hirdetés
hirdetés

Felvizezik az alkoholstopot Füreden

A füredi képviselők egy hónappal a bevezetése után visszafogtak a szesztilalmi szabályokon. Mint a szerdai ülésen kiderült, többen még nagyobb puhítást szerettek volna, sőt volt, aki törölné az egész helyi jogszabályt.

hirdetés

Április végén rendeletben tiltották meg, hogy a városban működő boltokban este 10 és reggel 6 óra között szeszes italt árusítsanak. A rendelkezéssel azt akarták elérni, hogy a buliba induló fiatalok ne boltokban vásárolják meg az esti hangulatukat megalapozó alkoholos italokat, s azokat ne a bolt és a szórakozóhely közötti útszakaszon igyák meg. A képviselők elsősorban a város nyugati részén működő Tesco áruháztól a móló felé vezető útszakaszon kialakult állapotokkal magyarázták a döntést. Az érintett területen működő vendéglátósok szerint a rendelkezés valójában azért született, hogy a fiatalok a Tesco szomszédságában működő SunCity - korábban Sundence Park, Annagóra illetve Görögfalu - szórakozóhelyein költsék el a pénzüket.

A tilalom felháborodást váltott ki az érintett üzletekben. Egyes képviselők szerint a városba kiránduló vagy ott nyaralóval is rendelkező személyek közül is sokan jogtalan korlátozásnak érezték, hogy egy késői érkezés után nem szerezhetik be a következő napokra szánt italkészleteiket.

A képviselők elé szerdán beterjesztett polgármesteri javaslat ezt úgy próbálta orvosolni, hogy a város egész területére vonatkozó szeszárusítási tilalmat az éjfél és reggel hat közötti időszakra szűkítenék a város nagyobbik részén, de a város délnyugati negyedében - a Jókai Mór utcától nyugatra, a Horváth Mihály utcától délre, a Balatontól északra terjedő területen - érvényben maradna a 22 órától reggel hatig tartó tilalom. Tehát az továbbra is teljes szigorral vonatkozna a Tescóra és szintén a SunCity közelében található PenyMarket és Aldi üzletre, valamint két szeszes italokat is árusító benzinkútra.

A Karolina étteremben is szükség lehet állandó biztonsági őrre, ha a vendégek néha-néha kicsit tovább időznek éjfélnél
A Karolina étteremben is szükség lehet állandó biztonsági őrre, ha a vendégek néha-néha kicsit tovább időznek éjfélnél

A testület két bizottsága is úgy vélte, hogy az éjfél utáni korlátozás már elfogadható lenne, ha az az egész városra vonatkozna. Kezdeményezték a szigorúbb feltételeket előíró szakasz teljes törlését.

Dr. Bóka István polgármester ragaszkodott az általa beterjesztett módosításhoz, így a szigorúbb korlátozás fenntartásához, mert szerinte a rendelkezés beváltotta a remélt hatást. A szavazáson végül a bizottságok javaslata elbukott, így az említett területen maradt a szigorúbb rendelkezés.

A képviselők még áprilisban döntöttek arról is, hogy az este 10 és reggel hat óra között nyitva tartó, szeszes italt is árusító vendéglátóhelyeken megfelelő létszámú, szakképzett biztonsági őrt kell alkalmazni.

Ennek a szabálynak a meghozását az egyik helyi szórakozóhelyen, a Macho Pubban nem sokkal korábban történt, az egyik érintett halálával végződő szóváltás motiválta. A rendelkezés különösen nagy felháborodást váltott ki a helyi vendéglátósokból, mert úgy vélik, hogy az érintett szórakozóhelyen előforduló problémákat nem rendezi, miközben feleslegesen elviselhetetlen anyagi terhet rak a kisebb éttermekre, büfékre.
A polgármester által előterjesztett módosítás azzal próbálta oldani a konfliktust, hogy a biztonsági őr alkalmazási kötelezettséget mostantól csak az éjfél után is nyitva tartó üzletekre írnák elő.

A vállalkozókhoz hasonlóan több képviselő is úgy vélte, az időszak szűkítésével még nem oldódik meg a probléma, mert így is beleesnek olyan normál éttermek, büfék is, amik esetleg csak a kényelmesen vacsorázó vendégeik miatt tartanak nyitva éjfélnél. Szerintük a kötelezettséget csak a kimondottan táncos szórakozóhelyekre kellene alkalmazni.
Dr. Kiszely Pál tanácsnok - a polgármesterhez hasonlóan a Fidesz-KDNP frakció tagja - egyenesen azt javasolta, hogy vonják vissza az egész rendeletet úgy, ahogy van. Szerinte azt foltozgatással sem tudják olyan állapotba hozni, hogy megvalósíthassák vele a kitűzött célok. Be kellene ismerni, hogy tévedtek. Nem szégyen az - mondta. Véleményével végül annyira egyedül marad, hogy a többiekkel együtt ő is elfogadta a Bóka által javasolt lazítással az új változatot, a szavazásnál csak egy tartózkodás volt.

A képviselő-testület még korábban rendelkezett arról, hogy a szabályok megsértését tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak nyilvánítják és az elkövetőjével szemben 50 ezer forintig terjedő igazgatási bírságot lehet kiszabni. Most ezt úgy módosították, hogy az ötvenezer forint a helyszíni bírság felsőhatára, és a jövőben lehetőség lesz százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabására is.

Mint az ülésen kiderült, a városban működő TDM egyesület nem kereste meg sem most, sem korábban az önkormányzatot, hogy a vállalkozók érdekében közbenjárjon a jogszabály kialakításánál.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

Fotók: Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk