Bocuse d'Or: a gyerekzsűri a desszerteket díjazta

Január 22-én, vasárnap reggel megszólaltak a kürtök, sípok, dudák, dobok, és éktelen zsivaly kellős közepette elindult a világ legrangosabb szakácsversenyének világbajnoki döntője. Exkluzív tudósításunk a helyszínről.

A hatalmas, síppal, dobbal, nádihegedűvel zajló lyoni világdöntő nyitányán rendben zajlottak az események: a csapatok óraütésre, másodpercnyi pontossággal álltak be a számukra kijelölt helyekre, hogy elkészíthessék versenymunkájukat.

Amit idén a táltéma esetében ördöghalból, fekete kagyló és Szent Jakab-kagyló felhasználásával kell elkészíteni, a tányértéma pedig ezúttal gyerekmenü (három fogás 15 személyre), és a fogások mindegyikében szerepelnie kell a töknek. Az előétel előírása a vegán, a főétel elkészítéséhez pedig kötelezően tojást kell használni.

 

Érdekesség idén, avat be minket a részletekbe a helyszínen az eseményeket figyelő "alkalmi szakértőnk", Bősze Ákos, a magyarországi METRO Nagykereskedelem HoReCa Üzletágfejlesztési vezetője, hogy a hazánkat képviselő zsűritag, Hamvas Zoltán, aki a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a az ördöghalas zsűriben kapott helyet, így nyilván annyit kóstol majd ebből a különleges halféléből a döntő két napja alatt, ami másnak egy életre is sok lenne.

 

Még egy érdekességről hallhattunk a verseny kapcsán: nagy siker idén a gyerekzsűri részvétele a versenyen, őket azért hívták meg kóstolni és pontozni a versenyzőket, mert idén kiemelten fontos szempont a versenyben a gyerekétkeztetrés témája, hiszen köztudott, hogy a vendéglátásnak ez az a területe, ahol a legtöbb étel megy kárba, mintegy 50 százaléka kerül a szemétbe világ szinten, és erre a komoly problémára szeretnék felhívni a figyelmet a lyoni világverseny szervezői - teljes joggal. Egyébként, árulja el "alkalmi tudósítónk", a gyerekzsűri körében osztatlan siker a versenyzők desszert témája, ez tetszik nekik a legjobban, amit nem csak kóstolnak, ahogy az egy profi kóstolótól elvárható, hanem élvezettel fogyasztanak el.

A magyar csapat különben - akik hétfőn, azaz hétfő reggel másodikként szólítva állnak be a versenykonyhába, hogy elkészíthessék versenymunkáikat - végignézték az első nap eseményeit. Versenyzőnk, Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, valamint commis-ja, Nyikos Patrik és coach-uk, Széll Tamás Michelin-csillagos séf továbbra is nyugodtan várják a hétfői megmérettést, amelyről szintén a helyszínről tudósítjuk majd olvasóinkat.

 

 

 

 

Forrás: METRO / Turizmus Online


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.