hirdetés
hirdetés

Portugália focisták nélkül is világszám

Magyarország uniós csatlakozásával egymás után jelennek meg az új légitársaságok Ferihegyen. Régen várt pillanat teljesült akkor is, amikor június elsején leszállt a portugál nemzeti légitársaság, a TAP Air Portugal első budapesti járata. A hetente háromszor közlekedő járatból mind hazánk, mind Portugália turizmusa profitálhat, hiszen korábban az átszállás megdrágította, és időben elnyújtotta az utazás időtartamát.

hirdetés

A TAP új járatát mindenesetre a fokozatosság és az óvatosság jegyében Prágával kombinálták, ami azt jelenti, hogy a gép háromszöget repül, Lisszabon-Prága–Budapest–Lisszabon útvonalon. Azonban nem ez az egyetlen új járata a portugál légitársaságnak. A 2004-es nyári menetrendben Velencébe és több brazíliai városba is új járatokat indított a TAP. A magyar utasok számára is érdekes lehet, hogy Brazíliába immár hetente 38 járat közlekedik, és a korábban is népszerű úti célok (Rio de Janeiro, Sao Paolo, Salvador) mellett Natal és Rio Grande do Norte is felkerült a célállomások közé. Sao Paolo, Salvador de Bahia és Recife után immár Fortalezába és Rióba is naponta indulnak járataik Lisszabonból.

A TAP budapesti képviseletének szervezésében egy rövid lisszaboni kiránduláson éppen a Labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeibe botlottunk a városban. De már az indulás is a foci jegyében telt: a nagy portugál focista, Eusebio nevére elkeresztelt gépen utazhattunk a „fehér városba”.

Jelenleg 34 légitársaság közlekedtet járatokat Lisszabonba. Portugáliába a legtöbb turista belföldről érkezik, őket a spanyolok, a britek, a hollandok és a németek követik. Honfitársaink tavaly 7.000 vendégéjszakát töltöttek el az ibériai államban, és ezzel a nemzetek rangsorában a 26. helyen állunk.

Százéves villamosok, fado és a Tejo

Aki már járt Lisszabonban, az azonnal észreveszi, milyen hihetetlen tempóban fejlődik, újul meg a város. Modern metróhálózat, építkezések, felújítások mindenütt. Az utcákon jó autók, kevés szegény (a munkanélküliség még a magyarországit is alulmúlja), az éttermekben mégis a hagyományos szomorú dalok, a fado dallamára szolgálják fel a jellegzetes helyi ételeket, a sült kolbászkákat, a fehérboros szószban elkészített gombás sertéssültet és a legkülönfélébb tengeri és folyami halakat, rákokat.

Lisszabon gazdag történelmi múltú település, utcáin évszázados macskakövek, dombjaira százéves villamosok kapaszkodnak fel. Az 1901-ben indult villamosjáratok közül kettőt korhű módon felújítottak, és ma is közlekedik.

Lisszabonban kiváló vásárlási lehetőségekre is bukkanhatunk. A gigantikus méretű, mégis kellemesnek mondható Colombo bevásárlóközpont az egész Ibériai-félsziget legnagyobb kiskereskedelmi létesítménye. Az 1997-ben épült Colombóban 400 üzlet, 20 bank, 50 étterem és 10 mozi található. Aki inkább az óváros régi kis utcáiban kutatna kincsek után, az a folyóparthoz közeli Baixa városrészben egyaránt találhat magának ruhákat, cipőket, ékszereket, kerámiatárgyakat. A Lissabon Shopping Card birtokosai ráadásul 200 üzletben kedvezményesen vásárolhatnak is.

Lisszabon legfontosabb látnivalói között mindenképpen meg kell említeni a Tejo folyó partján álló Belém negyedet, ahol az egykori portugál tengeri világbirodalomnak állítottak emléket. A sajátos, kötélmintákkal díszített, manuelista stílusú Belém erőd tetejéről szép kilátás nyílik a hét dombon épült városra, illetve a hatalmas tölcsértorkolattal a tengerbe ömlő Tejo folyóról. A torony közelében találjuk Kolumbusz monumentális, modernista emlékművét, ahonnan még tökéletesebb rálátásunk lehet a városra és környékére. A műemlékeket övező park túloldalán terül el a lenyűgöző szépségű Jeromos apátság, benne Vasco da Gama síremlékével, a Nemzeti Régészeti Múzeummal és a Tengerészeti Múzeummal. A szállodai szolgáltatások terén is van oka a büszkeségre Lisszabonnak.

Kirándulások a főváros környékére

Lisszabon egyik legfőbb vonzereje, hogy 30-50 kilométeres körzetében több olyan látnivaló is található, ami hosszabb tartózkodásra késztetheti a turistákat. Lisszabonból a Tejo torkolatát követve néhány perc alatt az Atlanti- óceán partjára érhetünk, ahol egymást érik a gyönyörű, homokos strandok. Az egykori portugál és európai uralkodó osztályok kedvelt üdülőhelyén, Estorilban történelmi épületekben gyönyörködhetünk, és megkóstolhatjuk a friss napi fogásokat a part menti éttermekben. Néhány kilométerrel odébb találjuk Európa legnyugatibb pontját, Cabo da Rocát. A sziklás partról, ahol mindig fúj a szél, az óceán végtelen panorámája tárul elénk. Cabo da Rocából egy másik útvonalon érdemes visszamenni Lisszabonba, már csak azért is, mivel így eljuthatunk a romantikus Sintrába. A dimbes-dombos tájon, örökzöld erdők, ligetek és kertek között megbúvó paloták városát az UNESCO mindenestől a világörökség részévé nyilvánította. Hercegek és királyok mellett Lord Byron és egyes szabadkőművesek is kedvenc üdülőhelyükké tették Sintrát. A tenger felől érkező szelektől védett vidéken egész évben kiegyensúlyozott a hőmérséklet, a sok esőnek és a párás levegőnek köszönhetően pedig hihetetlenül zöld a környék. Formára nyírt bukszusokkal és virágültetvényekkel pompázó franciakertek veszik körül a romantikus kastélyokat, amelyek közül a legnevesebbek közé tartozik a Mór kastély, a Monserrate palota, a Nemzeti Palota, a Regaleira kúria, valamint a Seteais kastély, amely ma luxusszállodaként üzemel.

Szántó Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk