Gombafesztivál Kissikátor népszerűsítéséért

A következő években az idegenforgalom fejlesztését kiemelt feladatának tekinti az önkormányzat  - mondta a  Turizmus Online-nak Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Bükk hegység szélén, a szlovák határ közvetlen közelében, egy szűk völgyben elterülő Kissikátort a csend és a békesség szigetének is nevezik. Az alig több mint háromszáz lakosnak rokonai élnek a magyar határ túlsó oldalán, a szomszédos Gesztetén, Jeszten, illetve a Kissikátorral testvér településen, Détéren is. A lakók rendszeresen vendégei egymásnak, a különböző rendezvényeken.

 Különleges körtemplom, legendával

Bár a falu lakossága öregszik, de a polgármester örömmel említette, hogy egyre több fiatal is vásárol ingatlanokat és talál otthonra ezen a településen.  Az itt lakók a palócságon belül a barkók néprajzi csoportjához tartoznak.

Kissikátorban a legkiemelkedőbb látványosság a dombon épült Árpád-kori műemlék körtemplom, amely építészeti stílusával és történetével egyedülálló Magyarországon. A templom fakazettás mennyezete ugyancsak különlegesség, úgy mint az a kagyló alakú ezüst keresztelő edény, amelynek a fogantyúján az 1312-es évszám olvasható. Jelenleg is ezzel az edénnyel keresztelik a kissikátori gyerekeket. A templomot Szűz Mária tiszteletére szentelték fel és a búcsúját évente szeptember 8-án tartják. 

A templommal kapcsolatban egy legenda is él, miszerint az Árpád-korban a falu dombján az egyik év augusztusában  - Sarlós Boldogasszony ünnepén -  rendkívül szokatlan természeti jelenséget figyeltek meg. Ugyanis kör alakban hullott a hó, amelyet a lakók égi jelnek véltek. Feltehetően ennek a hatására építették a körtemplomot. A legendáról pedig szobrot állítottak a faluban, a közösségi ház parkjában.

 Helytörténeti gyűjtemény a régi paraszti emlékekből

Kissikátor másik nevezetessége a helytörténeti gyűjtemény, amely 2011-óta fogadja a látogatókat, a volt általános iskola épületében. A gyűjtemény falán az 1960-as évek elején, a falu akkori lakóiról készített dokumentum fotókat állították ki. Ezeket a budapesti Mezőgazdasági Múzeumtól kapták állandó kiállításra. A fotósorozat a kenderkészítés helyi folyamatát örökítette meg a szántóföldi magvetéstől egészen a vászonkészítésig. Emellett bemutatják a paraszti portákon egykor hasznát eszközöket, de láthatók itt azok a vásznak, illetve ingvállak is, amelyeket kissikátori motívumokkal díszítettek. Szintén bemutatják a valamikor tiszta szobát, a berendezéseivel. Az értékes gyűjtemény szinte minden részét - gondos kezek munkájával - helyből sikerült összegyűjteni.

A falu népszerűsítésében nagy szerepet játszik a hagyományos gombafesztivál, amelyet idén június 24-én - szombaton - rendeznek. A tavalyi program sikerét bizonyítja, hogy ötezer érdeklődő érkezett a településre.

 Gombafesztivál, horgász kupa és foci torna

A mostani jeles nap délelőttjén a gasztronómiáé lesz a fő szerep. Ekkor tartják az előre jelentkezett csoportok gombafőző versenyét. Ennek középpontjában a kedvelt vargánya gomba áll, amelyet a szervezők biztosítanak a versenyzőknek.

Azután szakmai zsűri bírálja majd el legjobb gombából készült ételeket, amelyeket díjaznak is. A gasztronómiai vetélkedőt egyébként a falu központjában létrehozott kemencés udvarban tartják. A közeli Hangonyi-tónál viszont a tulajdonos siki-gomba kupa néven horgászversenyt rendez. A helyi sportpályán pedig kispályás labdarúgó tornát tartanak.

Mindezek mellett egész nap szakemberek mutatják be a különböző gombafajtákat és ezek jelentőségéről tájékoztatják a közönséget. Idén újdonságként nyitják meg a kézművesek utcáját, ahol a környékbeli mesterek kínálják termékeiket, a mézeskalácstól, a sajtokon át, az ékszerekig. A délután a kulturális programoké lesz, amikor a helyi- és a környékbeli művészeti csoportok lépnek fel a szabadtéri színpadon. Este pedig rock koncerttel, majd utcabállal fejeződik be a fesztivál.

Az egész napos parádét az önkormányzat, valamint a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány közösen rendezi.

Szálláshelyeket létesítenek

Kocsik László Csaba polgármester arra is utalt, hogy mielőbb szálláshelyeket szeretnének létesíteni a faluban. Ezért pályázati támogatási lehetőségeket keresnek. De eladásra váró ingatlanokat is kínálnak, amelyekben a leendő tulajdonosok akár vendégházat is nyithatnak. A falu szép környezetére, a jó közbiztonsága és a múlt értékeire alapozva Kissikátort egy vonzó barkó faluvá szeretnék fejleszteni. Értéktárat is létrehoznak, amelyhez néprajzos szakemberek segítségére számítanak.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.