hirdetés
hirdetés

Egyedülálló kultúrprogram a nyugati határszélen

Georges Bizet Carmen című operáját adják elő jövőre a Szentmargitbányai Kőfejtőben. A művet 2023. július 12-től láthatja a közönség Kristíne Opolais főszereplésével, Arnaud Bernard rendezésében.

hirdetés

 "A Carmen a legnépszerűbb operák egyike, főhőse a femme fatale megtestesítője, aki végül féltékeny szeretője keze által leli halálát. Bizet mesterműve magával ragadó dallamokkal és ritmusokkal varázsolja el a hallgatóságot" - idézte Daniel Serafint, az előadások művészeti vezetőjét a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény. Mint írták, bár napjainkban többnyire mezzoszopránok interpretálásában hallható Carmen, a Szentmargitbányai Kőfejtőben az operavilág egyik legkeresettebb szopránja, a lett Kristíne Opolais alakítja a főszerepet.     

A francia rendező, Arnaud Bernardnak nem ez lesz az első Carmen-rendezése. Az elmúlt években Helsinki, Lausanne, Tokió és Szentpétervár színpadain láthatta a közönség az interpretációit. A kőfejtőben Alessandro Camera látványtervezővel és Carla Ricotti jelmeztervezővel egy vadonatúj produkciót hoznak létre: régmúlt idők álomvilágot idéző filmstúdiójává alakítják át a különleges helyszínt. Valerio Galli, a fiatal, de már nemzetközi karriert befutott karmester irányításával a nemzetközi élvonalba tartozó énekesekből álló együttes szólaltatja meg Bizet muzsikáját.   

Fotó: esterhazy.at
Fotó: esterhazy.at
  

Kristíne Opolais mellett két mezzoszoprán, a norvég Lilly Jorstad, valamint az olasz Francesca di Sauro lép színpadra Carmen szerepében. A boldogtalan szerelmes, Don Josét Migran Agadzhanyan, Matthew White és Brian Michael Moore alakítja a különböző szereposztásokban. Az örmény Agadzhanyant a lírai-drámai mezőny egyik legígéretesebb fiatal tenoristája között tartják számon, akárcsak az egyaránt amerikai Moore-t és White-ot, utóbbi ezzel a produkcióval debütál Európában. A hűséges Micaela szerepében a bolíviai-albán Carolina López Moreno lesz látható és hallható, aki két évvel ezelőtt a Turandot Liújaként már hatalmas sikert aratott a Szentmargitbányai Kőfejtőben. További szereposztásban két fiatal szoprán, az orosz Julia Szulejmanova és a szerb Ana Garotics énekel. A rámenős torreádort, Escamillot az olasz baritonsztár, Vittorio Prato, illetve az orosz Szergej Kajdalov viszi színpadra. További szerepekben olyan művészek is közreműködnek, akik a korábbi években már szerepeltek a kőfejtőben, köztük Nina Tarandek, Angelo Pollak, Mikolaj Bonkowski vagy Ivan Zinovjev.     

Az előadásokon az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a Walter Zeh irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien kórus lép fel, kísér a negyedik évadába lépő, három magyar zenekar tagjaiból összeálló Piedra Fesztiválzenekar, a kőfejtő rezidens együttese. A két évvel ezelőtti Turandotban a kaszkadőrmutatványokért felelt Ran Arthur Braun csapata mellett újra száz, minden korosztályt képviselő statisztákból álló csapat lép fel a kőbánya hatalmas, természetes színpadán.     

A közlemény kiemeli: Bizet Carmenje az operavilág egyik legtöbbet játszott darabja, amely a színpadokon halhatatlan emléket állított a dohánygyári munkásoknak, az egyszerű katonáknak és a pitiáner csempészek bizonytalan miliőjének. A tüzes, dohánygyári munkáslány, Carmen és az érzéketlen őrmester, José végzetes szerelme a féltékenység, a gyűlölet és az undor örvényébe sodorja őket. Végül a tisztességes katona gyilkol, megöli azt a nőt, aki soha semmit és senkit nem szeretett igazán - kivéve határtalan szabadságát. Bizet grandiózus zenéjében megszólal a Habanera, a Virágária, a Torreádor-dal, a Seguidilla és a Csempész-ötös.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk