hirdetés
hirdetés

Az édes élet és a minőség kettőse

Svájc mediterrán arca

Svájc fogalom, az alpesi hegyvidék szinonimája. Az ország déli részén fekvő híres tavak, mint a Lago di Lugano, ugyanakkor a mediterráneumot idézik. A genfi STM vásár zárását követően ezt a „másik” Svájcot ismerhettük meg Ticino régióban

hirdetés

Ticinóban a gleccerek vidéke mindössze 30 kilométer távolságra fekszik e kiegyensúlyozott klímájú, legendás szépségű tóvidék pálma-, sőt banánfákkal övezett partjaitól. Bár a régió alapjában a turisták fogadására tökéletesen felkészült hegyvidék, mégis Lugano (fesztivál), Locarno (filmfesztivál), Ascona (dzsessz) tóparti települések nevére kapjuk fel a fejünket. A Luganói-tó fjordszerűen keskeny, magas hegyek közé szorított, szeszélyesen kanyargó partvonalát hajókázva érdemes megcsodálni. (Némely látnivaló amúgy is csak hajóval közelíthető meg.) Mint a fecskefészkek kapaszkodnak a meredek hegyoldalba az egykori halászfalu, Gandria rusztikus kőházai, bennük kézművesboltok, falatozók, bárok, kávézók és miniszállók. A szűk, meredek, kanyargós utcácskákon csak gyalogosan lehet közlekedni, olyan az egész, mint egy középkori álom a XXI. században.

Parkok és grottók

Másutt, egy part menti ősparkban a Thyssen– Bornemisza bárók mintegy 300 méter hosszú homlokzatú rezidenciája kínálja magát eladásra.

A tó keskeny partján egymást érik a virágos, meghitt hangulatú települések. A grottókban a helyiek és a farmeres turisták békésen keveredve hörpölgetik borukat, és eszegetik a kizárólag helybéli sajtokat, sonkát meg a polentát. Ki-ki pénztárcája szerint választhatja ehhez a helyszínt: a Luganói-tóra kikönyöklő, virágládából összeállított számtalan stégkávézóban, Lugano történelmi főterén vagy a tóparti luxusszállodák teraszán. Itt sem a hátizsákos turista, sem a milliomos nem érezheti feszélyezve magát. A gazdagok nem feltűnni, hanem elbújni szeretnek, például az ötcsillagos Villa Castagnola dzsungelkertjének pálma- és banánfái közé. A kandallós előtérben eredeti flamand kárpitok, antik és modern műkincsek versenyeznek a felejthetetlen kilátással. A szintén ötcsillagos Swiss Diamond Hotel a tóparti üdülés mellé egyénre szabott egészség- és szépészeti kúrákat kínál.

Hegyoldalban, hegytetőn

A tavak felett, a teraszos szőlőkertekben, a szelídgesztenyésekben és a sziklás csúcsokon számtalan ösvény kanyarog túrázók, kerékpározók, síelők számára. Elektromos meghajtású kerékpár, vagyis E-bike is bérelhető, vele fáradság nélkül vehetünk részt a mountain bike mozgalomban. A golfozók vagy extrém sportok művelői mind megtalálják itt a megfelelő terepet. San Salvatore, Bré vagy Generoso lélegzetelállító panorámát nyújtó csúcsaira kabinos felvonók, fogaskerekű vasutak szállítják az utasokat. A Fattoria Moncucchetto ultramodern pincészete is hegytetőre telepedett, csúcsgasztronómiával összekötve kóstolhatjuk meg a boraikat. A Hotel Cadro Panoramica Lugano fölött családi apartmanokban kényezteti vendégeit. Hegycsúcsra építették Bellinzona (Ticino „fővárosa”) hatalmas védőművét is, amelynek falain belül három vár viseli mindmáig a középkori lombard építőművészet látványos jegyeit. A három vár együttese az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ezek egyikében, Castelgrande várában solymászati bemutatóval, alpesi kürtök hangja mellett tartották az STM-re meghívott vendégek számára a záró bankettet

Genf: a világ kicsiben

A Svájc francia nyelvterületén fekvő Genfet – lakosainak száma alig kétszázezer, ebből a külföldiek aránya 43 százalék – a világ 120 külföldi célállomásával köti össze repülőjárat. Több mint 150 nagyhírű nemzetközi szervezet telepedett meg itt, a város kínálta előnyös gazdasági feltételeknek köszönhetően. A reformáció emlékműve jelképe a város nyitott szellemiségének. Így nem csoda, hogy Svájcban Genf a vendégéjszakák számát tekintve Zürichet és Bernt megelőzve az első. 126 szállodájából 15 ötcsillagos besorolású, 53 Michelin- és Gault-Millaut-csillagos étterme, 30 kézműves csokoládéüzeme van, nem beszélve negyven múzeumáról és számtalan világhírű ékszer-, óra- és divatházáról. A hatalmas tó mentén elterülő Genf ötven parkjával ma a világ harmadik legélhetőbb városa. A város környéke a harmadik legnagyobb svájci borvidék, a lavaux-i teraszos szőlőművelő vidék a világörökség része. A közeli „manikűrözött” szőlőültetvények között megkóstolhattuk a helyi borkülönlegességet (Gamaret), és a szép kilátású, százados történelmet idéző, exkluzív udvarházban (Domaine de Cháteauvieux) a gourmet-fogásokat. A szőlőtermelő vidékhez hasonlóan alig félórás távolságra Genftől található a XVIII. századi városka, Carouge, a svájci Szentendre, vagy ahogy a helyiek tartják, a genfi Greenwich Village. Önmagáért beszél a Genfi-tó mellett letelepedett hírességek korántsem teljes névsora (Sztravinszkij, Charlie Chaplin, Phil Collins, Michael Schumacher). A Genfi-tó partján korábban Lord Byron töltött el huzamosabb időt, és egész Európát megrázta Sissi királynénk genfi tartózkodásának tragikus vége.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai