Francia elegancia vörös téglás háttérrel

Ezt nem lehet kihagyni – mondják sokan a dél-franciaországi Toulouse-ba érkező turisták közül. Igazuk is van, mert ebben a pezsgő életet élő városban sokféle látnivaló, program fogadja a látogatót.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vonattal érkeztünk a 450 ezer lakosú városba, amely a negyedik legnagyobb település Franciaországban. Ahogy leszálltunk a szerelvényről, rögtön megragadott bennünket a főpályaudvar hosszan elnyúló, régi épületének szépsége. A januári enyheségben több száz vendég sétált ki az állomásról. Ez az egyik kiindulási pontja a városba érkezőknek, akik választhatnak, hogy autóbusszal, metróval vagy városnéző kocsival mennek a centrumba, vagy inkább gyalogosan teszik meg az utat. Mi ez utóbbit választottuk. Így előkerült a hátizsákból a Toulouse főbb nevezetességeit szemléltető térkép, amely iránytűként szolgált a város felfedezéséhez. Mint meggyőződhettünk róla, ez a település spanyol és olasz jegyeket is hordoz, mégis vérbeli francia.

Természetes díszlet a ma emberének

Ahogy a belváros felé gyalogoltunk, elénk tárultak az autókkal zsúfolt utcák, melyek két oldalán szabályos sorrendben, a helyi építőanyagból, a rózsaszínű kőből, valamint vörös téglákból készült házak sorakoztak. Az elegáns környezetet reprezentálva a franciák rózsaszín és vörös városnak is nevezik ezt a kétezer éves múltra visszatekintő metropoliszt. A pazar, természetes díszlet pedig különleges képet nyújt erről a városról a mai kor emberének is.

A főpályaudvarral szemben láttuk a híres Canal du Midit, azt a csatornát, amely ma is vízi útként szolgál és összekapcsolja az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel. Régi története van ennek a létesítménynek, hiszen a Napkirályként emlegetett XIV. Lajos uralkodásának idején alakították ki. A feljegyzések szerint 1667-ben tervezték, és 12 ezer ember építette egy évtizeden át. A 240 kilométer hosszú csatorna napjainkban a világörökség része, melynek partjait a kerékpárosok, a gyalogosok és futók használják.

Utunk során nemcsak a szép házakat, a patinás régi és új szállodákat csodáltuk meg, hanem a belvároshoz közelítve azt a szökőkutat is, amelynek tetején a kora XVII. században élt költő, Pèire Godolin (1580-1649) életnagyságú szobra áll. A poéta szimbolikusan könyvet tart a kezében. A szökőkút melletti parkban most januárban – nekünk szokatlanul – virágos növények egész sora díszlett. Itt a belváros egyik fákkal övezett sétányán tartják rendszeresen a régiségek vásárát. Antik bútorokat, festményeket, szőnyegeket, régi könyveket, folyóiratokat, térképeket árultak az egymás mellé felállított sátrakban.

Toulouse központjának ékköve a főtér, amelyet a város szívének is neveznek. Hosszú sétálóutcát köt össze, amely a budapesti Váci utcához hasonlít, telis-tele cégérekkel jelzett márkás üzletekkel. A boltok kirakatai sokszínű divatcikkeket kínálnak. A tér keleti oldalán áll az 1750-ben épített Capitol, azaz a városháza neoklasszikus épülete. Az épületsor egy részében egyébként az önkormányzat működik, mellette pedig a franciák egyik legragyogóbb operaházát találtuk. A belsejében levő berendezés egy részét még a XVI. században készítették és máig megőrizték.

Monet-től a búcsújáró bazilikáig

Tovább haladva a város egyik különleges épületéhez, a Szépművészeti Múzeumhoz érkeztünk, amely napjaikban a sokféle toulouse-i bemutatóhely és tárlat egyik reprezentánsa. A vörös téglás, emeletes ház korábban Ágoston-rendi kolostor volt, ma viszont gazdag műkincseivel hatalmas korszakot átfogó múzeum. A római kortól kezdve a XX. század elejéig mutatnak be többek között különböző szobrokat, továbbá kora keresztény szarkofágokat. Mint megtudtuk, a múzeum legérdekesebb részei a francia termek, ahol Delacroix, Ingres és Courbet munkái láthatók. A XX. századot pedig – többek között – Monet néhány műve képviseli.

Ebben a dél-franciaországi városban találni Európa egyik legszebb búcsújáró templomát, a Saint Sernin Bazilikát. A monumentális, egy tornyú, román stílusú templomot a krónikák szerint 1096-ban szentelték fel. A bazilikát az elmúlt évtizedekben teljesen felújították, ennek köszönhetően ma már az eredeti fényében pompázik. Emellett neves épületként tartják nyilván a helyiek a St. Étienne katedrálist is, amelyet öt évszázad alatt alakítottak, amíg elnyerte a mai formáját. Többségében viszont a XII-XIII. században építették, de még a XVII. században is alakítottak rajta. A főtemplom csodálatos szobrai és díszes rózsaablaka hasonlítanak a párizsi Notre Dame-hoz. A templomok közül láttuk még a puritán egyszerűségű, de igen híres Jakubinusok szenthelyét is. Különös és szokatlan a belső elrendezése, miután a főoltár a templom közepén található, az épülethez pedig kis kert is tartozik.

Folyóparti séták és helyi ételspecialitások

Sok helybelinek és turistának nyugalmat, kikapcsolódást jelent, ha ellátogat a Garonne folyóhoz, amit régi híd köt össze Toulouse két városrészével. Nagyszerű látvány nyílik innen, hiszen a város szinte minden része kitárulkozik, miközben kitűnő panoráma nyílik a folyóra is. A környéken sok a zöld park, lenn a rakparton pedig sétányon járkálnak idősek, fiatalok és családok. Természetesen sok erre az étterem, a bár, a kávézó, amelyekben olyan helyi specialitásokat kínálnak a vendégeknek, mint a kolbász, a sólet, a libamáj vagy desszertként a Fenetra nevű sütemény.

Toulouse nemcsak elegáns, hanem építészetével, kultúrájával, zenei életével, híres egyetemével és dinamikusan fejlődő iparával sokakat vonz az esztendő minden évszakában.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.