hirdetés
hirdetés

Akár 10 millió forintot is kaphatnak a mikrovállalkozások

Megjelent a „Mikrovállalkozások fejlesztése” című kiírás módosítása, amelynek köszönhetően több mint duplájára, 4 millióról 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege, míg a kedvezményesen felvehető hitel akár a 20 millió forintos nagyságrendet is elérheti. Mindezek mellett a kedvezményezetti kör is jelentősen bővül - tájékoztatta a Turizmus Online-t a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

hirdetés

A gazdaságfejlesztés eredményei közül kiemelkedő jelentőségű az EU szinten is újszerű „Mikrovállalkozások fejlesztése” című pályázati konstrukció, amely 2011. március 1-jétől pályázható Magyarország bármely régiójában.

Az újszerű pályázati formában egyablakos ügyintézés keretében, a közvetítőkön keresztül igényelhető egyszerre támogatás és hitel, az igényléstől számított 30 napos átfutási idővel.

Az így felépített konstrukció szinte teljes mértékben forrást biztosít a legkisebb, 1-9 fős mikrovállalkozások fejlesztéseihez, mivel 10 %-os önerő mellett akár 45% támogatás igényelhető. A fennmaradó rész finanszírozása pedig a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású, államilag támogatott mikrohitellel biztosítható a „Kombinált Mikrohitel Program” keretében.

Az eddigi eredményeket összefoglalva elmondható, hogy a 2011 januárjában megjelent kombinált programhoz kapcsolódó „Mikrovállalkozások fejlesztése” című pályázatra Közép-Magyarországon a vállalkozók mintegy 1181 pályázatot nyújtottak be és 565 esetében született már támogatói döntés is. Ebben a régióban a megítélt támogatás összege közel 2 milliárd forint volt. Az ország többi területén a beadott pályázatok száma elérte a 2091-et, ebből támogatási döntésben eddig 1179-en részesültek, az odaítélt támogatás pedig megközelíti a 4 milliárd forintot.

Az eredetileg 2011. év végégig kiírt pályázat beadási határideje 2012. december 31-ig meghosszabbításra került.

Idén januártól az Új Széchényi Terv „Kombinált Mikrohitel Programban” nyújtható hitel összege 8 millióról 20 millió forintra emelkedett, akárcsak a „Mikrovállalkozások fejlesztése” kiírás esetében. A hitelnyújtás vonatkozásában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a takarék- és hitelszövetkezeteket, valamint a Szövetkezeti Hitelintézeteket is bevonja azon közvetítők körébe, amelyeknél a támogatás igénylése kezdeményezhető. Ennek köszönhetően az eddigieknél is több helyszínen lesz elérhető az országban a mikrovállalkozások részére szóló pályázat. A teljes közvetítői lista az MV Zrt. honlapján érhető el: www.mvzrt.hu

A kedvezményezettek körének bővítését segíti, hogy eltörlésre került az árbevételi korlát felső határa (200 millió forint). Előbbi intézkedéssel az NFÜ a nagyobb beruházásokra is kiterjeszti az eljárást.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk