hirdetés
hirdetés

Séta és tárlatmustra: nézze meg a megújult edelényi kastélyt!

Sokan Észak-Magyarország egyik gyöngyszemének nevezik a megújult edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyt. Nem véletlenül, hiszen a műemlék kívül-belül különleges – az itáliai barokk és a közép-európai kora-újkori várépítészet stílusjegyeit hordozza.

hirdetés

Ez a Bódva folyó szigetére épített különlegesség elég hányatott sorsot ért meg. Az 1990-es években teljesen kiürült és a pusztulás szélére került. Ám 2001-ben az épület kezelését a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vette át, amely 2012-ben az intézmény jogutódjához, a Forster Gyula Központhoz került. Az elmúlt időszakban pedig a sikeres európai uniós pályázatoknak és a kormány támogatásának köszönhetően jelentős eredménnyel valósult meg az edelényi kastélysziget rekonstrukciója.

Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János


Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János


Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János


A díszterem belülről (Fotó: Mentusz Károly)
A díszterem belülről (Fotó: Mentusz Károly)

Fejlesztés két ütemben

Mint az illetékesektől megtudtuk, az első fejlesztési ütem 2013-ban zárult. Ekkor újult meg a kastély tetőzete, a homlokzata és a belső tereinek nagy része is. Ezek mellett új arcot kapott a szigetnek a kastélyhoz tartozó része, a több mint öthektáros park. A Bódva folyó partján fogadóépületet alakítottak ki, továbbá gépkocsi- és buszparkolókat is létesítettek az érkező turistáknak. Onnan a vendégek ma már új hídon közelíthetik meg a kastélyt gyalogosan vagy akár kerékpárral. A kiemelkedő, 2,4 milliárd forintos fejlesztés részeként restaurálták hazánk legnagyobb összefüggő, XVIII. századi rokokó falképegyüttesét is a műemlék kastélyban.

Ezt követték a második fejlesztési ütem tennivalói, melyeket 2012 végén kezdtek el. Ennek keretében elektromos, gépészeti munkákat végeztek, restauráltak, belsőépítészeti tevékenységet folytattak és kiállításokat hoztak lére. Gyűjteményeket vásároltak, megteremtették a kastélyarchívumot, valamint rekreációs parkot alakítottak ki. Mindezeket azzal a céllal tették, hogy nemcsak itthon, hanem Európában is vonzó turisztikai célponttá válhasson az edelényi kastélysziget. A fejlesztéseket az Európai Unió kilencszázmillió forinttal támogatta.

A kastély első emeleti díszes folyosója (Fotó: Mentusz Károly)
A kastély első emeleti díszes folyosója (Fotó: Mentusz Károly)


Gyönyörű szalon bútorral és  cserépkályhával (Fotó: Mentusz Károly)
Gyönyörű szalon bútorral és cserépkályhával (Fotó: Mentusz Károly)


A turisták ezen a hídon gyalogosan vagy kerékpárral  érkezhetnek a kastélyszigetre (Fotó: Mentusz Károly)
A turisták ezen a hídon gyalogosan vagy kerékpárral érkezhetnek a kastélyszigetre (Fotó: Mentusz Károly)


a kastély udvara a parkkal (Fotó: Mentusz Károly)
a kastély udvara a parkkal (Fotó: Mentusz Károly)

Érdekes kiállítások

Mindemellett három kiállítást is nyitottak, melyek egyike az 1945-1968 közötti időszak jellegzetességeit tárja a látogatók elé. Mindez a nemrég elhunyt Barna György miskolci műgyűjtő munkájának köszönhető. Az ő gazdag gyűjteményét vásárolta meg és mutatja be Edelényben a Forster Gyula Központ. Emellett a XVI-XIX századi – négy évszázadot átfogó –, magyar vonatkozású térképgyűjteményt tudományos alapossággal mutatják be az érdeklődőknek. Ennek a kiállításnak a különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközeit is megismerhetik a látogatók.

Ezeken kívül az érkezőknek az is érdekessé teszi a tárlatot, hogy a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményében őrzött, a rédei Esterházy-kastélyból származó rokokó zsánerjeleneteket bemutató úgynevezett pannókat is megcsodálhatják. Ezek a XVIII. századi magyarországi festészet és iparművészet kiemelkedő alkotásai, amelyek tematikájukban jól illeszkednek az edelényi kastélyban látható rokokó falfestményekhez. A restaurálásukat követően a nagyközönség most láthatja először ezeket a különleges műalkotásokat.

Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János


Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János


Térképészeti eszközök bemutatója (Fotó: Mentusz Károly)
Térképészeti eszközök bemutatója (Fotó: Mentusz Károly)

Harmonikus egységben a környezetével

Arról is értesültünk, hogy a kastély rehabilitációjának első és második üteme szorosan egymásra épült. A műemléképület a kastélysziget felújításával harmonikus egységbe került a közvetlen környezetével. A beruházás eredményeként egyedülálló műemlékegyüttes jött létre. Ezzel megelevenednek a kastély fénykorának mindennapjai. Az épület és a tárlatok a múlt és a jelen párhuzamával mutatnak rá az értékek állandóságára és egyidejűleg szórakoztatva tanítanak is.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk