hirdetés
hirdetés

Ismét sztrájk okoz fennakadásokat a KLM-nél

Amikor a cég egyre-másra publikálja különböző előnyös tarifaajánlatait Európában és azon kívül is, addig folyamatos problémák merülnek fel a hajózók fedélzeti létszámával és az Air France-szal való együttműködéssel kapcsolatban is.

hirdetés

Mindezek arra ösztönzik a hajózó személyzetet, hogy szakszervezeteik hathatós támogatása mellett és az eddig folytatott tárgyalások eredménytelensége miatt sztrájkba lépjenek.

Egyelőre a kb. 6000 fős hajózó divízió csak a hétvégére tervezett, esetenkénti, 10-20 perces késéseket okoz, de amennyiben követeléseiket nem teljesítik, nem zárják ki a 24 órás munkabeszüntetést sem. Az alapkövetelésük az, hogy az Air France-KLM közös menedzsmentje vonja vissza azt a téli menetrend kezdetétől bevezetni kívánt rendelkezését, amelynek alapján elsősorban a tengerentúli járatokon két fővel csökkentenék a légiutas-kísérők számát.

A személyzet és szakszervezetük szerint ez az egyre nagyobb utasbefogadó-képességű gépeken nem megengedhető, mert a vészhelyzeteknél (pl. gépkiürítés) a jelenlegi teljes létszámra szükség van. Hiába csökkent az európai járatokon is a catering szolgáltatás, a repülés biztonsága megköveteli a jelenlegi teljes személyzeti létszámot.

A szakszervezet a mostani hétvégi sztrájk és a folyamatos tárgyalások kimenetelétől teszi függővé, hogy a jövő hét elején meghirdetik-e a 24 órás figyelmeztető és később a határozatlan idejű sztrájkot. A cég számára már most is nagyon komoly veszteségeket okoz úgy az európai, mint a hosszú távú vonalakon a 10-20 perces késéssorozat. Az utasok ugyanis sok esetben lekésik a csatlakozásaikat, a gépek nem tudják tartani a menetrendet. A reggeli 20 perces késés a nap folyamán csak torlódik, és estére az utolsó járatoknál már akár egy vagy több órás is lehet.

A probléma nem újkeletű, több hete folynak az eddig eredménytelen tárgyalások és az iparági szakemberek szerint a megoldás még nagyon messze van, tehát a jövő héten újabb munkabeszüntetési hullám várható és félő, hogy ehhez csatlakoznak még a repülőgépek földi kiszolgálását végzők is munkabér-követeléseik miatt.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk