Kilátó, horgásztó és térünnep Heves megye legkisebb városában

Az ide érkező turisták leginkább az érintetlen természeti szépségeket, illetve a helyi látványosságokat csodálják meg Pétervásárán – mondta a Turizmus Online-nak Eged István, Pétervására polgármestere. Heves megye legkisebb városában és a környező településeken ugyanakkor többféle érdekesség várja a vendégeket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ennek ellenére Pétervásáráról sokan tovább utaznak például a közeli bükkszéki gyógyfürdőbe lubickolni, vagy Istenmezejére a Noé-szőlőjét, Váraszóra a középkori műemlék templomot megnézni. Pétervásárára így napjainkban az átmenő turizmus a jellemző. Ám a jelene annál érdekesebb, hiszen folyamatosan fejlődő település a Tarna-völgyében és a Mátra északi oldalának közelében.

Megújult a palócok székesegyháza

A település fő látványossága az idén felújított, két tornyú római katolikus templom, amelyet a köznyelv tréfásan a palócok pétervásárai székesegyházának nevezett el. A szakemberek úgy tartják, hogy a magyarországi romantikus stílusú épületek között ez a templom volt az első, noha gótikus jegyeket is visel. Ma védett műemlék, a mellette található régi temető pedig sírkertként nyújt látványosságot. A kis város ugyancsak nevezetes műemléke és egyik legszebb épülete a kétszintes Keglevich-kastély, amely jelenleg zárva van. Az önkormányzat viszont keresi a megoldást a barokk épület mielőbbi hasznosítására. Szerencsére az emeleti díszterme eredeti állapotában maradt fenn, különleges freskókkal. A városközponthoz közel látni az ugyancsak védett műemléki listán szereplő kápolnát, amelyet 1722-ben építettek. A centrumban található pihenőtér ékessége az a két kőoroszlán, amelyek szintén védett műemlékek és korábban a kastély főbejárata előtti parkban álltak.

A város vezetője arról is beszámolt, hogy idén nyitották meg a Keglevich-kastélyhoz tartozó parkerdő legmagasabb pontján épített, 15 méter magas, faszerkezetes kilátót. Tiszta időben ennek a tetejéről rálátni - többek között – a Mátra csúcsára, a Kékesre, illetve Galyatetőre is. Ezek mellett látható a bélapátfalvi Bélkő is. A kilátót az önkormányzat létesítette és 35 millió forintba került. A fejlesztés részeként a közelben felújították a sétányokat, valamint pihenőhelyeket, nyársalókat alakítottak ki és információs táblákat is helyeztek el a turisták tájékoztatására.

Mióta elkészültek ezzel a beruházással, sokan megkedvelték a kilátót és a környékét. Így nemcsak a városba érkező vendégek, hanem helybeli családok és fiatalok is szívesen látogatják és túráznak erre. Mindemellett a városrehabilitációs program keretében Pétervására központja is sokat változott az utóbbi években. Megújult a művelődési ház, továbbá a városháza mellett látványos közösségi teret alakítottak ki szabadtéri színpaddal, ahol különböző rendezvényeket tartanak. Emellett konzorciumi partnerekként a lakóközösségeket bevonva újították fel a házakat, amelyeket szigeteltek és újra festettek.

A pecások már jövőre horgászhatnak a tavon

Az elmúlt időszakban teljesen kiépítették a város közműhálózatát, az utak pedig aszfaltburkolatot kaptak, így komfortos településre érkeznek a vendégek. Az érdeklődők pedig a 12 szobás magánszálláshelyen kaphatnak elhelyezést, az ellátásukról a panzióhoz tartozó étterem gondoskodik. Eged István arról is tájékoztatott, hogy a fejlesztéseket tovább folytatják, és folyamatos munkával igyekeznek még vonzóbbá tenni a helyi turizmust. Elmondta, hogy az immár két évtizede magára hagyott pétervásárai tavat pályázati támogatással újították fel. Sokak örömére horgásztavat létesítettek és 2016-ban már használatba is vehetik az érdeklődő pecások.

Emellett az idén kormányhatározat született arról, hogy a Pétervásárát is érintő 23. számú főközlekedési utat is felújítják. A fejlesztéssel kétszer kétsávos lesz ez a fontos főút, melynek a tervezését jövőre kezdik el. Várhatóan 2017-ben pedig hozzálátnak a kivitelezéséhez. Ezzel még közelebb kerülhet Pétervására Budapesthez, ami előnyt jelent majd, hiszen akkor alig több mint egy óra alatt elérhető lesz a fővárosból.

Újjáélesztik a régi nagy vásárok hangulatát

A következő időszakban folytatják a városrehabilitációs folyamatot, melynek keretében a vásározó teret újítják meg. Újjáélesztik az egykori nagy vásárok hangulatát és sokszínűségét, ezt pályázati támogatással kívánják megvalósítani 2018-ban. Miután Pétervására környékén még ma is sok érintetlen erdő, mező és borókás található, arra törekszenek, hogy ezeket a romantikus részeket minél többen megismerhessék. Ezért túraútvonalakat jelölnek ki. Az önkormányzat támogatásával ezt a munkát a helyi túraszakosztály végzi majd el. Hagyományteremtéssel először tavaly rendezték meg az úgynevezett Térünnepet Pétervásárán, amely igen jól sikerült. Egész napos programot szerveztek vásárral, fellépő művészek részvételével és palóc gulyással, mint különleges gasztronómiai kóstolóval. Miután ez a rendezvény jó tapasztalatokkal zárult, így elhatározták, hogy a következő években is megismétlik.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.