hirdetés
hirdetés

Postabusz a Német Autóklub új szolgáltatása

Gazdaságosabb, kevesebb a károsanyag-kibocsátása, és a balesetek aránya is kisebb a postabuszokon.

hirdetés

Az ADAC (Német Autóklub) az ország egyik legnagyobb utazási irodája és a legmagasabb taglétszámmal rendelkező közlekedési társulása, igen kiterjedt autós és turisztikai szolgáltatásokkal. A tagok milliói veszik igénybe a műszaki kiszolgálást és mentést, vesznek részt a szervezett csoportos és egyéni túráikon, használják térképeiket, útikönyveiket és számtalan egyéb szolgáltatásukat.

Most megállapodtak a Deusche Posttal a téli turisztikai holtszezonban, hogy a kívül-belül is átalakított „ADAC Postbus, Der Bus für Deutschland” feliratú kocsikat nem csak a postai küldemények, hanem jutányos áron a turisták szállítására is használják. Az ország déli részéből, Münchenből és északról Bremenből startoltak az első próbajáratok, melyek indulását egy elmúlt évi rövid próbaüzem előzött meg, teljes sikerrel.

Már tervezik a bővülést

Egyelőre hat járatpár közlekedik Nord Rhein Westfallen (NRW) – Stuttgart- München, NRW- Berlin, NRW- Nürnberg- München, Bréma – Berlin, Berlin – Lipcse és Berlin – Drezda – Lipcse útvonalon. De ez még csak a kezdet, mert ez év első negyedévében bővül a hálózat. A tervek szerint újabb hatvan kocsit állítanak forgalomba, melyek lehetővé teszik, hogy az utasok észak-dél irányban Hamburg és München között több nagyváros érintésével, átszállás nélkül tudjanak közlekedni.Jobban megéri postabusszal utazni

Peter Meyer, az ADAC elnöke az új szolgáltatás üzembeállításakor utalt arra is, hogy az Autóklub, bár megalakulása óta az német autósok szolgálatában áll, ezzel az újítással azt szeretné elérni, hogy a gépkocsit használók egy része egy új alternatív szállítási eszközt igénybe véve, a környezet védelmét is szolgálja. Addig, amíg az alternatív közlekedési ágazatok 100 km-re eső CO2 százalékos kibocsátása a repülőgépnél 22,8, a személygépkocsinál 14,2, a vonatnál 4,5, addig a postabuszoknak 3,0/100 az utaskilométerre eső káros anyag kibocsátása. Amíg egymillió utaskilométerre a baleseti rizikófaktor a mopedeknél 3,14, a motorkerékpároknál 2,19, a személygépkocsik esetében 0,25, addig a postabusznál 0,14. Amíg a repülő tarifák és az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek, és ebből a vasút sem maradt ki, addig a kétfunkciós (utas, posta) szállítás díjai sokkal olcsóbbak. Egy München-Stuttgart 11, egy Frankfurt-Dortmund 18, míg egy Köln-Berlin mindössze 28 euróba kerül. A jegyeket az interneten, valamint az ország több mint ötezer postahivatalában és természetesen a több száz autóklub irodában is meg lehet vásárolni.

Az ADAC tagjai előzetes helyfoglalási jogokkal élhetnek és plusz egy poggyászt vihetnek magukkal, mely lehet pl. egy kerékpár is. Marc Fleischhauer, a Klub kereskedelmi igazgatója kiemelte a buszok műszaki és utaskényelmi berendezéseit. A technika a jelenleg elérhető legmodernebb, a beltér kényelmes, nagy ülésközök, toalett lévén komfortosabb és természetesen olcsóbb az utazás, mely különösen az idősebb korosztálynak vonzó. A buszon internet, film és zenei program is igénybe vehető térítésmentesen. A tervek szerint a 160 vonalon 350 ezer utast prognosztizálnak és mivel egy új törvénymódosítás lehetővé tette a buszoknak a lakóterületek közötti haladást is, amennyiben két megálló között legalább 50 km távolság van, így olyan helységeket is el tudnak érni, melyek vonattal vagy más módon csak nehezen megközelíthetők.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk