hirdetés
hirdetés

Régiségvadászat: Budapest a legjobb tízben

Számtalan szempont alapján rangsorolt lista létezik a turisztikai szakmában – még olyan is, amelyik a szerint osztályozza a városokat, hol lehet a legtöbb régiségre, előnyös áron bukkanni. A turisták egy része ugyanis kincsvadászatnak tekinti az európai kiruccanást.

hirdetés

A dánok vezetnek

Európa antikvitásban leggazdagabb városai közé tartozik Budapest: a 10 pontos indexből 7,02 pontot értünk el a Confused.com szerint. A magyar főváros kiemelkedően jól teljesít régiségboltjainak kínálata tekintetében (4,40/5), egyes számítások szerint 42 százalékkal jobban, mint például a szlovén Maribor, (3,09/5). Budapesten több, mint kétszer annyi régiségbolt jut 100 ezer főre vetítve (1,01), mint Bukarestben (0,26). Az antik tárgyak szakértői Koppenhágát ítélték legjobbnak, 8,66 pontot értek itt el a lehetséges 10-ből. A dán főváros ad otthont Európa egyik legkiválóbbnak ítélt régiségboltjának. Koppenhágában 100 ezer emberre több mint kétszer annyi lelőhely jut, mint a svédországi Göteborgban.

Divatba jött az újra hasznosítás

Lettország fővárosa, Riga, a második legjobb úticél az antik tárgyakba beleszerelmesedett gyűjtőknek Európában, ők 10-ből 8,56 pontot értek el. Mindehhez az is hozzájárul, hogy az ország egyre komolyabban veszi a fenntartható vásárlás gyakorlati megvalósítását, azaz a régi holmik újra felhasználását. A lett főváros 31 százalékkal magasabb pontszámot ért el ezen a téren, mint Észtország fővárosa, Tallinn, (3,65/5), amely csak a 30. helyen áll az összesített eredmények között. Az antikvitások rajongóit elkényeztetik errefelé is, ezer emberre 0,94 üzlet jut, ami 77 százalékkal több, mint a harmadik balti állam, Litvánia fővárosában, Kaunasban (0,53).  Amszterdam, Bergen, a luxemburgi Diekirch, Vilnius, az írországi Dublin és Cork, valamint Valletta szintén előkelő helyezést ért el. 

Depositphotos
Depositphotos

Hogyan maradtak meg az évszázadok folyamán?

Az összetett történelmi háttérre, az okokra nem tér ki a jelenre koncentráló összeállítás, pedig nyilvánvaló, hogy ott maradtak meg leginkább a régi tárgyak, ahol vagy nem volt háború, vagy ha volt is, mint a balti államokban, nem ők voltak a fő csapás iránya. Netán olyan helyen élt a tulajdonos, ahol volt idő és mód elrejteni, kimenekíteni az értékesebb holmikat. Az sem mindegy, milyen (volt) a közelmúltban az adott országban az életszínvonal, a tulajdonosok rákényszerültek-e, hogy megváljanak értékeiktől, illetve létezett-e olyan vevőkör, amelyik áldozni tudott ezekre a bájos apróságokra, vagy éppen a borsosabb árú festményekre. Mindebben az az igazán érdekes, hogy a listát egy biztosító cég állította össze. A „kincsek” megtalálói ugyanis érdekeltek abban, hogy féltve őrzött tárgyaikat biztosítással is védjék. Nyilvánvalóan nem néhány eurós porcelántányérokról van itt szó, bár a megszállott gyűjtőknek persze utóbbiak is jelentős értékkel bírnak.

Jó üzlet a biztosítónak is

Jessica Willock, a Confused.com biztosítási szakértője szerint " Európa legjobb helyein nagy értékű tárgyakat találhatunk, valós értékükhöz képest olcsón. Kedvezményes áruk ellenére fontos figyelembe venni a piacokon, régiségboltokban vagy üzletekben történő vásárlások valódi értékét, mert ez szolgáltatja majd az alapot a szerződéshez.” Az antik tárgyakra vonatkozó biztosítási szerződések a véletlen elvesztés, a sérülés, a lopás és az érték csökkenéséig terjednek. Ha a gyűjtemény valamelyik eleme megsérül, és nem javítható, vagy javítható, de értékvesztéssel, akkor a biztosítónak kell fizetnie.

Elek Lenke

Laptársunk, a Privátbankár

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk