Párbeszéd indult az utazásközvetítők és a MUISZ között

Összesen 6 utazási iroda összefogott és párbeszédet kezdeményezett a Magyar Utazási Irodák Szövetségével (MUISZ) az utaztatási szakmában kialakult jelenlegi helyzetről. Céljuk, többek között, hogy az utazásközvetítők érdekei jobban érvényesüljenek a szakmában. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Green Holidays Kft. csődje és az indulhatunk.hu vélhetően nem jogszerű eladási módszere lavinát indított el az utaztatási szakmában.

A csőd kapcsán számos kérdés felszínre került, mellyekkel már itt, itt és itt foglalkoztunk.

A szakmában dolgozók is próbálnak hangot adni véleményüknek, ezért összesen hat vidéki és budapesti iroda összefogott és kezdeményezte a MUISZ-szal való párbeszédet.

A kezdeményezés tagjai: Koruhely János Marco Polo Travel, Kőteleky László Nettravel.hu, Paróczi Ferenc Euro-travel.hu, Schuckmann Zoltán R-Tours Utazási Iroda, Karádi Gabriella Dunakanyar Utazási Iroda és Németh Ágnes Aqua Travel.

A közös találkozón a MUISZ részéről részt vett Dr. Erdei Bálint elnök, Molnár Judit alelnök, Dr. Békefi Veronika a kiutaztatási bizottság vezetője, Dr. Gyenizse Dorottya jogi és etikai bizottság vezetője, Dr. Szvoboda János az utazásközvetítő bizottság vezetője, Zakar Jozef az utazásközvetítő bizottság tagja, Fajta Gábor szintén az utazásközvetítő bizottság tagja és Tukacs Zsuzsanna titkár.

Koruhely János, a csoport nevében elmondta, hogy: „a Green csődjében még ma sem látunk tisztán és a megjelenő média nyilatkozatok még inkább összezavarják a szakmát és a károsultakat úgy szintén.

A mai napig nincs, több mint 1 hónap eltelte után, a hatóságok részéről nyilatkozat, ami megállapította volna, hogy miért jutott a Green Holidays csődbe és kinek milyen felelősége van az ügyben.

Mi közvetítők nem vettük jó néven sőt sok közvetítő iroda kifejezetten a közvetítők elleni hangulatkeltésként ítélt meg bizonyos MUISZ nyilatkozatokat.

Mi közvetítők úgy ítéljük meg, hogy amennyiben a MUISZ az utazásszervezők figyelmét felhívta volna az Indulhatunk.hu esetében a fenn álló szerződésük felülvizsgálatára valószínűleg ma az utazásszervezőknek, az Utasoknak, valamint a Közvetítőknek is kevesebb káruk és kellemetlenségük lenne.

Ezért javasoljuk, hogy ilyen jelentőségű ügyekben a MUISZ elnöke vagy a nyilatkozó a nyilatkozat megtétele előtt egyeztessen az Utazásközvetítő Bizottság vezetőjével.” – hangsúlyozta.

A csoport célkitűzései között szerepel többek között, hogy az utazásközvetítők érdekei jobban érvényesüljenek a szakmában.

Javaslatokat tettek arra vonatkozóan, hogy a MUISZ etikai kódexe újuljon meg a jelen piaci igényeknek megfelelően, illetve a MUISZ tegyen ajánlásokat arra, hogy az utazási szerződésben pontosan mi szerepeljen.

Továbbá szeretnék elérni azt is, hogy az utazásközvetítők jutalékát lehessen arányosan az előlegből is levonni, mert sok esetben csak hónapokkal később jutnak a pénzükhöz.

Azt is szeretnék rögzíteni, hogy az utazásközvetítők a saját jutalékuk kárára, ne adhassanak kedvezményt az utasnak, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a többi közvetítőt.

A frissen megalakult csoport javasolta, hogy a MUISZ tagdíja legyen a kisebb árbevételű irodák esetében alacsonyabb, hogy minél több iroda tudjon csatlakozni a szervezethez.

Kiemelték, hogy a jelenlegi éves 69.000 forintos legkisebb tagdíj 1 millió forintos utazás értékesítése esetén megkapott nettó jutalékot jelent, ami nem kis teher egy családi vállalkozásnak, ami az utazásközvetítőknél igen nagyszámban jelen lévő vállalkozási forma.

Továbbá tanácsolták még, hogy a MUISZ kezdeményezze az illetékes hivatalnál, hogy az utazási irodák a MUISZ-nak fizethessék be a kamarai tagdíjat, úgy, mint az Ügyvédi Kamaránál történik.

Megkeresésünkre Molnár Judit elmondta, hogy a MUISZ nyitottsággal fogadta az utazásközvetítő cégek megkeresését, hiszen a szövetségben mindig is egyöntetű volt az az álláspont, hogy csak egységes, az üzleti normákat egyformán betartó utazási vállalkozások tudják biztosítani a stabilitást és kivívni a szakma becsületét mind az utasok, mind a döntéshozók részéről.

Nem véletlen, hogy már korábban döntés született a MUISZ etikai kódexének a mai kor követelményeinek megfelelő aktualizálásáról.

Leszögezte, hogy a szövetség az elmúlt hónapokban több alkalommal is felhívta a szakma figyelmét a tisztességes értékesítés szabályainak betartására, az utazási irodák és a hatóság figyelmét a rendkívül alacsony árú utazások veszélyeire.

Hangsúlyozta, hogy a jogszabályi előírások betartása mellett a két szerződő fél, azaz az utazásszervező és utazásközvetítő természetesen szabadon dönthetnek a szerződés tartalmáról.

Rávilágított arra is, hogy a MUISZ tagdíjak tavaly óta eleve differenciáltak és úgy kerültek megállapításra, hogy a kis árbevétellel rendelkező irodák is ki tudják gazdálkodni, a havi díj 5.750,- forintos összeget.

A tárgyaló felek hasznosnak találták a megbeszélést és felvetődött, hogy időközönként folytatják a konzultációt.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.