hirdetés
hirdetés

Nemzetközi kempingtalálkozó a vasfüggöny mögött pottyantós vécékkel

Nagyon fontos esemény volt az ország, a Balaton és a város szempontjából is, hogy 1966-ban Balatonfüreden rendezték a Nemzetközi Kemping és Karaván Klub XXVII. kongresszusát és találkozóját, a FICC Rallyt – hangsúlyozta dr. Bóka István.

hirdetés

A füredi polgármester a kempingtalálkozó 50. évfordulója alkalmából az önkormányzat által rendezett tanácskozáson köszöntötte a hallgatóságot. Mint mondta, az esemény rendkívüliségét növeli, hogy a kemping szövetségnek ez volt az első kelet-európai kongresszusa. Ma is sok esetben ezekből az ötven évvel ezelőtti eseményekből élünk, mert óriási elismertséget hozott a Balatonnak és magának Balatonfürednek is – vélte a polgármester - olvasható a Balatontipp oldalán.

A tanácskozást Molnár Judit, az önkormányzat humán erőforrás bizottságának elnöke vezette. Köszöntötte a hallgatóságot és aktuális turisztikai kérdésekről is beszélt Varga-Dani Barbara, a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság vezetője.

Kempingezők 1966-ban – ez már egy jól kiépített terület volt az akkori viszonyok szerint – Fotó: Fortepan.hu (Forrás: Balatontipp)
Kempingezők 1966-ban – ez már egy jól kiépített terület volt az akkori viszonyok szerint – Fotó: Fortepan.hu (Forrás: Balatontipp)

Polonyi Kornél, a megye turizmusát abban az időben szervező Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal műszaki vezetője volt. Mivel nehezen mozog, a Füred TV által készített felvétel segítségével hallhattuk emlékeit. Mint elmondta, a kempingszövetség azért választotta Balatonfüredet helyszínnek, hogy megnézzék, mi a helyzet, milyen az élet a vasfüggöny mögött. Huszonhárom országból jöttek a vendégek, főleg németek, franciák, osztrákok, hollandok, angolok, olaszok, spanyolok.

Úgy kellett megépíteniük a füredi kempinget az egykori lóitató helyén, hogy azt sem tudták, mennyi vendégre számíthatnak. Amikor kiderült a befizetett részvételi díjak alapján, akkor jöttek rá, hogy egy helyen nem tudják elhelyezni őket, ezért Tihanyba, Killiántelepre – a mai Fövenyesre – és Paloznakra is kell irányítani belőlük.

A rendőrség öt-hatszáz autós konvojokba kísérte le a vendégeket Pestről a fűzfői eligazításig, ahol mindenki megkapta, hogy melyik kempingbe menjen tovább. A napi probléma volt a megfelelő élelmiszerellátás, de még olyan ügyeket is meg kellett oldani, mint például a franciák hűtőgondjai. Pestről, a Margitszigetről kellett naponta táblajeget hozni, mert ezt használtak a hűtőládáikban.

A teljes cikket a Balatontipp oldalán olvashatja el.

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk