hirdetés
hirdetés

Látogatóközpont lesz a Svábhegyen a Steindl-villa

Megújul a Jókai-kert és felújítják az ott található Steindl-villát a főváros XII. kerületében, a Sváb-hegyen. A 900 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően - várhatóan 2022 végéig - egy új látogatóközpont jön létre - mondta el a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Füri András közölte, a Költő utca 21. szám alatt található Jókai-kert fejlesztésének fő célja, hogy ne csak a diákok, hanem a felnőttek körében is "egy nagyon kedvelt pihenő- és látógatóhely" alakuljon ki. A fejlesztés tervei elkészültek, az engedélyeztetési eljárások lezajlottak, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan májusban írják ki - mondta. Füri András a Steindl-villa felújítását ismertetve elmondta: az épület rekonstrukciója mellett a beruházás során verandát és rendezvényteraszt is kialakítanak, valamint megépítik a látogatóközpont fogadóterét, ahol zöld bolt, mosdók, és catering helyiség lesz. Az új épület és a villa között egy átjáró létesül, a fogadótér emeletén irodák lesznek, és építenek egy tároló épületrészt is.

Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat
Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat

A villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket alakítanak ki. A kiállítás magját az igazgatóság országos viszonylatban is egyedülálló, közel 500 tételes madárpreparátum-gyűjteményének egy része alkotja majd, erre alapozva a látogatók játékos és interaktív személtető anyagok, információs eszközök segítségével, élményszerűen ismerhetik meg Magyarország és a Kárpát-medence fészkelő madarait.

Füri András elmondta, a projekt keretében Jókai Mór egykori - ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló - gyümölcsöskertje is megújul. A kertben a régióra jellemző lágy és fás szárú növényeket ültetnek. Az igazgatóság irodaépülete és a Jókai présház környezetében a történeti, műemléki jelleg lesz domináns, a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatása, valamint az ökoturisztikai funkciók lesznek hangsúlyosak. A kerti utak felújítása mellett a kert többek között új parkbútorokkal, madáritatókkal és egy detektívüveges madárlessel is gyarapodik. A kertet jelenleg elcsúfító, leromlott fizikai állapotú és megjelenésű faépületeket lebontják. Helyükön parkolóhelyek, fedett kerékpártároló és pavilon létesül. Megújul a kert bejárata is: a látogatókat a jövőben reprezentatív vendégbejárati kapu fogadja majd.

A projekt érinti a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárat is, amelynek a nemzeti parki igazgatóság épülete ad otthont. A gyűjtemény egy jelentős részét digitalizálják és egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállítás részeként is megismerhetőek lesznek. A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és a kormány 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester a sajtótájékoztatón ismertette a védett és műemlék épületek felújítására vonatkozó terveket. Ezek között szerepel - a Normafa-rehabilitáció keretében - az egykori zugligeti villamos-végállomás műemlék épületének és környezetének funkcióbővítő rehabilitációja és az ahhoz kapcsolódó ingatlanok tulajdonjogának rendezése. A felújítás során az étterem funkció megmaradna annak fejlesztésével, és az étterem mellett egy hűtőtechnológiával ellátott jégpályát alakítanának ki. A tervekben szerepel az ingatlan környezetének rendezése is. Tervezik a Normafán lévő hajdani síház, az egykori Disznófő étterem, valamint az egykori Isten szeme fogadó, illetve Kossuth Gyermekotthon épületének felújítását. Továbbá a műemléki védettségű, több mint kétszáz éves Zillich-Zerkowitz major rekonstrukcióját is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai