hirdetés
hirdetés

Helyzetértékelés 62 napig tartó leállás után az airBaltic-vezértől

Lettország légitársaságának elnök-vezérigazgatója, Martin Gauss levelét megírta. Főbb megállapításait most közreadjuk.

hirdetés

Mint írja, egy évvel ezelőtt cégük új, rekord eredményeket tervezett a 2020-as évre. A válság előtt az airBaltic fejlődése egyfajta sikertörténet volt, számos nemzetközi díjat nyertek el, mint Lettországból kiemelkedő légitársasága és egyik legsikeresebb  vállalkozása.

Martin Gauss
Martin Gauss

A Covid-19 vírus azonban megváltoztatta a helyzetet, 62 napra teljesen leálltak a repülőgépeik. Ilyen jellegű leállásra eddig soha nem volt példa az airBaltic, de talán egyetlen légitársaság életében sem.

A leálláskor számos, hosszútávra szóló döntést kellett meghozniuk: csökkentették a költségeiket, és ez azzal is járt, hogy 700 fővel csökkentették a létszámukat. A  további költségmegtakarítás érdekében egységesítették a flottát és végleg megváltak a Q400 turboprop és a Boeing 737 típusoktól, így  40 repülőgépről 25-re csökkent a géppark. 

Mint ezek után írja, minden meghozott intézkedésükkel arra készülnek, hogy újraindítsák működésüket. A  járvány miatti helyzet indokolta, hogy a Destination 2025 CLEAN üzleti tervet módosítsák, és belekerüljenek a válság kezelésének és a majdani nyereség megszerzésének költségei.  A lett államtól kapotta 250 millió eurós segítséget részvényértékesítés formájában fizetik vissza a tőzsdei bevezetés (IPO) során. 

 Az elmúlt 25 évben az airBaltic erős, nyereséges és nemzetközileg elismert légitársasággá fejlődött, Lettország legismertebb nemzetközi márkájává vált, és a lett GDP több mint 2,5% -át biztosítja.

Minden válságnak vége van egyszer, és ezt szem előtt tartva az airBaltic fenntartja működését, sőt befektet a jövőbe azzal, hogy ebben az évben további Airbus A220-300 repülőgépet vesz. Így 2021 végére összesen  32db  Airbus repülőgépük lesz, melyekkel az idei nyári szezonban 75 úti célt kínálnak Rigából, Tallinnból és Vilniusból.

A következő 12 hónap még számos utazási korlátozást tartalmaz,  a negatív Covid-19 teszt, a Covid-19 igazolás  vagy a vakcina igazolás nagy valószínűséggel szükséges lesz  az utazáshoz. Együttműködünk az IATA-val és a világ összes vezető légitársaságával, hogy ezeket a dokumentumokat egyetlen mobilalkalmazásban elérhetővé tegyék, így egyszerűsítve a remélhetőleg hamarosan elérhető utazást.

 

 
(forrás: airBaltic/ Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés