hirdetés
hirdetés

Kiterjesztett valóság Debrecenben

Új kurátorral, új kiállításokkal újra nyit a Modem Modern Kortárs Művészeti Központ Debrecenben. Júniusban ismét látható a központ összes kiállítása. A cél, hogy a képzőművészet élő központjává váljon az intézmény. Ezért otthont kínálnak benne a már jegyzett képzőművészek alkotásainak és a pályájuk elején álló fiatal művészeknek is. Kapcsolódási pontokat keresnek itthon és külföldön a képzőművészet és társművészetei felé. Ennek élő példája volt a sajtótájékoztató előtt a központ elé daruval beemelt Pentele híd makettje, mely a konstruktőrök kiállítását hirdeti. 

hirdetés

Tíz éve működik a központ nemzetközi kapcsolódási pontokkal, a 20. század hazai és nemzetközi teljesítményeinek, a kortárs kultúra progresszív törekvéseinek bemutatásával. A Modem megalapításának gondolata az akkori európai kulturális fővárosi cím megpályázáskor jelent meg és vált Debrecen és a régió képzőművészeti életének központjává – mondta Papp László, Debrecen polgármestere az intézmény új kurátorának, új programjának bemutatására rendezett sajtótájékoztatón. Majd hozzátette, Debrecen újra kandidál Európa kulturális fővárosa 2023-as címére. Ismertette, szeretnék, ha az elmúlt tíz évhez hasonlóan a Modem újra zászlóshajója lenne a kultúrával, a központtal kapcsolatos gondolatoknak, és ha a kortárs szellemi művészet régiós és hazai központja lenne. Újraszervezzük a Modem karakterét, hogy ne csak a helyi közösség számára tegyük elérhetővé, hanem az ország kiállítóhelye legyen. Küldetése, hogy hazai és nemzetközileg jegyzett alkotások táraként működjön a galéria.

A Modem
A Modem


Az épületegyüttesben balra a Modem, középen a Kölcsey Központ, jobbra a Lycium Hotel
Az épületegyüttesben balra a Modem, középen a Kölcsey Központ, jobbra a Lycium Hotel


Beemelik a Pentele híd makettjét a Modem elé
Beemelik a Pentele híd makettjét a Modem elé

Kísérletezés, „trendteremtés”

A Modem eddig kevésbé adott teret a kísérletezésnek, „trendteremtésnek”. Lehetővé kell tenni, hogy elismert, vagy már jegyzett művészek otthonra találjanak benne. Olyan műhelyeket hoznak létre, melyek hatékonyan szolgálják ezt. A Modem Stúdió 3-4 hetes kurzusokban ad majd helyet az alkotók művészeti tevékenységének, és ott az alkotás folyamatát is bemutathatják. A kortárs alkotókon kívül az elmúlt tíz év nagy kiállításaihoz kapcsolódva is lesznek kiállítások. A Modemben állandóan látható válogatás az Antal-Lusztig gyűjteményből, két új tárlatot mutatnak be a képekből évente. Alkotásokkal, élettel lesz megtöltve a Modem, a város szolgálatára. – Miden feltételt megteremtünk, hogy betöltse a neki szánt missziót – zárta gondolatait a polgármester.

A fenntartó és az intézmény dolgozóinak elképzelései egybeesnek – nyugtázta Angi János, a Déri Múzeum igazgatója. Megtudtuk, tagintézményének, a Modem kurátorának olyan szakembert választottak, akinek szakmai előélete bizonyítja, hogy megbirkózik a kurátori feladatokkal, debreceni kötődésű, elfogadott a debreceni képzőművészeti körökben, és elképzelései beleillenek a stratégiába. Továbbá szakmai koncepciót tett le az asztalra. Kónya Ábel megfelel ezeknek a szakmai feltételeknek.

Kónya Ábel a Modem vezető kurátora 2016 februárjától
A debreceni születésű és kötődésű képzőművész jelentős nemzetközi múlttal és kitekintéssel rendelkezik. A kilencvenes évek közepe óta számos hazai és nemzetközi művésztelep munkájában vesz részt alkotóként és kurátorként egyaránt. A Krakkói Képzőművészeti Akadémia grafika szakán szerzett diplomát 2005-ben intermédia szakirányon. Két évig Németországban dolgozott, a Batuz Alapítványnál. Komoly tapasztalatokat szerzett kiállítóterek gondozásában, részt vett művészetoktatási projektekben. Debrecenben 2005 óta tanít fiatal képzőművészeket a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. Rendszeresen szerepel három debreceni művészcsoport projektjeiben. A Modemhez nyitás óta szoros kapcsolat fűzi, részt vesz grafikusi, videós és installációs, pályázati és szervezési feladataiban, kurátori munkáiban. A képzőművészeten belül a rajz, a grafika, a hagyományos és digitális technikák érdeklik. Munkái hazai és külföldi tárlatokon szerepeltek, 2004-ben készíttet Transit című filmjét 17 ország városaiban vetítették. 

Kónya Ábel, Papp László, Angi János (b.)
Kónya Ábel, Papp László, Angi János (b.)


Kónya Ábel, a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ új vezető kurátora (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)
Kónya Ábel, a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ új vezető kurátora (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Kapcsolódás a művészekhez

Mint a kurátor elmondta, a Modemnek a kezdetekkor a Kapcsolódás a művészetekhez volt a szlogenje. Ebbe robbant bele a Modem és idehozta a művészeket. A fiatalok, akik itt tanultak, a Modemen keresztül fejleszthették magukat. A Modemnek most változott a szlogenje: Kapcsolódás a művészekhez. Célja, hogy a magyarországi művészeknek kiállítóhely és fórum legyen, ahol bemutatkozhatnak, fejlődhetnek. Lesz Szabad Tér Galéria, amellyel a legfiatalabb generációt akarják visszakötni a városhoz. A Múzeumok éjszakáján árverés keretében előkészítik a Modem Stúdió működését. A „Kelet” sorozat képzőművészek bemutatóhelye lesz. Az a cél, hogy ne csak elit hely legyen a Modem, hanem élő hely. Ennek érdekében párbeszédet indítottak különböző intézményekkel, a Miskolci Galériával akarnak fontos szerepet vállalni. Ezen kívül tágabb régióban gondolkodnak, olyan biennálé elindításában, amelyben a visegrádi országok és Magyarország szomszédos országai bemutatkoznának. Az identitáskeresés a cél. A kortárs képzőművészeket keresik és a kapcsolódási pontokat a társművészetek felé. Ezt szolgálja a dunaújvárosi Pentele híd modellje is a Modem előtt.

Nagy T. Katalin, Kónya Ábel, Papp László, Angi János, Szurcsik József, Tögl-Molnár Zoltán
Nagy T. Katalin, Kónya Ábel, Papp László, Angi János, Szurcsik József, Tögl-Molnár Zoltán

Kiállítások újranyitva

Júniusban újranyitják a Modem összes kiállítását. Június 4-én nyílik a Gamekapocs, 9-én az Ezüst négyszög 22 Nemzetközi Festészeti Triennálé, 16-án a Vonalak és felületek című tárlat Polónyi István munkásságát mutatja be. 17-én nyílik az Építéstudomány-építőművészet című kiállítás, mely a hazai konstruktőrök munkáit ismerteti, így pl. a Pentele hidat, mellyel kísérletezni is lehet a Múzeumok éjszakáján. Szintén 17-én nyílik a Kiterjesztett valóság című kiállítás, amely a természetművészetet mutatja be Tízéves a Nemzetközi Velencei-tavi Symposion alcímmel.
Az Antal-Lusztig gyűjtemény gyűjtőjét, mint a város gyűjtőjét méltatta Nagy T. Katalin művészettörténész, kurátor. A Gamekapocs című kiállításról elmondta, eltér a szokványos kiállításoktól, vendégművészei is lesznek, a társművészetek képviselői. A határok elmosódnak a különböző műfajok között. Majd Tölg-Molnár Zoltán és Szurcsik József festőművészek beszéltek a Modemben kiállításra kerülő alkotásaikról.A Kiterjesztett valóság Természetművészet című kiállítás kitűzői
A Kiterjesztett valóság Természetművészet című kiállítás kitűzői
Császi Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk