hirdetés
hirdetés

Green Holidays - csőd esetén megoldás lehet a "védőháló"?

Megoldás lehet-e egy utazásszervező csődje esetén ha viszonteladói rendelkeznek, egy úgynevezett védőháló, speciális biztosítási csomaggal?

hirdetés

Az utaztatási szakma fekete napjává vált július 2-a, amikor kora este a Green Holidays Kft. fizetésképtelenséget jelentett.

A társaság közleményben értesítette partnereit arról, hogy nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, a szükséges intézkedéseket helyette az Uniqa Biztosító teszi meg.

A probléma felvetette az utazási irodák biztosításának kérdéskörét. A Green Holidays esetében az Uniqa biztosító 500 millió forintig téríti a károkat, de a HVG hírportálon 1,5-2 milliárd forintos kárösszegről is szó esett.Mit lehet tenni ilyen esetben?

A kérdésre reagálva, a Start Utazási iroda megjelentetett egy kiírást, melyben azt állítja, hogy nagyobb biztonságban vannak az utasok, ha náluk foglalnak, mintha utazásszervezőnél foglalnának. Ennek több oka is van, az egyik, hogy az iroda másodlagos biztosítást kötött minden utasukra, egy úgynevezett „védőhálóval” rendelkeznek. 

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Ennek értelmében, ha a Start Utazásnál foglalt utazását az utazás szervezője nem tudja teljesíteni, és a vagyoni biztosítéka sem elegendő arra, hogy teljes mértékben kártalanítsa az utasokat, akkor a Start Utazás biztosítója vállalja, hogy biztosítási kötvényben meghatározott feltételek szerint az utazásszervező vagyoni biztosítékából járó pénzt kiegészíti a ténylegesen az úti költségre megfizetett összegre. Ez az úgynevezett „védőháló” csomag. 

Geri Károly, az utazási iroda vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy ezt a csomagot ők kérték külön az AEGON biztosítótól, speciális konstrukcióval.

Dr. Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője elmondta, elméletben a vagyoni biztosítéknak minden esetben elegendőnek kellene lennie a befizetett előlegek visszafizetésére, hiszen erről rendelkezik az EU irányelv.

A gyakorlatban azonban már korábban is volt arra példa, hogy nem volt elegendő a biztosítási összeg, ilyen ügyben már bírósági ítélet is született, amely végső soron az állam felelősségét mondta ki.

Egy ilyen per hosszú évekig eltarthat, ezért nagyon kis százalékban a gyakorlatban akár hasznos is lehet egy ilyen biztosítás.

Az új package irányelv magyar jogrendbe történő átültetésének határideje 2018.01.01, ezért még az idei évben várható jogszabályváltozás, amely valamilyen módon garantálja, hogy minden esetben elegendő legyen a vagyoni biztosíték a károk fedezésére.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk