hirdetés
hirdetés

Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Aki június 22-én épp Szombathelyen jár, beszállhat egy szimfónikus zenekarba, körbenézhet az egykori börtönben, különleges édességeket kóstolhat vagy épp a rómaiak átkaival ismerkedhet.

hirdetés

Savaria Múzeum - útkereszteződés

A Múzeumok Éjszakáját hagyományosan a Szent Iván éjszakájához legközelebbi szombaton, vagyis idén június 22-én rendezik meg,országszerte közel 400 múzeum részvételével. A mostani esemény szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum, fókuszában a múzeumok digitalizációja áll, kiemelt helyszíne pedig Szombathely. A rendezvénysorozat idei arca pedig Liu Shaolin Sándor, olimpia aranyérmes gyorskorcsolyázó lesz, aki az első sportolóként népszerűsíti a programokat. Az ország egyik legrégebben alapított városában, Szombathelyen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös tanulmányútján kaphattunk ízelítőt a helyi múzeumok kínálatából és a június 22-re tervezett programokból.

Iseum Savarianse

Szombathelyen 8 helyszínen zajlanak majd az események. A Savaria Múzeumban ekkorra készül el a Változó kultúrák egy változó tájban állandó kiállítás III. terme, amely Vas megye és Savaria népvándorlás- és középkori történetébe ad betekintést, de addig is érdemes megnézni a különleges római körpanorámát. Ez egy régészetileg ismert útkereszteződés rekonstrukciója, amelynek „statisztái” között a múzeum munkatársai is megjelennek. A múzeum másik különleges, Astro Planetaria tárlata pedig a bolygók világát hozza közelebb a látogatókhoz, a NASA-tól kapott képek segítségével. Ám június 22-én itt tartják a múzeumi digitalizációs mintaprojekt bemutatóját, szó lesz digitalizáció és az építészet, illetveaz orvostudomány kapcsolatáról, és este fényfestésnek köszönhetően elevenedik meg a homlokzat.

Isis savariai otthonában, vagyis az Iseum Savariense-ben, a római kori szentélyben (amely fennállása idején a világ harmadik legnagyobb alapterületű Isis-templomának számított) 3D-s szkennerek és épületek, szabadtéri koncert és izgalmas beszélgetések várják a betérőket. A Varázslás és csillaghit a rómaiaknál kiállításon pedig szakavatott vezető mesél arról, miként használták az ókorban itt lakók az átkokat vagy épp ellenkezőleg, hogyan hárították el a rájuk szabadított rontást.

 

Kapd el az ütemet!

Másfajta kikapcsolódást kínál a Savaria Szimfonikus Zenekar, amely próbatermeibe és a kulisszák mögé vezeti a közönséget. A látogatók az öltözőkben egy-egy hangszercsoport hangszerét próbálhatják ki a zenészek vezetésével, és a bátrabbak a túra végén az egykori zsinagógában kialakított koncertteremben színpadra is állhatnak (persze egyszerűbb hangszerekkel) a zenekarral együtt, egy Kis éji zenére…

A Szombathelyi Képtárban a 30 alatt pályakezdő művészek mellett szintén a zene kerül a központba, a textilminták hangjával és a digitális zene hercegnőivel, de a reklámokról és az animációkról is szó esik. Aki pedig legális körülmények között készítene graffitit, szintén itt a helye!

 A szombathelyi törvényszéken viszont interaktív bírósági tárgyalásokkal, valamint PánikSzobával készülnek, és akit érdekel, a Vas Megyei Levéltár épületének pincéjében az egykori börtön celláit is bejárhatja.

 

Édességek, kártya, villamos  

A Smidt Múzeum kis méretét meghazudtolóan gazdag gyűjteményt vonultat fel, amely névadója, Smidt Lajos orvos és korántsem műkedvelő régész hagyatékára épül.  A barokk teremben megtekinthető a clavichord, az első kalapácsos billentyűs hangszer 18-19. századi bútorok és festmények, valamint ruhák társaságában, a hadtörténeti szobában az 1848-49-es szabadságharc emlékei (például a Nemzeti Dal első nyomtatott példánya) mellett akár Ferenc József hangját is hallhatjuk. Külön vitrint kapott az óragyűjtemény, és persze nem maradhatnak ki orvostörténeti ritkaságok sem, míg kertjében az 1974-ig közlekedő villamos egy kocsija is bejárható.

 

Smidt Múzeum

Június 22-én azonban a gasztronómia kerül középpontba: megismerhető a szombathelyi cukrászdák és kávézók története, előadások hangzanak el a tradicionális magyar süteményekről valamint a vadnövények gasztronómiájáról, és persze az alkalomra kreált, a tradíciókat a modern irányzatokkal vegyítő édes kreációk is kóstolhatóak. Levezetésként pedig bepillantást nyerhetünk a tarokk-kártya rejtelmeibe is.

Aki azonban a Múzeumok Éjszakáját épp nem itt tölti, máskor is megragadhatja az alkalmat, hogy megismerje a szombathelyi múzeumok és kiállítótermek izgalmas kínálatát, akár több napos program keretében is!

Horváth Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk