hirdetés
hirdetés

Meghosszabbítják a turizmust támogató intézkedéseket

A szövetségi turisztikai minisztérium szakmai szervezeteknek küldött november 21-ei körlevele alapján valamennyi, a turisztikai szektort támogató kormányzati intézkedés határidejét meghosszabbítják Ausztriában - írja a GD Consulting.

hirdetés

Ennek megfelelően az idei nyár elejétől a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás valamennyi területére, valamint a kulturális szolgáltatásokra ideiglenes bevezetett áfa-csökkentés hatályát egy évvel (!) - azaz 2021. december 31-ig - kitolják. Ennek megfelelően a turizmus és szabadidő-gazdaság területén az áfakulcs 5 százalékos mértékű marad.

A szállodaipar számára még idén márciusban kidolgozott, az osztrák turizmusbank (ÖHT) által biztosított állami hitelgarancia lehetőségét pedig jövő június 30-ig terjesztik ki. A fedezetvállalásra 1,625 milliárd eurós keret áll rendelkezésre. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások számára a hitel visszafizetési moratóriumot 2021. március 31. fenntartják.

A „válság, amely a turisztikai szektort telibe találta messze nem ért még véget, így a támogatások teljes spektrumát, az áfa-csökkentéstől, a kurzarbeit-modellen keresztül a hitelmoratóriumig és az újrakezdési bónuszig bezárólag fenntartjuk és biztosítjuk” – írta körlevelében Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter.

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) és a gazdasági kamara (WKO) üdvözli a turisztikai támogatások meghosszabbítását. Michaela Reitterer az ÖHV elnöke üdvözli az áfa-csökkentés és a hitelgarancia-támogatások határideinek kitolást. A szövetség nevében ugyanakkor sürgeti a fixköltség támogatások mielőbbi, lehetőség szerint azonnali kifizetését, amelyre a szektornak égető szüksége van. A városi szállodák számára további mentőcsomagra lesz szükség a túlélés érdekében, olvasható az ÖHV közleményében. Hasonló hangot ütött meg közleményében az osztrák gazdasági kamara (WKO) szállodai tagozatának elnöke, Susanne Kraus-Winkler. A bonitás- és likviditásnövelő lépések helyesek, a határidők kitolása jó hír az ágazat számára, ugyanakkor a bizonytalan helyzetben további védernyőre is szükség lesz - olvasható az elnök nyilatkozatában.

Mint arról korábban beszámoltunk a lockdown idejére a turisztikai vállalkozások forgalomkiesést az előző évi novemberi forgalmuk 80 százalékáig kompenzálják. További friss és jó hír az osztrák kkv szektor számára, hogy az Európai Biztosság versenyhatósága jóváhagyta az osztrák kormány programját, miszerint a vállalkozások igazolt fix költségeit cégenként maximum 3 millió euróig (!) szintén megtéríthetik.

 

 

 

(forrás: GD Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk