hirdetés
hirdetés

Szanatórium és gyógyturisztikai tanösvény épül Mátraderecskén

A Föld Napja alkalmából Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Magyar Tájdíjat adományozott Mátraderecske önkormányzatának. A „Palócföld ősereje, tájfejlesztési közösségi mintaprogram az élhető faluért” című pályázatukkal érdemelték ki ezt az elismerést.

hirdetés

A Mátra északi lábánál, erdőkkel övezett völgyben elterülő Mátraderecske manapság sok turista kedvelt kirándulóhelye. Emellett idén márciusban az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatala határozatban minősítette gyógyhellyé a helyi széndioxid gázfürdőt, a mofettát, ahol fontos gyógyító munkát végeznek. A községben szociális szövetkezet is működik, melynek közössége értékteremtő tevékenységet folytat.

A mátraderecskei mofetta (Fotó: Mentusz Károly)
A mátraderecskei mofetta (Fotó: Mentusz Károly)

Díszpark a falu központjában (Fotó: Mentusz Károly)
Díszpark a falu központjában (Fotó: Mentusz Károly)

Száz fős szanatóriumot építenek érbetegeknek

Forgó Gábor polgármester lapunknak elmondta, hogy kevés olyan település van a világon, mint Mátraderecske, ahol három gyógytényezőt együtt találni. Így a gyógyklímát, a gyógyvizet és a gyógygázt. Ezeket az előnyöket igyekeznek kihasználni a turizmus javára. Évente mintegy nyolcezer vendég fordul meg a faluban, akik nagy része gyógyító a mofetta gyógyító hatását élvezik.

Ezt figyelembe véve és a település jövőjére gondolva 2020-ig száz fős szanatóriumot építenek, amelyet a legkorszerűbb gyógyászati eszközökkel szerelnek fel. Ez egy úgynevezett érrehabilitációs központ lesz – a dunántúli kapuvári mellett Kelet-Magyarországon az első ilyen szanatóriumot nyitják majd meg. Várhatóan jövőre kezdik meg a kétmilliárd forintos beruházást a mofettával szemben lévő területen.

Háromszáz vendégágy várja a turistákat

Mátraderecskén jelenleg háromszáz vendégágy fogadja az érkezőket. Emellett több befektető panziót, illetve hotelt kíván építeni a községben. A polgármester azt is megerősítette, hogy a tervek szerint gyógyturisztikai tanösvényt is létesítenek az Almáskút-patak medrében. A közel egy kilométer hosszúságú ösvény 2020-ig készül el.

A faluban odafigyelnek a hagyományőrzésre is. Mátraderecske tagja a Palóc Út Egyesületnek, a hagyományőrző programokat pedig olyan helyi civilszervezetek támogatják, mint az asszonykórus, a sportegyesület, a nyugdíjasklub és a polgárőrség. A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet helybeli szövőműhelye amellett, hogy kiállítóhely, egyben turisztikai információs központ is. Ott a szálláshelyekről, a látnivalókról kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. A településen évről évre kiemelkedő esemény augusztusban a Palóc Párnafesztivál. Ezt látványos felvonulással és gasztronómiai parádéval színesítik. A mofetta első emeleti folyosóján pedig díszes palóc babákban és mátraderecskei szőttesekben gyönyörködhetnek a látogatók.

A falu tele van örökzöld növényekkel és parkokkal is. Nevezetes hely a település központjában levő pihenőpark, illetve a Hősök parkja. Ott a két világháborúban elesett falubeli katonákra emlékeznek. De ebben a parkban láthatók azok a fák is, amelyeket híres emberek ültettek. Így például Teller Ede atomfizikus, Gajdusek Dániel Nobel-díjas orvosprofesszor és Jan S. Nilsson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elnöke.

A népművészeti ház, amely információs központ is (Fotó: Mentusz Károly)
A népművészeti ház, amely információs központ is (Fotó: Mentusz Károly)

Mátraderecskei szőttesek (Fotó: Mentusz Károly)
Mátraderecskei szőttesek (Fotó: Mentusz Károly)

Palóc babák kiállítása a mofettában (Fotó: Mentusz Károly)
Palóc babák kiállítása a mofettában (Fotó: Mentusz Károly)

Tábla jelzi, hogy a falut a Palóc Úton találni (Fotó: Mentusz Károly)
Tábla jelzi, hogy a falut a Palóc Úton találni (Fotó: Mentusz Károly)

Út épül a vár maradványaihoz, modernizálják a kincses fürdőt

Mátraderecskén, a községtől délre egy magas dombon emelkedik a Kanázsvár tornyának és néhány fennmaradt falának maradványa. Feltehetően a török veszély idején építették a XVI. században. A Kárpát-medencében szinte egyedülálló francia sarokvár típus ez, amelyet egy derecskei földesúr, II. András király tárnokmestere építtetett. Franciák tervezték és hozták létre az egykori várat, amely 1596-ban pusztult el.

Mátraderecskei panoráma, háttérben a Kékessel (Fotó: Mentusz Károly)
Mátraderecskei panoráma, háttérben a Kékessel (Fotó: Mentusz Károly)

Az önkormányzat 2020-ig védőkorlátokkal ellátott utat épít a vár romjaihoz, és szeretnék megőrizni a fennmaradt maradványokat is. Forgó Gábor arról is tájékoztatott, a Mátraderecskén található kincses víz magas ásványianyag-tartalmú, ezért főleg mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas. Az úgynevezett büdös vízzel pedig a gyomorbántalmakat gyógyítják. Ezt a jövőben palackozni kívánják, a kincses gyógyfürdőt pedig modernizálják.

A falu képviselőtestülete elnyerte a Magyar Tájdíjat, így idén Mátraderecske képviselheti Magyarországot a 27 európai uniós ország versenyében az Európai Tanács Tájdíjéért.

Egy hangulatos vendégház Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)
Egy hangulatos vendégház Mátraderecskén (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk