hirdetés
hirdetés

Speciális légiforgalmi ösztönzőprogramot indított Egyiptom

A közelmúltban új vezetőt nevezett ki bécsi képviselete élére az Egyiptomi Turisztikai Hivatal. Mohamed Desouky, aki az osztrák mellett a magyar, a szlovák és a cseh piacért is felel, lapunknak kiemelte, hogy országa speciális légiforgalmi ösztönzőprogramot indított a közelmúltban.

hirdetés

A szakember, aki az Utazás kiállításon nyilatkozott lapunknak, elmondta, hogy 1976-ban született Kairóban, középiskolába Szaúd-Arábiában járt, majd a Kairói Egyetemen végzett egyiptológia és turizmus szakon. Pályája kezdetén idegenvezetőként dolgozott, majd különböző pozíciókat töltött be az Egyiptomi Turisztikai Hivatalnál. Utóbb helyettes vezetője volt a németországi képviseletnek, tavaly decemberben pedig elfoglalta hivatalát Bécsben.

Mohamed Desouky
Mohamed Desouky

Az új ösztönzőprogram 2014. november elsején lépett életbe, és idén október végéig lesz érvényes. A program a korábbihoz képest új gondolkodásmódot takar. Eddig a járatokon maradt üres helyek után kapott kompenzációt az adott légitársaság, tavaly ősz óta viszont az eladott helyek után jár az állami támogatás.

Minél több turistát küld a tour-operátor vagy a légitársaság Egyiptomba, annál több támogatást kap. Más szabályok vonatkoznak a menetrendszerinti, a fapados és a charter légitársaságokra, illetve különleges szabályokat alkalmaznak a felső-egyiptomi repterekre (Luxor és Asszuán), illetve a Tabára közlekedő járatok esetén.

Hurghada, Sharm El-Sheikh, Marsa Alam és El Alamein repülőterek esetén a charter légitársaságoknak akkor jár az ösztönző, ha a járatok mindegyike minimum 50%-os töltéssel üzemel. A támogatás mértéke 30-40 dollár között mozog a járat hosszától függően. Az 50%-os töltés elérése után jár az ösztönző egészen a 90%-os töltés eléréséig.

Menetrendszerinti és fapados járatok esetén a fenti repülőtereknél 8800 dolláros támogatást kapnak a légitársaságok minden 44 járatpár után, ami 200 dollárt jelent járatonként. Ez az összeg körülbelül 10%-a a járatok után a repülőtereken fizetendő kiszolgálási díjnak. Ezt az összeget a földi kiszolgálást végző társaságoknak utalják át hathavonta. Két egyiptomi repülőteret is érintő kombinált járatok esetén csak az egyik esetében jár a támogatás.

Luxor, Asszuán és Taba esetében direkt ösztönzőt ad az egyiptomi állam minden egyes utas után, függetlenül attól, hogy charterrel vagy menetrendszerinti járattal érkezett az illető. Feltétel, hogy legalább 40%-os legyen a járat töltése. A támogatás mértéke 40-50 dollár között változik a repülés időtartamától függően, 4 óránál hosszabb repülési idő esetében jár a magasabb összeg. A támogatás egészen a 100%-os töltés eléréséig jár.

Néhány nem közvetlen ösztönzőt is bevezetett Egyiptom a légi forgalom növelése érdekében. A repülőtéri leszállási és kiszolgálási díjakat 75%-kal csökkentették minden charter-, fapados és menetrendszerinti járat számára, maximum 3000 dollár/járat összegig. Ezt a támogatást is közvetlenül a reptér-üzemeltetők és a reptéri földi kiszolgálók kapják meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk