Olcsó biciklijegy és más újdonságok a vasúton

A MÁV-START-nál nagyszabású járműfelújítási program kezdődik, és pár héten belül mobiltelefon-egyenleggel is lehet fizetni az interneten kiválasztott menetjegyekért.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Utazás kiállításon a MÁV-START standjának megnyitón Kővári Zsolt, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vasúti közlekedés mind belföldön, mind pedig külföldi úti célok esetében egyre népszerűbb napjainkban. Ezt bizonyítja, hogy tíz év után megfordult a vasúti utazások csökkenő tendenciája: míg 2010-ben 137 millióan utaztak a vonatokon, ez a szám 2011-ben 142 millióra emelkedett.

Tavaly a MÁV-START Zrt. utasai több mint hét és fél milliárd kilométert tettek meg vasúton, ez akkora távolság, mintha közel kétszázezerszer körbeutazták volna a Földet az Egyenlítő mentén. Beszédében kiemelte: a vasúttársaság alapvető célkitűzése, hogy az utasok igényeinek mind a szabadidős, a hivatásforgalmi, a belföldi és a nemzetközi utazások során egyre jobban megfeleljen.

Ezt a célt szolgálják az eddigi fejlesztések, például az ingyenes, vezeték nélküli internetelérés a vonatokon, amelyet a teljes InterCity hálózatra tervezi bővíteni a vasúttársaság, illetve az online megváltható és otthon is kinyomtatható menetjegy, amelyet várhatóan az idei év végétől már állandó engedménnyel lehet majd megvásárolni.

A rövid- és középtávú tervek szerint már áprilistól a mobilegyenleg terhére is ki lehet fizetni az interneten kiválasztott menetjegyeket, és még 2012-ben elindul egy járműfelújítási program, amely során újabb 3. generációs InterCity kocsik kerülnek kialakításra.

Fodor Mihály, a MÁV-START Zrt. üzleti igazgatója a vasúttársaság további terveiről beszélt, ezek közül is kiemelve az utastájékoztatást szolgáló fejlesztéseket. Ezek egyike, hogy akár fél éven belül megjelenhetnek a Google Transit szolgáltatásban a vonatok menetrendi adatai is, valamint a vasútállomások földrajzi koordinátái.

Ennek köszönhetően az utasok már nemcsak az Elvira internetes menetrendi keresőben tudják megtervezni utazásukat, hanem ezen a felületen is. További jó hír, hogy március végétől a jegyvizsgálók a szolgálati mobiltelefonjukon értesülnek a vonatuk közlekedését esetlegesen kedvezőtlenül befolyásoló eseményekről, így erről és a várható következményekről azonnal tudják tájékoztatni a vonaton utazókat.

Elindított a MÁV-START Zrt. egy közbeszerzési eljárást, amely első körben 48 db jegyértékesítő automata beszerzéséről szól. Az új automaták a jelenlegiekhez képest többletfunkciókkal rendelkeznek, így ezekkel már bármilyen belföldi viszonylatra lehetséges lesz a jegyvásárlás, továbbá képesek lesznek az interneten vásárolt jegyek kinyomtatására is. Az automaták a Budapest – Cegléd – Szolnok vasútvonal állomásaira és megállóhelyeire, valamint a Budapest – Újszász – Szolnok vasútvonal megállóhelyeire kerülnek telepítésre.

A START Klub kártya tulajdonosok részére számos budapesti taxitársaság nyújt már kedvezményt. Ehhez az együttműködéshez hasonlóan a közeljövőben meghirdetésre kerülő pályázat alapján, az interneten vonatjegyet váltók részére is kínálhatnak majd taxitársaságok zónás tarifával a nagyobb budapesti pályaudvarokról állomási transzfert.

Schulek Tibor, a MÁV-START Zrt. értékesítési koordinációs vezetője felhívta a látogatók figyelmét azokra a szempontokra, amelyek alátámasztják: miért érdemes vonatot választani az utazásokhoz. Elsődlegesen számít, hogy a vonat a nemzetközi utazásokat tekintve olcsó, sokszor még a fapados légitársaságoknál is alacsonyabb áron érhetők el a jegyek, amelyen felül nincsenek további illetékek, adók vagy díjak.

Az utasok Európa legszebb tájait kényelmesen, biztonságosan, számos kedvezmény igénybevételével szemlélhetik a vonatok ablakából. A vonat egyenesen a városközpontokba visz, és a belvárosi pályaudvarokról nincs szükség további költséges, időrabló, kényelmetlen transzferekre.

A csomagok ingyen szállíthatók, az utazás teljes ideje alatt hozzáférhetők, nem kell további díjért feladni, nem sérülnek a rakodásnál és nem vesznek el. Nincsenek hosszas ellenőrzések, és az utazásból kizárt tárgyak.

A nemzetközi vonatok kényelmesek, a legmodernebb, klimatizált kocsikból állnak, változatos üléskialakítással és nagy lábtérrel rendelkeznek. Nincsenek légnyomáskülönbségek, az utazás kevésbé terheli meg a szervezetet és nem kell az utat becsatolt biztonsági övvel végigülni. A vonatok utastere tágas, a kényelmes ülések mellett bármikor lehet sétálni is a folyosón. A vonaton az elektronikus eszközök korlátozás nélkül használhatók, a telefonáláshoz és az internetezéshez az út nagy részén biztosított a térerő és egyre több vonaton található konnektor is.

A nemzetközi vonatok menetrendje biztos, nincsenek év közbeni járattörlések, a vasúttársaság nem árusít olyan vonatra jegyeket, amely közlekedése még nem biztos. A nemzetközi vonat a leginkább környezetkímélő utazási mód: egy Budapest–Berlin utazás repülővel nagyságrendileg 70 kg CO2-vel terheli a környezetet, míg ugyanez vonattal ennél 76 százalékkal kevesebb.

Végül, de nem utolsósorban vonat oda is közlekedik, ahova repülőgép már nem. 2011-ben az előző évhez képest húsz százalékkal több nemzetközi utas választotta a MÁV-START Zrt. vonatait, így összesen csaknem két és fél millióan utaztak vasúton külföldre vagy Magyarországra.

Az utasok kedvét keresve 2012-ben is új ajánlatokat kínál a vasúttársaság Budapest és Zürich között, illetve Stuttgart és Hamburg felé új, közvetlen eljutással már 39 eurótól. A népszerű brassói, bukaresti és nagyszebeni ajánlatok köre Marosvásárhellyel és Kolozsvárral is bővült, így ezek az úti célok már 19 eurótól elérhetők.

Április végétől október végéig öt euróért kerékpárt is vihetnek magukkal az utazók Nagyváradra, Kolozsvárra, Székelyföldre vagy Brassóba. Kassára már 20 eurótól el lehet jutni vonaton, Prágába pedig öt pár nappali járat biztosít kétóránkénti eljutási lehetőséget már 19 eurótól.

A belföldi utazásokat elősegítve mától kedvezményes kerékpáros túrajegyek válthatók, ennek előnye, hogy december 31-ig az ország bármely területéről igénybe vehetők a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz, egységesen 400 Ft-ért.

Ezen felül az érvényesség napján az érintett vasútvonalakon korlátlan le- és felszállási lehetőséget biztosít a vonatra. A nyári időszakban a Balaton déli partján közlekedő gyorsvonatokon egy-egy légkondicionálóval felszerelt InterCity kocsi is közlekedik majd a komfortosabb utazás érdekében.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.