hirdetés
hirdetés

A Szűz Mária-kegykép vagy a forrásvíz a csodatévő?

Tízezren is lehettek a múlt század elején azok a zarándokok, akik ellátogattak egy-egy csicsói búcsúba. Az egykori remeteség által őrzött misztikus templom és kegykép, valamint - a legenda szerint – a csodás gyógyulásokat hozó Szentkút már több mint 250 éve rejtőzik egy különleges szépségű domboldalon. A leromlott állapotú épületegyüttest Hőgyész Nagyközség Önkormányzata a közmunkaprogram, a Hőgyészi Értékőrző Egyesület pedig pályázati segítséggel közel tízmillió forintból együtt újította fel.

hirdetés

Megújult zarándokhely kerülhet fel a vallási turizmus térképére, hiszen a Tolna megyei Hőgyész külterületén található Csicsói templom és remeteség újjászületett. A táj és a több mint 250 évvel ezelőtt épített kulturális örökség erős misztikus kisugárzásával nemcsak a vallásos, hanem a bakancsos turisták ideális kirándulóhelye is lehet.Botta György, Hőgyész polgármestere elmondta, hogy a település kollektív emlékezetében a mai napig is erősen él mindaz a hagyomány és legenda, mely Tolna megye lelki központjává avatta Csicsót. A polgármester hozzátette érdekességképpen, hogy a többnemzetiségű nagyközségben a 18. században betelepülő németek leszármazottai inkább a templomban elhelyezett Szűz Mária-kegyképnek, míg a magyarok a forrásvíznek, a Szentkútnak tulajdonítanak csodatévő erőt.

A kívül-belül megújult kegyhely renoválását Hőgyész Önkormányzata támogatta, és segítette a Hőgyészi Értékőrző Egyesületet, hogy pályázati forrást tudjanak szerezni a munkálatok finanszírozására. A 100%-os támogatásnak köszönhetően született újjá Tolna megye legújabb turisztika különlegessége.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk