Örömünnep Djerba szigetén: az El Ghriba zarándoklat

Tunéziába nemcsak a nyaralási főszezonban érdemes ellátogatni. A tavasz a pihenés mellett kitűnően alkalmas a kulturális élmények begyűjtésére. Egyedülálló élmény a helyi zsidó kultúra ünnepe, a híres El Ghriba zarándoklat Djerba szigetén. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából május 12. és 14. között a helyszínen jártunk, emellett számos más látnivalót is felfedeztünk.

Tunézia turisztikai célpontokban rendkívül gazdag ország. Földközi-tengeri partszakasza mintegy 1300 kilométer hosszú. A szárazföldi nyaralótelepülések, valamint kulturális és történelmi nevezetességek mellett kiemelkedő turistahívogató az ország délnyugati partvidékéhez közel, a Gabès-öbölben fekvő Djerba szigete. Djerba 514 négyzetkilométeres területével Észak-Afrika legnagyobb szigete, ahová a tengerparti hotelek szolgáltatásai mellett számos kulturális és természeti látnivaló vonzza a turistákat.

A rövid távolságok miatt ezek a nevezetességek könnyen bejárhatók, miközben a homokos tengerparti strandokon pihenhetjük ki a fáradalmakat. Djerba fő kulturális-vallási eseménye a minden év májusában az El Ghriba zsinagógában tartott zarándoklat, amely felé az utóbbi években újra nagyobb figyelem fordul a hívők és a turisták irányából egyaránt.

El Ghriba és a zarándoklat

A sziget belsejében található a több átépítés után a mai formáját az 1920-as években elnyert El Ghriba zárt épületegyüttes. Ez Afrika legrégebbi zsidó vallási központja, amely a 2500 évvel ezelőtt emelt zsinagóga helyén áll. A hagyomány szerint az első zsidók még a bibliai időkben érkeztek Djerba szigetére, ahová magukkal hozták az időszámítás előtt 586-ban lerombolt jeruzsálemi templom egyik szent kövét is. Ezt ma is az El Ghriba fülkéjében őrzik. Tunéziában a Franciaországtól való 1956-os elszakadást megelőzően a szemiták számát még százezerre becsülték, ami a mintegy 13 milliós, döntően muszlim észak-afrikai országban a lakosság közel 1 százalékát tette ki.

Mára az izraelita vallásúak létszáma néhány ezerre csökkent. Az alig másfél-kétezer fős djerbai zsidó közösség ma is ápolja sokszor évszázados tradícióit, köztük a zsinagógában évente tartott El Ghriba zarándoklatot, a zsidóság közös ünnepét. A májusi eseményre korábban tízezer zarándok is érkezett, de a zsinagógánál 2002-ben történt és 21 halálos áldozatot követelő robbantás után számuk a töredékére esett vissza.

Az elmúlt évek pozitív politikai változásai, a biztonság megerősítése és a megkülönböztetett kormányzati figyelem hatására a zarándokok és az érdeklődő turisták száma ismét növekedésnek indult. Idén május 12. és 14. között mintegy háromezer hívő, köztük számos európai országból, az USA-ból és Izraelből érkezett zarándokok vettek részt az eseményen.

A helyi szokásosok szerint gyakorolták a rituális szertartásokat a szentélyben, az imádkozást, a gyertyagyújtást, a tojásírást, együtt fogyasztották el a hozott süteményeket, sütötték-főzték a helyi ételeket, és zenés-táncos ünneplés közepette állították fel a zsinagóga boltíves árkáddal szegélyezett udvarán a kendőkből, szalagokból, virágokból piramis alakúra díszített Tórát, amellyel aztán zenekísérettel körmenetben vonultak végig az épületegyüttesben.

A modern kor tagadhatatlan beszűrődését jelzi a hagyományok világába, hogy sokan mobiltelefonon, élő videóval közvetítették az eseményeket a családtagjaiknak, ismerőseiknek, hogy a távol lévők is részesei lehessenek az örömünnepnek. A zarándoklat közben többször is felhangzott a tunéziai himnusz, amelynek pattogós ritmusát a résztvevők tapssal és tánccal kísérték.

Pozitív változásokat indítottak el

A zarándoklat alkalmával a zsinagógában elmondott beszédében Tunézia kulturális minisztere, Mohamed Zine El-Abidine felhívta a figyelmet az évente tartott esemény egyedülálló vallási és kulturális értékére. Egyben bejelentette, hogy kezdeményezik Djerba felvételét az UNESCO világörökségi listájára, nem utolsósorban a sziget rendkívül gazdag vallási örökségére, az évszázados mecsetekre, templomokra és zsinagógákra hivatkozva. Az országban egyébként jelenleg nyolc világörökségi helyszínt tartanak számon, köztük Tunisz és Sousse óvárosát, illetve a föníciai birodalom egykori fővárosát, Karthágót.  

A vallási ünnepen részt vett Tunézia turisztikai minisztere, Selma Elloumi is, aki jó előjelnek tekinti az idei turisztikai szezon sikerességére nézve a zarándoklat iránti érdeklődés növekedését. A miniszterasszony hatalmas szabadtéri múzeumnak nevezte a 3000 éves történelemmel büszkélkedő Tunéziát, ahol az idegenforgalom növelését a turizmus és a kultúra összefonódására lehet alapozni. A turisztikai szakintézmények célul tűzték ki olyan turisztikai ágak élénkítését, mint a gyógy-, a kulturális, a hajózási, a természeti vagy a golfturizmus.

Mit nézzünk még meg Djerbán?

A szigeten szinte nem is kell több 20 percnél, hogy közúton az egyik fontos látnivalótól a másikig eljussunk. Kihagyhatatlan élmény az alkudozás a bazárban, a helyi portékák megismerése, amelyre jó lehetőséget ad az északi partszakaszon fekvő, hatvanezres lélekszámú Houmt Souk óvárosa.

A főtéren hangulatos kávézókban üldögélve megkóstolhatjuk a jellegzetes süteményeket is. Djerba központi településének kikötőjéből indulnak a hajók a Flamingó szigetre, amely tulajdonképpen egy hosszan kinyúló földnyelv. A félsziget csúcsát a vízen keresztül lehet csak jószerivel megközelíteni. Az év nagy részében a pihenők, fürdőzők népesítik be, az őszi madárvonulás idején azonban az ornitológusok paradicsoma. Ilyenkor százezer számra figyelhetők itt meg a különféle költözőmadarak, köztük a terület nevét adó flamingók.

A kulturális célpontok közül kiemelkedik a Houmt Souk központjához közel fekvő, 2009-ben megnyitott Djerbai Hagyomány és Örökség Múzeuma, amelyben képet kaphatunk a hagyományos helyi építészet, halászat, kerámiakészítés, ruházkodás, famunkásság, fonás és ötvösművészet történetéről, remekeiről. A sziget déli partján fekvő Guellala hagyományos berber település, amely elsősorban fazekasságáról híres. Munka közben látogathatjuk itt meg műhelyükben a mesterembereket, és válogathatunk a szebbnél szebb, hagyományos mintákkal díszített termékeik közül.

Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor golfozhatunk Midoun golfklubjának üde zöld gyepén, és meglátogathatjuk ugyanezen a településen a kalandparkot. Az utóbbi egyik fő attrakciója a krokodilfarm, ahol hatszáz nílusi krokodil él természethűen kialakított környezetben. A másfél-kétéves, mintegy félméteres bébiket akár kézbe vagy nyakba is vehetjük.

Az elmúlt év számokban

A Tunéziai Nemzeti Turisztikai Hivatal statisztikája szerint a 2015-ös terrortámadásokat követő visszaesés után tavaly újra növekedésnek indult a mediterrán ország idegenforgalma. 5,724 millió turista kereste fel a látnivalókat, pihent a tengerparti nyaralóhelyeken, és közülük 4,536 millióan érkeztek külföldről. A látogatók összesen majdnem 18 millió éjszakát töltöttek a rendelkezésre álló 824 szállodában, amelyek egyébként egyszerre akár 235 ezer vendéget is képesek befogadni. 2016-ban a turisztikai ágazat bevétele 240 millió tunéziai dinárt (megközelítően 90 millió eurót) tett ki. Djerba szigetén 134 szálláshely várja az oda látogatókat, összességében majdnem 54 ezer férőhellyel.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.