Múzeumok Éjszakája Szombathelyen

Aki június 22-én épp Szombathelyen jár, beszállhat egy szimfónikus zenekarba, körbenézhet az egykori börtönben, különleges édességeket kóstolhat vagy épp a rómaiak átkaival ismerkedhet.

A Múzeumok Éjszakáját hagyományosan a Szent Iván éjszakájához legközelebbi szombaton, vagyis idén június 22-én rendezik meg,országszerte közel 400 múzeum részvételével. A mostani esemény szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum, fókuszában a múzeumok digitalizációja áll, kiemelt helyszíne pedig Szombathely. A rendezvénysorozat idei arca pedig Liu Shaolin Sándor, olimpia aranyérmes gyorskorcsolyázó lesz, aki az első sportolóként népszerűsíti a programokat. Az ország egyik legrégebben alapított városában, Szombathelyen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös tanulmányútján kaphattunk ízelítőt a helyi múzeumok kínálatából és a június 22-re tervezett programokból.

Szombathelyen 8 helyszínen zajlanak majd az események. A Savaria Múzeumban ekkorra készül el a Változó kultúrák egy változó tájban állandó kiállítás III. terme, amely Vas megye és Savaria népvándorlás- és középkori történetébe ad betekintést, de addig is érdemes megnézni a különleges római körpanorámát. Ez egy régészetileg ismert útkereszteződés rekonstrukciója, amelynek „statisztái” között a múzeum munkatársai is megjelennek. A múzeum másik különleges, Astro Planetaria tárlata pedig a bolygók világát hozza közelebb a látogatókhoz, a NASA-tól kapott képek segítségével. Ám június 22-én itt tartják a múzeumi digitalizációs mintaprojekt bemutatóját, szó lesz digitalizáció és az építészet, illetveaz orvostudomány kapcsolatáról, és este fényfestésnek köszönhetően elevenedik meg a homlokzat.

Isis savariai otthonában, vagyis az Iseum Savariense-ben, a római kori szentélyben (amely fennállása idején a világ harmadik legnagyobb alapterületű Isis-templomának számított) 3D-s szkennerek és épületek, szabadtéri koncert és izgalmas beszélgetések várják a betérőket. A Varázslás és csillaghit a rómaiaknál kiállításon pedig szakavatott vezető mesél arról, miként használták az ókorban itt lakók az átkokat vagy épp ellenkezőleg, hogyan hárították el a rájuk szabadított rontást.

 

Kapd el az ütemet!

Másfajta kikapcsolódást kínál a Savaria Szimfonikus Zenekar, amely próbatermeibe és a kulisszák mögé vezeti a közönséget. A látogatók az öltözőkben egy-egy hangszercsoport hangszerét próbálhatják ki a zenészek vezetésével, és a bátrabbak a túra végén az egykori zsinagógában kialakított koncertteremben színpadra is állhatnak (persze egyszerűbb hangszerekkel) a zenekarral együtt, egy Kis éji zenére…

A Szombathelyi Képtárban a 30 alatt pályakezdő művészek mellett szintén a zene kerül a központba, a textilminták hangjával és a digitális zene hercegnőivel, de a reklámokról és az animációkról is szó esik. Aki pedig legális körülmények között készítene graffitit, szintén itt a helye!

 A szombathelyi törvényszéken viszont interaktív bírósági tárgyalásokkal, valamint PánikSzobával készülnek, és akit érdekel, a Vas Megyei Levéltár épületének pincéjében az egykori börtön celláit is bejárhatja.

 

Édességek, kártya, villamos  

A Smidt Múzeum kis méretét meghazudtolóan gazdag gyűjteményt vonultat fel, amely névadója, Smidt Lajos orvos és korántsem műkedvelő régész hagyatékára épül.  A barokk teremben megtekinthető a clavichord, az első kalapácsos billentyűs hangszer 18-19. századi bútorok és festmények, valamint ruhák társaságában, a hadtörténeti szobában az 1848-49-es szabadságharc emlékei (például a Nemzeti Dal első nyomtatott példánya) mellett akár Ferenc József hangját is hallhatjuk. Külön vitrint kapott az óragyűjtemény, és persze nem maradhatnak ki orvostörténeti ritkaságok sem, míg kertjében az 1974-ig közlekedő villamos egy kocsija is bejárható.

 

Június 22-én azonban a gasztronómia kerül középpontba: megismerhető a szombathelyi cukrászdák és kávézók története, előadások hangzanak el a tradicionális magyar süteményekről valamint a vadnövények gasztronómiájáról, és persze az alkalomra kreált, a tradíciókat a modern irányzatokkal vegyítő édes kreációk is kóstolhatóak. Levezetésként pedig bepillantást nyerhetünk a tarokk-kártya rejtelmeibe is.

Aki azonban a Múzeumok Éjszakáját épp nem itt tölti, máskor is megragadhatja az alkalmat, hogy megismerje a szombathelyi múzeumok és kiállítótermek izgalmas kínálatát, akár több napos program keretében is!


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?