hirdetés
hirdetés

Fővárosi Turisztikai Kerekasztal a FINA központi helyszínén

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) 2017. április 4-én rendkívüli ülés keretében bejárást szervezett a Duna Úszóarénában, ahol a testület tagsága megtekintette a 2017-es FINA Világbajnokság központi helyszínét.  A globális sportesemény kapcsán Budapest 6 milliárd médiafogyasztó otthonába és tudatába „úszik be”, a nagy formátumú beruházás pedig a jövőben innovatív turisztikai termékcsomagok és a városimázs tartós pillére is lehet.

hirdetés

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), mint Budapest hivatalos desztináció-menedzsment szervezete, emblematikus kulturális fesztiválok szervezője, valamint az FTK koordinátora nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fővárosi turizmus mértékadó szereplőinek, szakmai szervezeteinek és turizmusban érdekelt kerületeinek – tehát az FTK résztvevőinek – rendre aktuális témákat és helyszíneket biztosítson. A turisztikai szakmát rendkívüli módon foglalkoztatják a 2017-es FINA vizes világbajnokság lebonyolítása körüli, logisztikai és más nyitott kérdések. Ezekre reflektált most a BFTK és a Budapest 2017 által közösen jegyzett arénabejárás, melynek során nem csak a vizes kulisszák, de az égető problémák is kendőzetlenül feltárultak a szakma szereplői számára.

Az intézmény tágas konferenciatermében Balogh Sándor, a világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója köszöntőjében beszámolt a 2017-es rendezés előzményeiről és számairól.

A 17. FINA vizes világbajnokságot története óta először rendezik két városban, egyidejűleg Budapesten és Balatonfüreden. A két helyszín között 6 vonatpár szállítja majd ingyenesen a versenyzőket.

A Budapesti helyszínek: Duna Aréna – toronyugrás és versenyúszás, Batthyány tér – óriás toronyugrás (27 méter, 9 emeletnyi magasból ugranak a Parlament háttere előtt egy 15 méter átmérőjű a Dunába süllyesztett medencébe a sportolók), városligeti Csónakázó-tó (ideiglenes medence) – szinkronúszás, Hajós Alfréd Uszoda Margitsziget – vízilabda. Balatonfüreden a nyíltvízi úszás versenyszámait rendezik.

A Duna Aréna készültsége szinte 100 százalékos, ezt a bejáráson részvevők is láthatták. Bognár Csaba, a tervező Újlak Mérnökiroda igazgatója személyesen kalauzolta a meghívottakat, akik az összes helyiséget bejárhatták.

A Bp2017 Nonprofit Kft. a FINA világbajnokság után nem szűnik meg, hanem egy sportesemény-szervező ügynökséggé alakul, amely a helyszínt külföldi szövetségek részére, akár versenyek, akár edzőtáborok céljára adja majd bérbe.

A projekt számos maradandó kísérő beruházással jár: az úszóaréna környékén megújul az FCSM pálya, az egész Dagály fürdő területe átalakul, a Duna és a Rákos patak mentén sétány és kerékpárút készül. A megmaradó beruházások összege mintegy 350 millió dollár.

Mártonffy Miklós Budapest főépítésze a tervezés folyamatában lévő Rak-Park projektet ismertette a rendezvényen, amelyre már régóta várt a szakma.

Ezt követően Varga Csaba, a Bp2017 Nonprofit Kft. üzemeltetési és logisztikai menedzsere elmondta, hogy a szervezők nem titkolt célja, hogy a rendezvény látogatói elsősorban ne személygépjárművekkel, hanem közösségi közlekedéssel, hajóval, vagy akár kerékpárral érkezzenek. A versenyzők és akkreditált látogatók részére a városi közlekedés ingyenes lesz és mintegy 500 taxi segíti majd a közlekedést.

Sűrű (20 percenként közlekedő) hajójáratot és tömegközlekedést biztosítanak majd a napi mintegy 20 ezer látogató részére, új kikötőhelyek létesítésével.

Óriási kihívás a főváros részére, hogy a lebonyolítás a lakosság mindennapi életét ne érintse, hiszen a 2017. július 14-30. között zajló világbajnokság ideje alatt, július 27-e és 30-a között zajlik majd a Forma 1 Magyar Nagydíj, valamint július 23–29. között a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál is.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk