hirdetés
hirdetés

Eger egy kézben tartható ékszerdoboz, amelyet érdemes felfedezni

Hazánk egyik különleges városa Eger, ahol a kultúra, a művészet, a tudomány és a hitélet egy helyen megtalálható - hangzott el azon az országos sajtótájékoztatón, amelyet kedden délután tartottak a városháza dísztermében. - Eger valójában egy kis Magyarország, egy helyen - erősítették meg a szakértők -, abból az alkalomból, hogy megnyitották és bemutatták a hevesi megyeszékhely Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatának látható és hallható elemeit.

hirdetés

Ezen a napon Eger belvárosában, a Dobó téren Európa Napot tartottak. A borongós, esős idő ellenére is sok helyi lakos és turista érdeklődött az esemény iránt. Az Európa sátorban - többek között - játszóház várta a gyerekeket. kézműves foglalkozásokat is tartottak, valamint európai uniós információkat szolgáltattak.

Gazdag hagyatékok, látványosságok és értékek

A délutáni városházi sajtótájékoztatón Habis László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy Eger bemutatja tudományos, kulturális, művészeti eredményeit. Ehhez az elmúlt évtizedekben sokan, sokat tettek hozzá. Kiemelkedő fontosságú ma is a város életében Gárdonyi Géza írói hagyatéka, illetve Pyrker János László érsek munkássága, aki az európai hírű egri bazilikát építette. Rajtuk kívül a film világában Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr szellemi örökségére, valamint Kepes György festő, tervező, fotóművész hagyatékára is büszke a város. Hangsúlyozta, hogy Eger fontos iskolaváros is Magyarországon, ezért az intézmények új szellemi értékek bemutatására és átadására törekszenek.

Európai paravánok Dobó István szobrával és a várral (Fotó Mentusz Károly)
Európai paravánok Dobó István szobrával és a várral (Fotó Mentusz Károly)

Ezután Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger országgyűlési képviselője azt emelte ki: már 2005-ben is kezdeményezték, hogy a város lehessen Európa Kulturális Fővárosa, de akkor Pécs nyerte el ezt a címet. Most viszont új lehetőséget kaphat a hevesi megyeszékhely, ha ismét erre a címre pályázik. Cél, hogy a következő időszakban minél több értéket, látványosságot és érdekességet mutassanak be. Ebben pedig partnere lesz Egernek Budapest, amellyel testvérvárosi együttműködést alakítottak ki. Az elképzelések szerint 2023-ig további fontos fejlesztéseket valósítanak meg a városban, amelyek révén Eger felkerülhet a nemzetközi turisztikai térképre is.

A sajtótájékoztatót az egri városháza dísztermében tartották (Fotó Mentusz Károly)
A sajtótájékoztatót az egri városháza dísztermében tartották (Fotó Mentusz Károly)

Zenei szignál, grafikai arculat és logó

A továbbiakban Martonné Adler Ildikó Eger alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy további összefogással Eger és térsége sokat érhet el azzal, ha a város 2023-ban elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet. Véleménye szerint ez a hagyományait megőrző és az újat befogadó település méltó lenne arra, hogy elnyerje ezt a megtisztelő címet.

Ezt követően Fehér Zsombor, az egri Kerekes Band vezetője videóról elevenítette meg azt a szignált, amelyet a pályázathoz komponált és amellyel Eger zenei üzenetét tolmácsolta. Egyébként a városról készített videót a következő hónapokban sokszor és sok helyen mutatják majd be.

Európa sátor, az egri Dobó téren (Fotó Mentusz Károly)
Európa sátor, az egri Dobó téren (Fotó Mentusz Károly)

Azt is bejelentették, hogy pályázatot az önkormányzat az Eszterházy Károly Egyetemmel - mint stratégiai partnerrel - közösen készítette el. Bemutatták azt a grafikai arculatot és a logót is, amely Eger és az Európai Unió kapcsolatát fejezi ki. Végül azok a művészek mutatkoztak be, akik vezető szerepet vállaltak a pályázatban és továbbra is támogatják a szakmai munkát.

Ízlést tanítanak az érdeklődőknek

A sajtótájékoztató zárásaként Koltai Lajos Balázs Béla- és Kossuth-díjas operatőr, a projekt művészeti igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Egerben kimagasló értékekkel találkozhatnak a látogatók. Így különleges célt jelent ebbe a városba eljutni. A szakértők feladata, hogy az ideérkezők figyelmét minél jobban ráirányítsák arra, mit fedezzenek fel és mit nézzenek meg Egerben. Ezzel ízlést igyekeznek tanítani az érdeklődők körében. Tapasztalatai szerint Eger egy tenyérben tartható ékszerdoboz, a fények városa, ahol jó felfedezni a szépet, az érdekeset.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: TurizmusOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk