hirdetés
hirdetés

Európában is példaértékű a Magyar Zarándokút kialakítása

Az európai mivoltunkhoz méltó élet megteremtéséhez nem kell mesterséges identitásokat fabrikálni, csak esélyegyenlőséget kell biztosítani azoknak, akik családi, vallási és nemzeti közösségekben akarnak élni; a Magyar Zarándokút kialakítása ilyen közösségépítő tett - mondta Kövér László pénteken Esztergomban, a Magyar Zarándokút Egyesület évzáró konferenciáján.

hirdetés

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a zarándokút kialakításának példa- és üzenetértéke van nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.

Az 500 kilométeres útvonal Esztergomtól Máriagyűdig több mint harminc magyarországi önkormányzat összefogásával, csaknem egymilliárd forintos beruházással jött létre. Kövér László felidézte, hogy 2010-ben a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás a Parlamentben tartotta alakuló ülését. Az időpontot "közös jelképes útra kelésünk esztendejének" nevezte, amely lélektani fordulópont volt Magyarország életében.

"A tudatos léleksorvasztás korábbi évtizedei ellenére a magyarságban feléledt a közösségben való gondolkodás készsége, képessége és igénye. A 2010-es országgyűlési választások eredménye többek között ennek a lélektani fordulatnak a politikai megnyilvánulása" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)


A politikus úgy vélte, a közösségi gondolkodásmódról a baloldal az arctalan tömeg eszméjével igyekezett leszoktatni a magyarokat, a liberálisok pedig a tömegből való kiemelkedés illúzióját - valójában az elszigetelődést - kínálták az egyéneknek.

"Miközben Magyarországon ez a közösségtagadó balliberális politika 2010-ben kisebbségbe szorult, Európában ugyanezen politika a nyilvánosságban fennálló erőfölényével visszaélve napjainkban is dübörög" - mondta Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke kijelentette, a közösségtagadó politika egyetlen ellenszere Európában és Magyarországon egyaránt az egyéneket és tömegeket átfogó, azokból képződő - családi, vallási és nemzeti - európai és magyar közösségek megerősítése.

A Magyar Zarándokút Egyesület fennállásának ötödik évét ünneplő évzáró konferencián a 2015. évi "Év zarándoka" díjat a bajai Majorcsics Gábor vehette át a térségben végzett szervezőmunkájáért Varga Miklós és Schmittné Makray Katalin zászlós zarándokoktól.

Az év zarándoka díjjal kitüntetett Majorcsics Gábor (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)
Az év zarándoka díjjal kitüntetett Majorcsics Gábor (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)


Rumi Imre, az egyesület elnöke előadásában elmondta, öt év alatt 3500 zarándokútlevelet adtak ki, 2015-ben csaknem ezer ember váltotta ki a dokumentumot.

A Magyar Zarándokút Esztergomtól Máriagyűdig 500 kilométeres útvonal, 2011 márciusa óta - a téli hónapok kivételével - folyamatosan, teljes hosszában, szállásépületeivel együtt várja a zarándokokat. A szállások hálózata zarándokútlevéllel vehető igénybe.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai