Házba költöztetett Postamúzeum felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes, interaktív ismeretekkel szolgál. Évszázadokat repülünk előre, a Thurn und Taxis (jelenleg hercegi) család postakürtöt fújó lovas futárszolgálatától a delizsánszon döcögő, majd hirtelen vasparipán száguldó szolgáltatásig.

hirdetés

Persze először nálunk is német címer és nyelv jellemezte a hazai postát, és csak 1867-ben magyarosították az intézmény logóját. A szolgáltatás felgyorsult: a vonatszerelvényekhez kapcsolt postavagonokban, a „mozgó postán” éjjel szortírozták a küldeményeket, és reggelre minden vasútállomáson leadták a házhoz kézbesítendő postazsákokat. A szőregi rózsát este bepakolták és ez reggelre a bécsi piacra került. De a vasúti postavagonba élő baromfit, friss zöldséget, disznótorost is fel tudtak venni! Ó, boldog békeidők! A küldemények címszerinti szétválogatását a múzeumban gyakorolhatjuk is.

Aztán nemcsak a postahivatalokról, de a kedves piros levélszekrényekről is megtudhatunk néhány érdekességet. Magyar találmány a postaszekrényt ürítő táska, de a pénzeszsákokat lezáró lakat is. Ráday Mihálynak köszönhetjük, hogy mutatóba megmenekült egy pár nosztalgia levélszekrény. A Magyar Posta mindig a legkorszerűbb műszaki szinten állt: saját tervezésű, jellegzetes küllemű gépkocsikkal, kerékpárokkal vitték házhoz a küldeményeket. A 30-as években már villanymotort is használtak. Ezek a járgányok, a postai alkalmazottak egyenruhái, egy teljes vidéki postahivatal is megtekinthető a múzeumban.

Párhuzamosan a mozgóposta kialakításával új találmányok gyorsították fel az információtovábbítást. A csőposta rézcsövein sűrített levegő röpítette a táviratokat a Morze-jeleket használó részleghez. A Morze-jelek továbbításával, és a még újabb találmány, a telefonközpont kezelésével is megpróbálkozhatnak az ügyesebb látogatók a múzeumban. Európában negyedikként, 1881-ben hozták létre a budapesti telefonközpontot a Puskás fivérek, és ebben akkoriban teljesen szokatlanul a nőké volt a főszerep. Elindult a telefonhírmondó, majd a rádió vette át a mindenkihez eljutó hírforrás szerepét.

A Postamúzeumban megcsodálhatjuk az amerikai mintára készült, de valóságos műszaki csodának számító lakihegyi adótorony makettjét is. A 314 méteres torony építésekor magasságát tekintve világelső volt: a villámhárítást a csúcsán egy rézgömb szolgálta. Ezt a számtalan lukkal átfúrt rézgömböt a múzeumban eredetiben láthatjuk, sebei bizonyítják a sok villámcsapást kivédő szerkezet hatékonyságát. A torony 1985 óta védett. Rohanó jelenkorukat a telex, majd a telefax képviseli.

A Postamúzeum címe: Budapest, Benczúr utca 27.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai