hirdetés

Négycsillagos szálloda nyílik húsvétkor a Mátrában

Az elmúlt másfél évtized legjobb turisztikai évét zárta 2015-ben a Felső-Mátrához tartozó hat település - mondta a Turizmus Online-nak Stuller András, Mátraszentimre polgármestere. A vendégéjszakák száma meghaladta a százezret, a beszedett idegenforgalmi adó pedig az eddigi legtöbb, 35 millió forint volt.

hirdetés

A Mátraszentimrét, Mátraszentlászlót, Mátraszentistvánt, Galyatetőt, Fallóskutat és Bagolyirtást magában foglaló Felső-Mátra kitárult a látogatók előtt és tavaly hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja lett. Különösen az Alföldről – Kecskemétről, Nagykőrösről, Békéscsabáról, Debrecenből –, továbbá Érdről és Budapestről érkeztek a turisták a közkedvelt hegyvidékre. Érdekesség, hogy a hat településen alig több mint félezer állandó lakos él, viszont nyáron az itt tartózkodók száma elérte a négyezret.

Húsvétkor nyit az új, négycsillagos szálloda

Mindez részben annak köszönhető, hogy itt speciális a klíma, hiszen tavaly, amikor az utóbbi száz esztendő legmelegebb nyara volt, a Felső-Mátrában 5-8 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mértek, mint a fővárosban vagy a vízpartokon. A kellemes idő vonzotta a turistákat és természetesen az is, hogy 1300-1400 szálláshely közül választhattak az érdeklődők. Ezek különböző kategóriákba esnek, a négycsillagos hotelektől a falusi portákig igény szerint dönthettek a vendégek.

Stuller András arról is tájékoztatta lapunkat, hogy idén húsvétkor Mátraszentimrén nyitják meg az újabb négycsillagos szállodát, a Vadvirágot, ahol 40-50 vendéget fogadnak. Az új szálloda éttermében étkezhetnek és igénybe vehetik a wellness-részleget is. A következő két évben a hotel építése tovább folytatódik, így száz férőhelyesre bővítik a jelenlegi épületet.

Húsvétkor nyit a négycsillagos Vadvirág (Fotó: Mentusz Károly)
Húsvétkor nyit a négycsillagos Vadvirág (Fotó: Mentusz Károly)


A Vadvirág Hotel látványterve (Forrás: aib.hu)
A Vadvirág Hotel látványterve (Forrás: aib.hu)


A Vadvirág Hotel látványterve (Forrás: aib.hu)
A Vadvirág Hotel látványterve (Forrás: aib.hu)

Az utóbbi fél évtizedben a Leader-pályázatok révén panziókat nyitották Mátraszentimrén, Mátraszentistvánon és Bagolyirtáson is. Ezekkel a fejlesztésekkel főleg fürdőszobás apartmanokat hoztak létre. De tavaly nyitotta meg Galyatetőn új turistacentrumát a Magyar Természetjáró Szövetség is, ahol kerékpárkölcsönző és -szerelő műhely is várja a turistákat. A látványosságok száma is nőtt az elmúlt évben, miután egy vállalkozó ásványházat és kiállítást nyitott Mátraszentimrén. Ennek érdekessége, hogy nemcsak hazánk legmagasabb hegyének, a Mátrának, hanem a Kárpát-medencének az ásványait is bemutatja. Ugyancsak tavaly decemberben tárta ki kapuit Galyatetőn az Alkotóművészeti Alapítvány felújított üdülője, amely művészek alkotóházaként működik a Felső-Mátrában. Heves megyében egyébként Mátraszentimrén található az egyetlen szlovák nemzetiségi önkormányzat. Ez a turizmust is segíti, hiszen látogatható a szlovák tájház, valamint a vendéglőkben különleges szlovák ételeket is kóstolhatnak a látogatók.

A mátrai kőből épült ásványház Mátraszentimrén (Fotó: Mentusz Károly)
A mátrai kőből épült ásványház Mátraszentimrén (Fotó: Mentusz Károly)


A szentimrei szlovák tájház (Fotó: Mentusz Károly)
A szentimrei szlovák tájház (Fotó: Mentusz Károly)

Tanösvények, csillagászati bemutatók

A hat települést átfogó közös önkormányzat idén is fontosnak tartja, hogy karbantartsa a turistaútvonalakat, rendezvényeket szervezzen, közreműködjön az attrakciók fejlesztésében és helyi kiadványokkal segítse az érkező vendégeket – erősítette meg a polgármester. Ám napjainkban is komoly gondot jelent a Felső-Mátrába vezető állami fenntartású utak egyre romló állapota. Ezért fontos feladatot jelent, hogy ezeket az utakat a következő években folyamatosan felújítsák. Ennek érdekében az önkormányzat lobbitevékenységet folytat az érintett állami intézményeknél. Egyébként az elmúlt évben beszedett 35 millió forint idegenforgalmi adó nagy részét idén a turizmust érintő infrastrukturális és attrakciófejlesztésre fordítják. Rendezvényeket finanszíroznak, karbantartják a turistatáblákat, illetve új kiadványokat is készítenek. Így például hamarosan elkészül a "Négy nap – négy kerékpártúra" című kiadványuk, illetve a nyári turisztikai főszezonban nyitják meg a volt mátraszentimrei kőbányában a szabadtéri ásványkiállítást.

Tavaly sokan túráztak a Szénégetők, valamint a mátraszentistváni sípálya tanösvényen. A kedvező tapasztalatok alapján az idei nyáron is szerveznek csoportos túrákat idegenvezetők irányításával. Az önkormányzat megállapodott a Magyar Tudományos Akadémiával arról, hogy ebben az évben március és augusztus között – összesen hat hétvégén – a piszkéstetői obszervatóriumban csillagászati bemutatókat tartanak szakemberek közreműködésével. Ezek mellett nyáron újdonságként gyógynövénytúrákat is ajánlanak majd. Ezeken az érdeklődők megismerhetik a Felső-Mátra jellegzetes gyógynövényeit.

Arról is értesültünk, hogy az önkormányzat az idegenforgalom továbbfejlesztését szolgáló pályázatokat nyújt be 2016-ban. Mátraszentimrén szeretnének egy közös illemhelyet építeni, valamint a már meglevő gépkocsiparkoló-helyeket bővíteni. Ezek mellett a különböző rendezvényekhez kapcsolódó műszaki fejlesztésekre is törekszenek. Így például színpadokat, sátrakat, világító és hangosítóeszközöket vásárolnak. Ez évben egy több funkciós víztároló építésére is pályáznak támogatásért. A leendő létesítmény nyolcszáz méter magasan és 30-40 ezer négyzetméternyi területen valósul meg. Ott fürdőzést és horgászati lehetőséget is biztosítanak majd a vendégeknek. A víztároló tanulmányterve elkészült, és várhatóan egy-két év alatt meg is valósul.

A mátraszentistváni sípark februárban (Fotó: Mentusz Károly)
A mátraszentistváni sípark februárban (Fotó: Mentusz Károly)


Eligazító térkép Mátraszentimre nevezetességeiről turistáknak (Fotó: Mentusz Károly)
Eligazító térkép Mátraszentimre nevezetességeiről turistáknak (Fotó: Mentusz Károly)

Kétszáz férőhellyel bővül a szálláshelyek száma

A tavalyi év végén befektetőtársaságok régebbi szállodaépületeket vásároltak Mátraszentistvánon és Mátraszentlászlón. Ezeket az idén és jövőre újítják fel, így mintegy kétszáz férőhellyel bővítik a jelenlegi szálláshelyek számát a Felső-Mátrában. Sőt a Magyar Természetjáró Szövetség 2016-ban újjávarázsolja a galyatetői volt Vasas Turistaházat, amely több mint százéves múltra tekint vissza.

Azt is megtudtuk, hogy még ebben az évben a mátraszentistváni síparkban is jelentős fejlesztésre kerül sor. Ülőliftet építenek és működtetnek majd, amellyel megsokszorozhatják a sípályák kapacitását. Összességében a Felső-Mátrában lakók bizakodással tekintenek erre az évre, amelyhez jó alapot szolgáltat, hogy januárban a szálláshelyeket sokan látogatták. A hó, a téli túrák, a síelés és a wellness kedvező lehetőséget kínált a vendégeknek.

A Szent Imréről elnevezett katolikus templom Mátraszentimrén (Fotó: Mentusz Károly)
A Szent Imréről elnevezett katolikus templom Mátraszentimrén (Fotó: Mentusz Károly)


Pihenőpark a Felső-Mátrában (Fotó: Mentusz Károly)
Pihenőpark a Felső-Mátrában (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk