hirdetés
hirdetés

Sikkasztás gyanújával nyomoznak egy utazási irodánál

Több károsult is feljelentést tett a tatabányai rendőrkapitányságon, miután az egyik helyi utazási irodában lefoglalt külföldi útjuk nem valósult meg, az árát pedig eddig nem látták viszont, az iroda jelenleg is zárva tart.

hirdetés

Technikai okok miatt zárva – ez a kiírás fogadja az érdeklődőket, akik közelgő nyaralásuk, valamint szállásfoglalásuk miatt mennének a tatabányai utazási irodába – olvasható a Kemma.hu oldalán.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gányai Balázs a Turizmus Online kérdésére elmondta: vannak, akik az utazási iroda, mások egy konkrét, ott dolgozó személy ellen tettek feljelentést, a rendőrség ezért sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást. A szóvivő hozzátette, egyelőre nincs gyanúsított az ügyben, vizsgálat tárgyát képezi ugyanis az, hogy az utazási iroda, mint gazdasági társaság vagy egy adott személy ellen kell-e nyomozni. Erről akkor dönt majd a rendőrség, miután egyesítették a beérkezett feljelentéseket. A kihallgatások folyamatban vannak, a sértetteket tanúként hallgatják ki.

A közvetítő számos utazásszervezővel áll szerződésben, amelyeknek a csomagjait értékesítette. Egy utazásszervezőtől úgy értesültünk, hogy a közvetítő foglalt is le náluk utat, azonban a pénzt nem utalta át a szervező számlájára. Van olyan tour-operátor, amelynek több mint egymillió forinttal tartozik a tatabányai cég. A szervező úgy nyilatkozott: korábban volt szerződése a szóban forgó utazásközvetítővel, mivel azonban nem fizettek a tour-operátornak, felbontották a szerződést, és a rendőrségen tettek feljelentést az iroda ellen.

Füri Mihályné dr., a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) etikai és jogi bizottságának vezetője elmondta: jelen jogszabályok szerint, amennyiben a tour-operátor és az utazásközvetítő között szerződéses viszony áll fenn, valamint a közvetítő lefoglalta az általa értékesített utazási csomagot az utazásszervezőnél, úgy utóbbi köteles elutaztatni az utast abban az esetben is, ha a közvetítőtől nem érkezett meg a pénz az utazásszervezőhöz. Füri Mihályné hozzátette: az utasok még egy ilyen helyzetben is biztonságban vannak, ha utazási irodánál fizetnek be, hiszen ha közvetítő megy csődbe, akkor is elutaztatja őket a tour-operátor, ha pedig szervező iroda megy csődbe, akkor megnyílik a vagyoni biztosíték és a biztosító fizet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány utas – és utazásszervező – érintett az ügyben, szakmai körökben azonban úgy hírlik, hogy több millió forint is bent ragadhatott az utazási irodánál.

A hivatalos cégadatok szerint az utazási iroda főtevékenysége konferencia és kereskedelmi bemutató szervezése, további tevékenységei közé tartozik az utazásszervezés és az utazásközvetítés. A vállalat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal augusztus 9-én frissített nyilvántartásában már nem található, azonban egy korábbi nyilvántartásból kiderül, hogy a tatabányai telephelyű irodának utazásszervezői engedélye nem volt, csak utazásközvetítői.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH) megtudtuk, hogy a hivatalhoz eddig nem érkezett bejelentés utastól, a cég engedélyét idén áprilisban visszavonta az MKEH.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Tatabányán (Forrás: Google Street View)
A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Tatabányán (Forrás: Google Street View)

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk