hirdetés
hirdetés

Szabadon utazhatnak az EU-ba(n) a beoltottak

Megegyeztek az Európai Unió országai arról, hogy megnyissák határaikat azon utazók előtt, akik már be vannak oltva – számol be a hírről a Bloomberg nyomán a Portfolio. Vannak más feltételek is.

hirdetés

Egyezségre jutottak az EU-s tagországok arról, hogy karanténkötelezettség nélkül utazhat be minden olyan turista, aki már be van oltva.

A megállapodás szerint azon országokból jövőket is beengedik az EU-ba karantén nélkül, ahol sikeresen kordában tartják a koronavírus-fertőzést, ami azt jelenti, hogy a 14 napos új esetszám kevesebb, mint a 100 ezer lakosra jutó 75 fő – írja a lap két forrásra hivatkozva.

Az új szabályokat hivatalosan a hét második felében fogadhatják el, és nem sokkal később életbe is lépnek. Ezzel pedig eltörlik a nem létfontosságú utazásokra vonatkozó eddigi tilalmat.

Európában ezek alapján tehát az alábbiak szerint szabadon utazni:

  • Az EU-s állampolgárok közül azok mentesülnek a karantén alól, akiknek lesz védettségi igazolványa, amely megmutatja, hogy már teljes védettséget élvez az oltások után, vagy már igazoltan felgyógyult a betegségből vagy friss, negatív teszttel rendelkezik.
  • A nem EU-s állampolgárok esetében bizonyítani kell, hogy mindkét oltást megkapták már, mégpedig azokból, amelyeket az EMA is jóváhagyott.
  • Az már az egyes tagállamok hatáskörében maradó döntés, hogy beengednek-e olyan turistákat, akiket nem az EMA által jóváhagyott vakcinákkal oltottak, de a WHO már jóváhagyta vészhelyzeti alkalmazásukat. Ami biztos, hogy a beutazóknak a vakcina utolsó adagját legkésőbb 14 nappal a beutazást megelőzően meg kell kapnia ahhoz, hogy beléphessen.
  • A fehér listán szereplő nem EU-s országokból érkező látogatók az egyezség szerint alacsony kockázatot jelentenek a vírus terjesztése szempontjából, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket vagy sem. A listát rendszeresen frissítik majd a járványhelyzettel összhangban. A listára kerülés feltétele egy ország esetében, hogy a 14 napos fertőzésszám nem haladhatja meg a 75 főt 100 ezer lakosra vetítve. Az ezt megelőző küszöbérték még 25 fő volt. Ezt a fehér listán a hírek szerint még a héten közzéteszi az EU.

A Bloomberg arról is ír, hogy a fehér listára kerülő országok listáját a tagországok csütörtökön vitatják majd meg, de a lap szerint minden bizonnyal rákerül az USA, ahol jelentősen csökkent az esetszám az utóbbi időszakban.

Az új szabályok mindemellett egy vészféket is beépítenek, ami lehetővé teszi a tagországoknak, hogy visszaállítsák az utazási korlátozásokat azon országokkal szemben, ahol ismét felfutna a járvány. Az Európai Bizottság már korábban jelezte igényét, hogy egy ilyen korlátozást Indiával szemben mindenképpen fel kellene venni EU-szinten.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai