hirdetés

Bulinegyed: népszavazás fog dönteni

Október 3-án a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Bulinegyedet (Belső-Erzsébetváros) érintő kérdésekről tárgyalt. Az  Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés tagjai nem elégedettek a testület döntésével.

hirdetés

A képviselő-testület tagjai abban az egyben határozottan egyetértettek, hogy az egyre feszültebb helyzetre minél hamarabb megoldást kell találni.

A közgyűlésen jelen volt az Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés is, akik már hónapok óta azért küzdenek, hogy a szórakozóhelyek éjfélig lehessenek csak nyitva. Kijelentették, hogy mást nem fogadnak el, mert nekik is joguk van a pihenéshez. Illetve ha az alapvető emberi jogokkal szemben a profit áll, „akkor nincsen de”. Ezután Gara Dóra, a csoport vezetője kiosztott egy 30 oldalas angol nyelvű egészségügyi tanulmányt, ami arról szólt, milyen egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a bulinegyedbeli lakók: fáradtság, depresszió, magas vérnyomás, agyvérzés, elhízás stb.

Felszólalt Német G. Dániel, a Budapest Éjjel nevű szervezet projektmenedzsere is, aki határozottan kifejezte, hogy az éjfélig tartó nyitvatartás nem orvosolná a problémát, csak még hamarabb az utcára terelné a bulizókat.

Kiemelte továbbá, hogy a nyitva tartás változtatásával sok vendéglátós veszítené el a munkáját. Hangsúlyozta azt is, hogy a fiataloknak joguk van a kikapcsolódáshoz a bulizáshoz és ezeknek a helyeknek közösségépítő jellegük is van.

A két ellentétes vélemény a képviselő-testületben is érzékelhető volt, például Stummer János ellenezte az éjféli nyitva tartás bevezetését, a már fent leírt okokra hivatkozva de Benedek Zsolt beszédében azt hangsúlyozta, hogy nincs többé „fekvehányás” és nincs tolerancia a drogterjesztéssel és prostitúcióval szemben.

A közgyűlésen azonban nem döntöttek a nyitvatartás kérdéséről, hanem népszavazásban egyeztek meg, de egyelőre még nem tudni mikor kerül rá sor. 

De döntöttek arról többek között, hogy megemelik az erzsébetvárosi rendészeti igazgatóság létszámát, több forrást biztosítanak a köztisztaság megőrzésére, megkezdik a nyilvános illemhelyek felújítását és az önkormányzat nem járul hozzá, hogy a saját tulajdonában álló helyiségek szeszesital árusító üzlet céljából kerüljenek bérbeadásra, illetve a már meglévő bérlemények ilyen irányú funkcióváltását sem támogatja.

A testület kiemelte, hogy senki nem akarja, az igényes vendéglátás becsődölését.

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Bartha Veronika, az Élhető Erzsébetváros képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntésekkel, mert szerintük a népszavazás csak elodázása a dolgoknak és a jogsértés továbbra is fennáll.

Alkotmányos jogukban sértik az ott lakókat ezek a körülmények. A csoport már az Ombudsmanhoz is fordult, ahol jelenleg is vizsgálják az ügyet.

Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol a csoport arról a felvetésről, hogy az éjféli nyitva tartás csak az utcára viszi a tömeget, azt mondta, hogy a héten már beszéltek a kerületi rendőrfőkapitánnyal is, aki szerint, ha egyidőben mennének az utcára a bulizók, az a rendőrség dolgát is megkönnyítené. Tehát nem értenek egyet ezzel az állítással.

Balázs Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk