Hűtésben is zöldít a METRO

A vállalat fenntarthatósági beruházásainak részeként megvalósuló hűtőrendszer 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, és csaknem négyezerszer kevesebb széndioxiddal terheli a légkört a régi rendszerekhez képest.

A jelenleg általánosan elterjedt hűtőközeg klímabarát verzióra történő cseréjét az Európai Unió 2030-ig minden hűtési rendszerben kötelezővé teszi, a multicég azonban nem hagyja az utolsó pillanatra a cselekvést.

Klímabarát hűtőközeg

Magyarország 13 METRO-áruháza közül a kelet-pesti üzletben már végéhez közeledik a komplex, a hűtőbútorokat, a hűtőkamrákat, a csöveket, a kompresszorokat és a kondenzátort egyaránt érintő átalakítás. A fejlesztés eredményeként létrejött rendszer nemcsak klímabarát, hanem energiatakarékos és hatékony is.

Fenntarthatósági szempontból a legfontosabb változás, hogy a korábban elterjedt R404A hűtőközeg helyett egy fejlettebb technológia révén széndioxidot használnak hűtőgázként. A hűtőközeg környezetre gyakorolt hatását a GWP-értéke jelzi (Global Warming Potential): ez az R404A hűtőgáz esetében közel 4000, ami azt jelenti, hogy ennyi kilogramm széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású anyag kerül a légkörbe egy kilogramm R404A hűtőgáz szivárgásakor.

Kisebb karbonlábnyom, nagy energiamegtakarítás

A széndioxid mint hűtőközeg GWP-értéke azonban pontosan 1, azaz nagyságrendekkel alacsonyabb. A szivárgásnak, azaz a légkörbe jutásnak azonban a felújított csőrendszer miatt vajmi kevés esélye van, s részben ennek köszönhetően a hűtés magasabb hatékonysággal és negyedével kevesebb villamos energiával képes működni. És ez még nem minden! A hűtés során keletkező hulladékhő újrahasznosul, s a fűtést fogja szolgálni, míg a nyári hónapokban az úgynevezett adiabatikus gázhűtő vízbefecskendezéssel javítja a hőleadás hatékonyságát.

A cég kiszállító üzletága, a METROMAX ugyancsak nyáron fejezte be a termékek hűtve tárolásához és fejlesztéséhez szükséges technológia fejlesztését hazai nagy kiszállító áruházaiban. Az alkalmazott korszerű szárazjeges rendszer nemcsak a hűtött termékek szállítás közbeni minőségmegőrzésében jelent előrelépést, hanem környezetbarát megoldás is. A szárazjég ugyanis a hűtőközegként is használt széndioxid cseppfolyós formájából keletkezik hirtelen nyomáscsökkenés hatására.

Nemcsak környezetbarát, egyben kifizetődő is 

A hűtéskorszerűsítő beruházások megtérülése már a közeljövőre nézve is biztató. A jobb termékhűtés, -tárolás, a kellemesebb áruházi klíma, a gazdaságosabb működés, és kiváltképp a környezetvédelmi hatás belátható időn belül behozza az árát.

Forrás: METRO / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.