hirdetés
hirdetés

Mezőkövesden egyesülnek a világ matyói

Több ezer vendéget várnak Mezőkövesdre az I. Matyó Világtalálkozóra – mondta lapunk érdeklődésére Lázárné Csirmaz Henriett, a helyi Tourinform Iroda vezetője. Hozzátette: a június 15-21. között megrendezésre kerülő világeseményen a határokon átívelő kapcsolatteremtésre és együttműködésre törekszenek a matyó identitás és értékvilág bemutatásával.

hirdetés

A szervezőmunkát fél évvel ezelőtt kezdte el az önkormányzat a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. és számos lokálpatrióta együttműködésével. Így az egyhetes rendezvénysorozatra gazdag programmal várják az érdeklődőket a Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő, gyógyvizéről híres Mezőkövesdre. A településről az első írásos emlékek a XIII. századból maradtak fenn, Mátyás király pedig 1464-ben mezővárosi rangot és pecsétet adományozott a településnek. Feltételezhető, hogy a matyó elnevezés Mátyás nevéből származott a Matyóföld szívében.

A csaknem 17 ezer lakosú Kövesden ma is őrzik a népi hagyományokat. Így az élő örökség Tarddal és Szentistvánnal együtt méltán került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív listájára. Ebben a városban a mezőgazdaság, az ipar, a kultúra és a turizmus egyaránt jelen van, a matyó hímzés pedig világhírű.

A világhírű matyó hímzés (Fotó: Mentusz Károly)
A világhírű matyó hímzés (Fotó: Mentusz Károly)


A mézeskalács műhely (Fotó: Mentusz Károly)
A mézeskalács műhely (Fotó: Mentusz Károly)


A fazekasműhely a Hadas városrészben (Fotó: Mentusz Károly)
A fazekasműhely a Hadas városrészben (Fotó: Mentusz Károly)

Legendát őriznek a hímzésről

A mezőkövesdiek legendát őriznek a hímzések eredetéről. Valamikor egy matyó lánynak az ördög elrabolta az édesanyját és a szerelmét. A lány kétségbeesve könyörgött az ördögnek, hogy adja vissza szeretteit. Az ördög azt válaszolta, hogy csak akkor teljesíti a kérést, ha a lány télvíz idején az ölében viszi a templom elé a nyár összes virágait. Ekkor a lány Istentől sugallt gondolatra kötényére hímezte rá a mezők virágait és elvitte azokat az ördögnek, így visszakapta az édesanyját és a szerelmét.

Lovakkal, szekerekkel jönnek a Dólyaiak

Lázárné Csirmaz Henrietta azt is elmondta, hogy plakátokon népszerűsítik az I. Matyó Világtalálkozót, emellett több, helyi ismereteket tartalmazó kiadvány is megjelenik a jeles ünnepre. Példaként említette a mezőkövesdi születésű, Budapesten élő Pető Margit írónőt, akinek a 80. születésnapjára egy kötetben adják ki két művét, amely a matyó szokásokról szól és matyó ételrecepteket is tartalmaz. Ezek mellett számos helyszíni programokat is ajánlanak. Szabadtéren két helyre várják majd az érdeklődőket, a belvárosban a Szent László térre, valamint a kéttornyú Jézus Szíve római katolikus templom mögött kialakított Kavicsos-tó szabadidőparkba. Ott többek között "Lábatlantyúk" elnevezéssel főzőversenyt is tartanak summás és matyó ételekből. A Matyó Gálán népviseletben vonulnak fel a mezőkövesdiek a Tardiakkal és a Szentistvániakkal közösen. Emellett Csárdás Guinnes-rekord-kísérletre is sor kerül.

A kövesdi Szent László tér egy része (Fotó: Mentusz Károly)
A kövesdi Szent László tér egy része (Fotó: Mentusz Károly)

Érdekesnek ígérkezik az Erdély területén levő Dólya település lakóinak bemutatója a világtalálkozón. Velük rendszeres kapcsolatot tartanak fenn a kövesdiek, ők a negyedik matyó településnek nevezik magukat. "Visszatérés messzi földről" címmel népviseletbe öltözve, lovakkal és szekerekkel vonulnak fel a Mátyás király úton és a Szent László templom előtti téren. A világtalálkozó keretében Mátyás királyról is megemlékeznek. A szobrát megkoszorúzzák, felvonulnak a király mezőkövesdi vitézei és lovagi tornát is tartanak.

Több zenei programot is szerveznek a jeles ünnep alkalmából. Például meghallgathatják a helyi fúvószenekar hangversenyét, de a Szent László római katolikus templomban ének- és ütőhangszeres koncert is lesz. Rajtuk kívül több neves könnyűzenei együttes bemutatkozik a világtalálkozón.

Kiállítások, műhelybemutatók

A helyi múzeumok is kiveszik részüket a programokból. Így a Matyó Múzeumban "Régészeti leletek Mezőkövesdről" címmel időszaki kiállítást rendeznek, amely július 20-ig várja a látogatókat. A Közösségi Házban pedig néprajzi tárlatot nyitnak a ritkán látott matyó kincsekből. Ezen a budapesti Néprajzi, a miskolci Herman Ottó, az egri Dobó István és a debreceni Déry Múzeumból érkező matyó emlékeket mutatják be a közösen. A Mezőkövesdi Galériában pedig Takács István helyi festőművész életmű kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Várják a vendégeket a Hadas városrészben levő alkotóműhelyekbe, továbbá a Hajdú Ráfis Mezőgazdasági Gépmúzeumban is, ahol Kiss Mátyás fafaragó népművész állítja ki munkáit. De megtekinthetik a Kis Jankó Bori Emlékházat, valamint Kovács Szabolcsnak, a népművészet mesterének a műhelyét is, aki matyó bútorokat készít.

A Matyó Múzeum (Fotó: Mentusz Károly)
A Matyó Múzeum (Fotó: Mentusz Károly)


A Mezőkövesdi Galéria (Fotó: Mentusz Károly)
A Mezőkövesdi Galéria (Fotó: Mentusz Károly)


A Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum (Fotó: Mentusz Károly)
A Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum (Fotó: Mentusz Károly)


A Kis Jankó Bori Emlékház (Fotó: Mentusz Károly)
A Kis Jankó Bori Emlékház (Fotó: Mentusz Károly)

Térképeket, prospektusokat kínálnak

A Tourinform Iroda is készül a világtalálkozóra. Az eseménysorozat minden napján nyitva tartanak majd, és térképekkel, színes prospektusokkal látják el a Mezőkövesdre látogatókat. Emellett két alkalommal a Kavicsos-tó szabadidőparkba is kitelepülnek, és ott is friss információkkal szolgálnak a vendégeknek.

Matyó vár Mezőkövesd főutcáján (Fotó: Mentusz Károly)
Matyó vár Mezőkövesd főutcáján (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!