Bükkszenterzsébet: a nagy-kői tanösvény a bakancsosok túrahelye

Az elmúlt két évben egyre több hátizsákos és bakancsos turista választotta kirándulási helyének Bükkszenterzsébetet. Nem véletlenül, mert itt látható az a szinte egyedülálló természeti látványosság, amely a Bükki Nemzeti Park területén levő Nagy-kő. A tetejére tanösvény vezet és a túraút a faluból indul, miközben a célpont több irányból is megközelíthető.

"A Nagy-kő nem más, mint egy száz méter magas egybefüggő homokkőfal - mondta érdeklődésünkre Ortó Szilárd Bükkszenterzsébet polgármestere. - A tanösvény pedig 5-8 kilométer hosszúságú, amelyet az érdeklődő turisták gyalog tesznek meg ahhoz, hogy elérjék a tetejét. Az útvonal mentén táblák jelzik a haladási irányt, amelyek a környék földtani jellegzetességeire, a védett növény- és állatvilágára hívják fel a figyelmet. A Nagy-kő tetején pihenőhely is várja a turistákat. A fal tövében pedig egy immár száz éve nyilvántartott forrás fakad, melynek a kristály tiszta vizét meg is kóstolhatják."

A falumúzeum sikere

Az önkormányzat évről évre karbantartja a turistautakat és Bükkszenterzsébet lakóinak, az itt élő családoknak kirándulásokat is szervez annak érdekében, hogy minél jobban megismerjék a különleges természeti értékeiket. A képviselőtestület tavaly korszerű játszóteret is építetett a faluban, amely egyben a nagy-kői túrák kiindulópontja is lett. Mindemellett a bükkszenterzsébetiek a még fellelhető tárgyai örökségre is építenek. Ezek számbavételére hamarosan értéktárat hoznak létre.

A település központjához közel, egy 120 éves múltú parasztházat vásároltak, amelyet felújítottak és régi tárgyakkal rendezték be azt. A elmúlt év novemberében, Erzsébet napján nyitották meg a múzeumot, amelyet azóta is sokan látogatnak. A házban régi bükkszenterzsébeti fotókat, különféle tárgyakat, eszközöket láthatnak az érdeklődők. Az elmúlt egy évben a környék iskoláit is sikerült megnyerniük ahhoz, hogy folyamatosan jöjjenek és ismerjék meg a múlt emlékeit.

Szatócsbolt lesz az új kiállítóhely

Ortó Szilárd azt is elmondta, hogy jövőre újabb érdekes kiállítóhelyet nyitnak Bükkszenterzsébeten, miután egy régi szatócsbolt másolatát rendezik be. Ennek a tárgyait már meg is vásárolták. Az épületet pedig felújítják, így megfelelő helyiséget kap ez az új látványosság is.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a faluban érkező vendégeket igényes szálláshelyeken fogadják. Ezért év végéig húsz turista elhelyezésére szolgáló, négy szobás vendégházat nyitnak. Ennek az udvarán pedig egy korábbi épületrész felújításával gyermekek elhelyezésére alakítanak ki szálláshelyeket. A jövő év nyarán pedig itt már nyári táborokat is szerveznek majd a fiataloknak. Bükkszenterzsébeten a következő években is elsőbbséget kap a turizmus fejlesztése. Ennek érdekében bővítik a szálláshelyek számát. Az önkormányzat ezért fennmaradt régi házakat vásárol, amelyeket a turisták kényelmes elhelyezésére alakítanak át. 2019-ig pedig a háromszáz éves római katolikus parókia épületét szeretnék felújítani, ahol rendezvény- és kiállítóhelyet létesítenek. Ott pedig kovácsok által készített remekműveket, valamint régi üvegművesek termékeit mutatják majd be.

Már kívülről felújították az 1700-as években épített és Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt barokk római katolikus templomot. Ennek a belseje is hamarosan megújul.

Jeles személyiségek éltek itt

Egyébként két jeles irodalmárral is büszkélkedhetnek a helybeliek, akik Bükkszenterzsébeten éltek és alkottak. Így Tárkányi Béla (1821 - 1886) egykori kanonok, lírikus, műfordító akadémikussal, aki munkásságának jelentős részét ebben a faluban végezte. Nem kevésbé Utassy József (1941 - 2010) Kossuth-díjas költővel és műfordítóval. aki a gyermekéveit töltötte itt. A tiszteletére a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve emlékszobát nyitottak.

Minden évben tavasszal - a néhai költő születésnapján - irodalmi műsorral egybekötött nagyobb megemlékezést tartanak. A helyi művelődési ház Utassy József nevét vette fel. És ami a legfrissebb: a faluba vezető főút mentén avatták fel Bükkszenterzsébet legújabb látványosságát, az 50 méter hosszú emlékművet, amely a trianoni békeszerződésre emlékeztet.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.