hirdetés
hirdetés

Elektronikus beutazási engedély: fordítsák turizmusmarketingre a bevételeket!

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint csak abban az esetben támogatható Brüsszel elektronikus beutazási engedéllyel kapcsolatos javaslata, ha a bevétel jelentős részét az európai turisztikai célpontok népszerűsítésére fordítanák.

hirdetés

Ahogy arról előző nap beszámoltunk, utasregisztrációs rendszer felállítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, amelynek értelmében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére.

Az Egyesült Államok által 2009-ben bevezetett elektronikus utasregisztrációs rendszerhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne, a brüsszeli testület által bemutatott tervezet szerint ez 5 euróba kerülne 18 éves kor felett, alatta ingyenes lenne.

A javaslat szerint az engedély - amelynek kérelmezése mindössze tíz percet venne igénybe, és amihez csupán érvényes úti okmányra lesz szükség - ötéves időszakra és többszöri beutazásra lenne érvényes. Regisztrációra azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak lenne szükségük, akik vízummentesen utazhatnak be a schengeni övezet tagállamaiba. Kivételt jelentenének azonban az unió egységes belső piacához hozzáférő országok polgárai.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő (EP-) később közleményben reagált a bizottsági bejelentésre, amelyben leszögezte, csak abban az esetben támogatható a javaslat, ha a rendszerből származó bevétel jelentős részét az európai turisztikai célpontok népszerűsítésére, a turizmus marketingjére fordítják.

"Egy ilyen intézkedés potenciális turistákat tántoríthat el a beutazástól, így a turisztikai szakma oldaláról minimumkövetelés, hogy ha ez a javaslat valósággá válik, akkor a bevétel jelentős részét turizmusmarketingre fordítsák" - fogalmazott Ujhelyi, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk