hirdetés
hirdetés

Európa legnyugatibb pontján jártunk

A portugál fővárostól Lisszabontól alig negyven kilométerre található, Cabo da Roca, a Sintra hegység nyúlványa, amely Európa legnyugatibb pontja. 

hirdetés

Noha itt nincs parkolási díj, az autóbuszunknak mégis alig jutott megállási lehetőség, mert a terepjárók és más buszok sokasága már elfoglalta az erre kijelölt helyet.

Mint megtudtuk, ezt a helyet már a rómaiak is ismerték. Aztán a középkorban a vitorlásokkal közlekedett hajósok lisszaboni sziklának nevezték el, amely 150 méterre az Atlanti Óceán szintje fölé emelkedik. A XIV. század végéig azonban a "világ széleként" is emlegették. 

A nagy múltú világítótorony ma is működik

A sziklafok tetején egy ma is működő világítótornyot építettek, amely ennek a területnek a legnagyobb ékessége. A torony nagy múltú, hiszen még 1772-ben állították, majd 1843-ban továbbfejlesztették és ekkor nyerte el a jelenlegi formáját.

A karcsú épületből, 22 magasságban a szakemberek napjainkban is folyamatosan kémlelik a vizet. A torony éjszakai fényét pedig még 25 tengeri mérföldre is láthatják a kíváncsiskodók.

A nagy múltú világítótorony (Fotó: Mentusz Károly)
A nagy múltú világítótorony (Fotó: Mentusz Károly)

A világítótoronyhoz közel, látogató központot alakítottak ki, amely étteremmel, kávézóval és ajándékbolttal várja a turistákat.

A portugálok úgy mondják, hogy Cabo da Roca homlokát egy emlékmű jelzi, amelyet a legnyugatibb ponton emeltek és a tetejét kereszt díszíti. Ez olyan hely, amelyet minden odaérkező láthat. Rajta pedig a portugál költőtől, Louis Camoes-től (1524-1580) olvasható felirat. Ő ezt a területet úgy írta le, mint "ahol végződik a föld és a tenger."

Élő földrajzóra, az Atlanti Óceánról

Közben újabb turistacsoportok érkeztek Cabo da Rocka-ba. Főleg hátizsákos, kiránduló fiatalok, akiknek élő földrajz órát tartottak a helyszínen, az Atlanti Óceánról.

Az emlékmű Cabo da Rocan, sok érdeklődővel  (Fotó: Mentusz Károly)
Az emlékmű Cabo da Rocan, sok érdeklődővel (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk