Innováció és tradíció: Mérész Sándor

Arra különösen büszkék az etyekiek, hogy 2022-ben őket választották Magyarország "Legszebb Borbirtokának". Hiszen az Agrotrend Csoport szervezésében meghirdetett verseny első helyezettjeként nemcsak szőlőterületüket, pincészetüket, hanem egyben turisztikai attrakcióikat is díjazták. Az Etyeki Kúria főborászával, Mérész Sándorral keveset a múltról, többet a jelenről és kicsit jövőbeni terveikről is beszélgetünk.

 

Borral bélelt múlt. Az Etyeken immár 14. éve jelen lévő, Gömörről származó főborász már korábban sem keveset tett le szakmailag az asztalra: a Gyöngyösi Főiskola befejezése után a nagyhírű, tragikus körülmények közt meghalt, egri illetőségű Gál Tibor volt az, aki rábeszélte, hogy lásson világot, elsőként Kaliforniába menjen, ahol a Kendall Jackson borászatnál dolgozhatott, leshette el a szakma csínját-bínját. Majd onnan hazatérve Egerbe vezetett az útja mentorához, aki ismét segítette abban, hogy pályafutását a toscanai AIA Vecchia Borászatánál folytassa. Hazatérve egy kisebb etyeki borászathoz került, ahonnét az Etyeki Kúriához 2009-ben igazolt át. Sándor folytonosan új utakat kereső, kísérletező szakember, aki folyamatosan fejleszti a termékpalettát. Az idősebb generáció megfigyeléseken alapuló tapasztalatait meghallgatva és megszívlelve, a legújabb kutatási eredményeket figyelembe véve alakítja borászatukban a fejlődés irányát.

Pezsgésben gazdag jelen. Chardonnay, Pinot Noir, Savignon Blanc – Etyeken ezek a fő fajtáik, és van egy jelentős soproni területük is, ott Kékfrankos és Merlot terem. A főborász hitvallása, hogy mindig az adott terület adottságaiból kell kihozni a legtöbbet, lépést tartani a fogyasztói igényekkel, és az ültetvényeken a munkát az határozza meg, hogy éppen mit keresnek a vevől. Most például a pezsgő, a buborékos italok felé megy a világ: a habzó bor, a prosecco, a pezsgő – ezekből a tételekből folyamatosan felfelé meg a kereslet, évről-évre nőnek az eladási számok. A csendes borok kicsit visszaestek, bár közülük a Chardonnay szerencsére ismét kezd elindulni felfelé. A szintén idetartozó Savignon Blanc, mint mondja Sándor, mindig mindenütt egy borász számára nagy kihívás, hiszen sosem számított könnyű fajtának. Egyébként ez az ő személyes kedvence, a 2022-es tételeik különösen kimagaslóan sikerültek: szép, illatos, ropogós, gyümölcsös ízvilágú bor került ki idénre a hordókból, biztos benne, hogy vevőik körében is nagy sikert arat.

 

Klímaváltozást is magában foglaló jövő. Vallja, hogy egy üzlet fejlesztésével sosem szabad megállni, főleg egy olyan területen, ahol immár húszszorosára nőtt a termelés: a kezdeti 15-17 ezer palacknyi tételsor óta immár 350 ezer környékén tart náluk a borkészítés. Ezért is vágtak bele abba egy ipari besorolású üzem építésébe a közelben, ahol az új feldolgozójuk lesz, és ahol, nem titok, pezsgőt is készítenek majd. A régi épületegyüttest pedig alapvetően turisztikai céllal alakítják át, egy élményközpontú, borban gazdag vendégváró létesítmény létesül. A szőlőültetvényeikben is hamarosan hozzákezdenek a „ráncfelvarráshoz”, ahogy ő fogalmaz, átértékelik a jelenlegi helyzetet, és egy-két új fajtát telepítenek. A klímaváltozást ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni, fogalmaz a szakember, ahogy a különböző mértékű csapadékelosztást sem. Épp a napokban volt nálunk egy francia kolléga, meséli, aki arról számolt be, hogy emiatt a körülmények miatt Bordeaux-ban le akarják váltani a merlot-kat, és az is köztudott, a spanyol vidékeken, a nagy vörös borok hazájában, egyre több fehér borszőlőt telepítenek. Szintén a jövőt szolgálja az etyekieknél, hogy a borászati láb mellett nagyon erős a gasztronómiai is, hiszen immár hétvégente – péntek, szombat, vasárnap – meleg étel is kínálnak saját a’la carte konyhájukból. Ahol az alapanyagok terén próbálják a legtöbbet a környékről beszerezni, ételeik elkészítésénél pedig nem használnak mesterséges ízfokozókat, színezéket, és szinte minden fogásban ott szerepel a hozzávalóknál az Etyeki Kúria valamelyik bortétele is.

Forrás: Turizmus Online


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?