Emléktáblát kap Gundel János, a neves vendéglős dinasztia alapítója

Gundel János halálának 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak - jelentették be az avatást megelőző sajtótájékoztatón május 31-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Gundel család és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum összefogásával megalakult emlékbizottság több hónapos munkájának köszönhetően június 8-án az Akadémia utca 1-es számú ház falára kerül az emléktábla.

Ebben az épületben, a XIX. század második felében működött az István Főherceg Szálloda, melyet 1889-1904 között bérelt Gundel János, s a főváros egyik legnevesebb éttermét üzemeltette. Az emléktábla készítésének, az eljárásnak és a kihelyezésnek a költségeit támogatói felajánlásokból biztosították.

Mivel az emléktáblán nem tudták minden adományozó nevét feltüntetni, ezért a sajtótájékoztatón a jótékonykodók nevét feltüntető emléklapot adott át Jakabffy László (MVI), a hazai vendéglátás meghatározó alakja Kiss Imrének, a múzeum vezetőjének, hogy azt helyezze el a múzeumban.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a kerek évfordulón kerül sor a tábla avatására, Bíró Bernadett szakmai titkár (MVI) elmondta, hogy négy szervezettől kellett engedélyt kérniük, köztük a műemlékvédelemtől, és ez nagyon elhúzta az időt.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete vezetője szerint Gundel János Az "ősvendéglős" alaptípusát jelenítette meg, aki úgy fogadta éttermében a fizető fogyasztóit, mint szívesen látott kedves vendégeket, akiknek jóvoltáról nem üzleti és anyagi haszonszerzés volt gondoskodni, hanem magyaros vendégszeretet. Az MVI elődjének, a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának 35 éven át töltötte be elnöki posztját Gundel János, majd örökös díszelnökké választották. A magyar konyha megreformálása mellett - a zsíros és erősen fűszeres konyháját finomította - világhírűvé is tette azt, s nevéhez fűződik többek között a vendéglátós szakképzés elindítása is.

A tájékoztatón Gundel János, a dinasztia megalapítójának dédunokája elevenítette fel a nagy vendéglős életének állomásait, megjegyezve: „német gazdasági bevándorló volt, és magyarként halt meg Budapesten”. A mérleg 150 év, 5 generáció a vendéglátásban – tette hozzá.

Gundel János (Ansbach, 1844. március 3. – Budapest, 1915. dec. 28.)

A bajorországi Ansbachban született Gundel János 13 éves korában érkezett Magyarországra, azzal a szándékkal, hogy megtanulja a vendéglátás és a szálloda szakmát.

Már 18 éves korában főpincér lesz, majd 1869-ban elveszi a tulajdonos unokahúgát, Kommer Annát és ugyanebben az évben megveszi a Király utcai Bécsi Sörházat. Következett a Virágbokor vendéglő, mai József Nádor tér 1-ben, 1875-ben megveszi és bérbe adja az Erzsébet Királyné Szállodát.

1889-től 1904-ig az István Főherczeg Szállodát bérelte, itt hozta létre 1894-ben a híres Mikszáth - szobát, ahol többször volt vacsoravendége Tisza Kálmán és Jókai Mór. A Gundel vendéglők a bécsi szeletüknek és a csapolt osztrák sörüknek köszönhetően nagyon kedveltek voltak.

Gundel Jánost 1876-ban a Vendéglősök és Szállodások Ipartársulásának elnökévé, 1882-ban városatyává választották, 1885-ben pedig a Ferenc József rend lovagkeresztjét kapta. Több nyelven beszél és ír: német, magyar, francia, olasz és angol.

Gundel János kreációja a Palócleves, mely zöldbabos ürüleves tejföllel habarva, és bőven kaporral ízesítve, amit Mikszáth Kálmán, a „nagy palóc” tiszteletére alkotott. Mikszáth Kálmán azt kérte, hogy Gundel olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett.

„...Gundel János az ősvendéglős alaptípusa. Úgy vezette dolgait, mintha nem is fizető fogyasztókat fogadna helyiségeiben, hanem szívesen látott kedves vendégeket, akiknek jóvoltáról gondoskodni nem üzlet, hanem magyaros vendégszeretet...” - írta róla Mikszáth.

1915. december 28-án 71 éves korában hunyt el Gundel János, a 19. század leghíresebb vendéglőse.




Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.