Harminc éves a Gömöri Múzeum

Putnok egyik kiemelkedő turisztikai látványossága a Gömöri Múzeum, amely idén harminc éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az elmúlt három évtizedben több mint 70 ezer látogatót fogadtak az intézményben, amely a várossal együtt az Országos Kéktúra útvonala mentén található.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A múzeum alapításának gondolatát elsőként dr. Újváry Zoltán, a Debreceni Egyetem professzora vetette fel, aki következetes munkájának és elszántságának köszönhetően valóra is váltotta álmát Putnokon. Így a múzeum a város legrégibb épületében kapott helyet és 1987 február 27-e óta működik. Dr. Újváry Zoltán a hallgatóit Gömörbe irányította néprajzi gyűjtőmunkára, ennek köszönhetően tudományos munkák születtek erről a térségről.

Séta a szalonban és a Mesterségek utcájában

Az intézmény első állandó kiállítása Gömöri képek címmel nyílt meg. Azután a Természet és társadalom, majd Dél-Gömör öröksége tárlatokkal ismerkedhetett meg a közönség. Zsuponyóné Újváry Mária intézményvezetőtől megtudtuk, hogy jelenleg a Változó társadalom Gömörben című kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Emellett láthatják a neves költő, Tompa Mihály életéről és munkásságáról szóló időszakos tárlatot is. Ezt a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére rendezték, amely kapcsolódik az idei Tompa-emlékév eseményeihez is. Hogy az erre vonatkozó programokat országszerte megismerhessék, létrehoztak egy weboldalt www.tompamihaly200.hu címen.

Az állandó kiállításra érkezők megismerhetik Gömör történetét, valamint a táj híres szülöttjeinek portréit. De láthatják a gróf Serényiek szalonját eredeti festményekkel és szépséges régi bútorokkal. A család ugyanis nagyon sokat tett Putnok fejlődéséért. A szalonból tovább haladva a Mesterségek utcáját járhatjuk végig. Ennek érdekessége, hogy kilenc szakma – a kékfestőtől a borbélyon át a szabóig – szerszámait, kellékeit egy-egy kis házikóban helyezték el. Mindezt pályázati támogatással valósították meg. Tovább haladva a néprajzi kiállításon gömöri bútorokban, fazekakban, hímzésekben gyönyörködhetünk. A tárlat helytörténeti dokumentumok, tárgyak bemutatásával zárul. Így például iskolatörténeti adatokkal vagy a helyi zsidóság, illetve a cigányprímások történetéről, továbbá egyház- és irodalomtörténeti anyagokkal.

Ötletes praktikák, mozgásérzékelő lámpák

A múzeum munkatársai fontosnak tartják, hogy az érkező vendégek minél több hasznos információhoz jussanak az intézményben. Ezért ötletes praktikákat találtak ki a tárgyak, az anyagok szemléltetésére. Így például forgószínpadszerű bemutató részeket, illetve kihúzható fiókokat szereltek fel. A Mesterségek utcájában levő kis házakban pedig mozgásérzékelő lámpák árasztják a fényt. Az ablakfelületeket is hasznosították, amelyeken a régi Punok utcáiról láthatnak képeket a vendégek.

A legújabb állandó kiállításhoz tavaly tárlatvezető, valamint öt múzeumpedagógiai füzetet is készítettek pályázati támogatással. Egyébként az intézmény az elmúlt időszakban a Kubinyi Ágoston-projekt keretében két lépcsőben, teljes egészében megújult. De további fejlesztésekre is törekszenek. Ezek között szerepel, hogy a felnőtteknek és a gyerekeknek olyan foglalkozásokat tartsanak a jövőben, melyeken a bemutatókhoz a legkorszerűbb technikai eszközöket használják majd fel. Ezek beszerzésére támogatásért pályáznak.

Tudományos műhelyként is működik

Emellett felújítják a múzeum könyvtárát és annak nyilvántartási rendszerét. Az utóbbi időszakban pályázatot nyertek az úgynevezett Digitár létrehozására. Ez azt jelenti, hogy a múzeum anyagát feltöltik az internetre, ezzel is igyekeznek elősegíteni, hogy az intézmény iránti érdeklődést még jobban felkeltsék. A Gömöri Múzeum természetesen tudományos műhelyként is működik, hiszen évente közel száz néprajzi szakember kutatómunkáját segíti.


Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák

Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.