hirdetés
hirdetés

Green Holidays-csőd: jár-e jutalék a közvetítőnek a meghiúsult utazásokért?

A Green Holidays Kft. fizetésképtelensége több ezer utast érint, a kialakult helyzet több kérdést is felvet.

hirdetés

A Green Holidays Kft. fizetésképtelensége több ezer utast érint, a kialakult helyzet több kérdést is felvet. Az egyik az utazási irodák biztosításának kérdésköre, mellyel már korábban itt foglalkoztunk.

A másik, hogy az utazásszervező csődje esetén visszajár-e a jutalék az utazásközvetítőktől. A témával kapcsolatban a napokban újra vita bontakozott ki a közösségi oldalakon, miután a Green Holidays pénzügyi osztályától több utazási iroda is levelet kapott, amelyben visszakérik tőlük az utak meghiúsulása miatt a jutalékot.

Kőteleky László, a Nettravel.hu Kft. stratégiai igazgatója szerint nem kell visszafizetniük a jutalékot a viszonteladóknak, mivel a megbízó hibájából történt az utazás meghiúsulása. Az érvelése szerint a közvetítő teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségét és az ügynöki szerződésnél erősebb Polgári Törvénykönyv (PTK) is azt tartalmazza, hogy a megbízó hibájából meghiúsuló szerződés esetén a jutalék nem jár vissza.

Ilyen esetben, arra is érdemes figyelni, hogy a jutalékszámlát nem szabad sztornózni, mert akkor a csődbiztos vagy a felszámoló később erre hivatkozva már jogosan kérheti vissza a jutalék összegét.

Az a kérdés is felmerült a közösségi oldalon, hogy a meghiúsult utazások esetében a közvetítő visszaadja-e az utasnak a jutalékát – nyilvánvalóan ezzel próbálva enyhíteni annak kárát.

A közösségi oldalon megjelent vélemények szerint ezt nem szabad megtenni, mert nem áll fenn jogviszony az utas és a közvetítő között, ráadásul optimális esetben – teljes körű kártérítés esetén – az illető a befizetett részvételi díj 110 %-ot fogja visszakapni.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint az utazásszervező és a -közvetítő közötti szerződésben kell rögzíteni, hogy mi történik a jutalékkal a men nem valósult utazások avagy a szervező esetleges csődje esetén.

Dr. Horváth Péter, a Colonnade S.A. Magyarországi Fióktelepének utasbiztosítási ágazati igazgatója szerint, a jutalék kérdését a szerződő feleknek, az utazásszervezőnek és az utazásközvetítőnek, a PTK alapján jogukban áll közösen eldönteni. Nyilván senki nem készül arra, hogy fizetésképtelenséget kell jelentenie, de erről lehet rendelkezni a szerződésben.

Ha a szerződésben nem tértek külön ki rá, akkor valóban jár a jutalék az utazásközvetítőnek.

Hangsúlyozta, hogy az utasokat minden esetben ki kell hagyni ebből a kérdésből, mert az utas és a közvetítő között semmiféle jogi kapcsolat nem áll fenn.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk