hirdetés
hirdetés

Bükkszenterzsébet: a nagy-kői tanösvény a bakancsosok túrahelye

Az elmúlt két évben egyre több hátizsákos és bakancsos turista választotta kirándulási helyének Bükkszenterzsébetet. Nem véletlenül, mert itt látható az a szinte egyedülálló természeti látványosság, amely a Bükki Nemzeti Park területén levő Nagy-kő. A tetejére tanösvény vezet és a túraút a faluból indul, miközben a célpont több irányból is megközelíthető.

hirdetés

"A Nagy-kő nem más, mint egy száz méter magas egybefüggő homokkőfal - mondta érdeklődésünkre Ortó Szilárd Bükkszenterzsébet polgármestere. - A tanösvény pedig 5-8 kilométer hosszúságú, amelyet az érdeklődő turisták gyalog tesznek meg ahhoz, hogy elérjék a tetejét. Az útvonal mentén táblák jelzik a haladási irányt, amelyek a környék földtani jellegzetességeire, a védett növény- és állatvilágára hívják fel a figyelmet. A Nagy-kő tetején pihenőhely is várja a turistákat. A fal tövében pedig egy immár száz éve nyilvántartott forrás fakad, melynek a kristály tiszta vizét meg is kóstolhatják."

A 130 éves múzeumépület (fotó: Mentusz Károly)
A 130 éves múzeumépület (fotó: Mentusz Károly)

A falumúzeum sikere

Az önkormányzat évről évre karbantartja a turistautakat és Bükkszenterzsébet lakóinak, az itt élő családoknak kirándulásokat is szervez annak érdekében, hogy minél jobban megismerjék a különleges természeti értékeiket. A képviselőtestület tavaly korszerű játszóteret is építetett a faluban, amely egyben a nagy-kői túrák kiindulópontja is lett. Mindemellett a bükkszenterzsébetiek a még fellelhető tárgyai örökségre is építenek. Ezek számbavételére hamarosan értéktárat hoznak létre.

A település központjához közel, egy 120 éves múltú parasztházat vásároltak, amelyet felújítottak és régi tárgyakkal rendezték be azt. A elmúlt év novemberében, Erzsébet napján nyitották meg a múzeumot, amelyet azóta is sokan látogatnak. A házban régi bükkszenterzsébeti fotókat, különféle tárgyakat, eszközöket láthatnak az érdeklődők. Az elmúlt egy évben a környék iskoláit is sikerült megnyerniük ahhoz, hogy folyamatosan jöjjenek és ismerjék meg a múlt emlékeit.

Az egykori konyha felszereléseivel (fotó: Mentusz Károly)
Az egykori konyha felszereléseivel (fotó: Mentusz Károly)

Régi lovaskocsik a múzeum udvarán (fotó: Mentusz Károly)
Régi lovaskocsik a múzeum udvarán (fotó: Mentusz Károly)

Szatócsbolt lesz az új kiállítóhely

Ortó Szilárd azt is elmondta, hogy jövőre újabb érdekes kiállítóhelyet nyitnak Bükkszenterzsébeten, miután egy régi szatócsbolt másolatát rendezik be. Ennek a tárgyait már meg is vásárolták. Az épületet pedig felújítják, így megfelelő helyiséget kap ez az új látványosság is.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a faluban érkező vendégeket igényes szálláshelyeken fogadják. Ezért év végéig húsz turista elhelyezésére szolgáló, négy szobás vendégházat nyitnak. Ennek az udvarán pedig egy korábbi épületrész felújításával gyermekek elhelyezésére alakítanak ki szálláshelyeket. A jövő év nyarán pedig itt már nyári táborokat is szerveznek majd a fiataloknak. Bükkszenterzsébeten a következő években is elsőbbséget kap a turizmus fejlesztése. Ennek érdekében bővítik a szálláshelyek számát. Az önkormányzat ezért fennmaradt régi házakat vásárol, amelyeket a turisták kényelmes elhelyezésére alakítanak át. 2019-ig pedig a háromszáz éves római katolikus parókia épületét szeretnék felújítani, ahol rendezvény- és kiállítóhelyet létesítenek. Ott pedig kovácsok által készített remekműveket, valamint régi üvegművesek termékeit mutatják majd be.

Már kívülről felújították az 1700-as években épített és Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt barokk római katolikus templomot. Ennek a belseje is hamarosan megújul.

A felújított római katolikus templom (fotó: Mentusz Károly)
A felújított római katolikus templom (fotó: Mentusz Károly)

Jeles személyiségek éltek itt

Egyébként két jeles irodalmárral is büszkélkedhetnek a helybeliek, akik Bükkszenterzsébeten éltek és alkottak. Így Tárkányi Béla (1821 - 1886) egykori kanonok, lírikus, műfordító akadémikussal, aki munkásságának jelentős részét ebben a faluban végezte. Nem kevésbé Utassy József (1941 - 2010) Kossuth-díjas költővel és műfordítóval. aki a gyermekéveit töltötte itt. A tiszteletére a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve emlékszobát nyitottak.

Minden évben tavasszal - a néhai költő születésnapján - irodalmi műsorral egybekötött nagyobb megemlékezést tartanak. A helyi művelődési ház Utassy József nevét vette fel. És ami a legfrissebb: a faluba vezető főút mentén avatták fel Bükkszenterzsébet legújabb látványosságát, az 50 méter hosszú emlékművet, amely a trianoni békeszerződésre emlékeztet.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk