hirdetés

Emelik az áraikat az osztrák szálláshelyek

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) és a Deloitte közös felmérése alapján nagy kihívásokkal szembesülnek a szállásadók Ausztriában is.

hirdetés

A reprezentatív kutatásban résztvevő szolgáltatók háromnegyede a munkaerőhiányt olyan akut problémának tartja, amivel korábban még nem szembesültek. Emellett az elszabaduló árak is komoly nehézséget jelentenek a napi üzletmenetben. A frissen bemutatott felmérés szerint a szálláshelyek fele „részben, vagy teljes mértékben” a vendégére lesz kénytelen áthárítani a megnövekedett költségeket, amelyek közül az energiaárak megugrása okozza a legnagyobb problémát - írja a GD Consulting.

Az ÖHV felmérése szerint a turisztikai vállalkozok 43 százaléka számolt be arról, hogy az ágazat kedvezőtlen helyzete miatt a bankok nem, vagy nehezebben hiteleznek számukra, így a túlélésük szempontjából nélkülözhetetlen hitelekhez nem jutnak hozzá, így a beruházások is rendre elmaradnak. A Kurier napilap által megszólatott turisztikai államtitkár, Susanne Kraus Winkler szerint különös szezon vár az ágazatra, hiszen két év rendkívüli üzletmenet után megnyugvás helyett újabb nehézségek jönnek.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Ahhoz, hogy a vendégélmény ne változzon, korábban nem látott megoldásokhoz és praktikákhoz kénytelenek a szállásadók nyúlni. Ezek közé tartozik a digitalizáció segítségével a hatékonyság további növelése, a kollektív szerződésen felüli javadalmazás juttatása az alkalmazottak számára, illetve a munkakörülmények minőségi feltételeinek javítása, például a komfortosabb szálláslehetőség és extra ellátás biztosítása a szezonális munkaerő számára.

Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) adatai szerint a legnagyobb munkaerőhiány a turizmusban alakult ki Ausztriában. Az ágazatban dolgozó vállalkozások 80 százaléka panaszkodik arról, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt. Ezzel az aránnyal a turizmus olyan szektorokat is "megelőz", mint a közlekedés, a szállítmányozás és a kiskereskedelem.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk