ECTAA: hangolják össze az utazási korlátozásokat az EU tagállamai!

A jelenleg mindenütt tapasztalható krízis túlélése érdekében az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezete, az ECTAA felhívja az EU kormányainak figyelmét arra, hogy hangolják össze a tagállamok utazási korlátozásait.    

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) is tagja az ECTAA-nak, Ők küldték azt a közleményt, amelyet most mi is továbbítunk a szakma felé, felhíva olvasóink figyelmét annak tartalmára. 

Az ECTAA, az európai utazási és idegenforgalmi szektor meghatározó szövetségeként felhívja a tagállamok figyelmét arra, hogy sürgősen állapodjanak meg az utazási harmonizációkról, és gyorsan hajtsák is azt végre, hogy az ágazat túlélje ezt a soha nem látott válságot.

Az ECTAA  üdvözli az Európai Bizottság megújult erőfeszítéseit, valamint az Európai Unió Tanácsának német elnökségének a múlt héten tett kezdeményezését a határokon átnyúló utazások koordinációjának javítása és a schengeni térség integritásának helyreállítása érdekében. Szükséges a folyamatos COVID-19 ellenőrzés, és a schengeni határellenőrzési kódex 24. cikke értelmében a kapcsolódó határkorlátozásokat össze kell hangolni.

A várható drámai gazdasági visszaesés nyomán elengedhetetlen, hogy az EU-n és a tágabb európai térségben (beleértve az EGT-t, az Egyesült Királyságot és Svájcot) belüli utazásokat nagy körültekintéssel, viszont gyorsan helyreállítsák. Mindezeken kívül a transzatlanti utazások helyreállítása érdekében a nemzetközi koordináció létfontosságú lendületet adna az utazási és turisztikai ágazatnak.

Az európai utazási és idegenforgalmi ökoszisztéma a a koronavírus-válság leginkább sújtotta ágazatává vált a nem megfelelően összehangolt utazási korlátozások, az utasok bizalmának csökkenése és a fogyasztói kereslet csökkenése miatt. A 2020-as nyári szezont a válság erőteljesen befolyásolta, az utazók bizalma rekord alacsony szintet ért el. A szállodák kihasználtsága Európában 26,5 százalék volt 2020 júliusában, ami 66,4 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest

Ráadásul öt fontosabb európai úti cél - köztük Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Hollandia - csak a 2019-es Európán belüli utazások 40 százalékát érte el, Spanyolország pedig a tavalyi szint 22 százalékát.

Miközben sok európai szívesen utazott volna újra a nyár folyamán, a következetlen és folyamatosan változó határkorlátozások, valamint a karantén- és tesztkövetelményekkel kapcsolatos zavarodottság bizonytalanságot okozott mind a vállalkozások, mind az utazók számára, elriasztva a szabadidős és az üzleti utazások foglalását, ezzel károsítva a gazdaságot.

Felszólítjuk a nemzeti kormányokat, hogy sürgősen hagyják jóvá az Európai Bizottság javaslatát:

● Határozzanak meg közös kritériumokat és küszöbértékeket az epidemiológiai kockázat meghatározásához, beleértve egy közös, egységes színkódolási rendszert a kockázati területek azonosítására. Ezeket a kritériumokat részletes regionális szinten kell értékelni, figyelembe véve a releváns földrajzi tényezőket (különös tekintettel a szigetekre). 

● Léptessenek életbe egységes intézkedéseket a kockázatos területekre való utazáskor és onnan való visszatéréskor. Ezeket az intézkedéseket kellő részletességgel és tudományos bizonyítékok alapján kell meghatározni (mivel nincs ok korlátozni az egész országba történő utazást, ha csak bizonyos régiók érintettek), és foglalják magukban a következőket:

               ○ Az utazók karanténba helyezésének átfogó, költséghatékony teszteléssel és nyomon követésével történő felváltása 

              ○ A szabad mozgás általános korlátozásának elkerülése célzottabb, földrajzi hatály alá tartozó intézkedések végrehajtásával 

              ○ Kerüljék el utazási korlátozások bevezetését az átszálló utasok számára

              ○ Az utazás előtti COVID-19 negatív vizsgálati eredmények igénylésének közös szabályaiban való megegyezés 

             ○ A kapcsolattartó alkalmazások (követő appok) interoperabilitásának biztosítása az EU-ban és az utas azonosító űrlapok nemzetközi szabványokon alapuló harmonizálása

            •   Kövessenek közös, strukturált és átlátható folyamatot, hogy világos, átfogó és időszerű információkat tegyenek közzé minden utazási korlátozásról, ahol erre szükség van. Az információkat az „Újranyit az EU” internetes platformon is elérhetővé kell tenni.

Az ágazat a COVID-19 járvány kezdete óta szorgalmazza a tagállamok közötti jobb koordinációt és az utazási korlátozások és a biztonsági intézkedések összehangolt európai megközelítését. Ez a megközelítés elősegíti az utazók bizalmának helyreállítását és az ágazat lassú helyreállítását, megélhetések, munkahelyek és vállalkozások millióinak védelmét. A jelentős látogatói tömegek visszatéréséig folyamatos pénzügyi támogatásra van szükség az ágazat számára annak érdekében, hogy az európai turisztikai ökoszisztéma a lehető leghamarabb visszatérjen a gazdaságban és foglalkoztatásban betöltött korábbi szerepéhez.

Az is bizonyítva a turizmus, mint az európai gazdasági fellendülés katalizátora helyreállításának fontosságát, hogy a WTTC legfrissebb kutatása azt mutatja, hogy az utazások számának minden 2,7 százalékos növekedése egymillió munkahelyet teremtene vagy hozna vissza az ágazatban. A COVID-19 szabályok és az utazási tanácsok Európában tapasztalható következetlen alkalmazásának összehangolása akár 27 százalékkal is növelheti az utazók számát, így Európa-szerte 10 millió munkahelyet teremthet az utazás és turizmus területén.

 

 

Forrás: MUISZ / ECTAA


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.