Szeletelés az elhagyott szovjet laktanyában

Kollégánk a csehországi Let it Roll Open Air fesztiválon járt, amely idén ünnepelte 10. születésnapját. Kíváncsiak voltunk, mit csinálnak máshogy az ottani szervezők, mint a mieink.

A program eredetileg klubsorozatként indult, majd 2008-tól vitték nyílt terepre. A látogatók száma évről évre nőtt, ezért 2015-től új helyszínre került, Milovice városába, amely Prágától kb. 50 km-re található észak-keletre. A kisváros 12 ezer lakosú, de a lélekszám a rendezvény idején több mint 20 ezer bulizó fiatallal bővül. A fesztivál helyszíne egy egykori szovjet laktanya és repülőtér, az utolsó szovjet csapatok 1991-ben hagyták el, 1995 óta állt üresen a terület.

A Let it Roll Európa és immár a világ legnagyobb drum and bass fesztiválja. A környező országokból buszos utazásokat szerveznek, így könnyítve meg a fesztiválozók számára az odajutást.

Maga a fesztivál a repülőtér kifutópályájára és annak környékére koncentrálódik, amely tökéletes választás. A fesztivál helyszínére megérkezve a parkolóba jutunk. Innen csomagjainkat magunkhoz véve beállunk a jegyünknek megfelelő sorba, a sorban állás ideje nem vészes. Megkapjuk a megfelelő színű karszalagunkat, a programfüzetet, valamint a kempingezők szemetes zacskót, átjutunk az alapos ellenőrzésen, és meg is érkeztünk a fesztivál „előszobájába”.

Tovaindulva a reptéri kifutópályán, két oldalt a standard és komfort kempingeket találjuk, ezek a kifutópálya melletti füves területen helyezkednek el. Továbbhaladva számos étkezőhely közül választhatunk, több sörpad és asztal áll rendelkezésünkre. Ezeket elhagyva érkezünk el a fesztivál bejáratához. Szemben a Main Stage, amelynek legnagyobb attrakciója az Opening Show, tűzijátékkal, lézerekkel, óriási vizuállal. Mindeddig a repülőtér lebetonozott kifutópályáján tettük meg lépéseinket. A fesztivál kapuinál ismét ellenőrzés, ahová már ételt vagy italt nem vihetünk be, ellentétben a kempinggel.

A kempingbe bevihető bármilyen étel, valamint alkohol, személyenként legálisan(!) 20 doboz sör (kizárólag dobozos, üveg nem), és 1 liter tömény szesz. Ez egy igen nagy különbség a hazai fesztiválokhoz képest! A standard és comfort kempingek közötti különbség pedig az, hogy utóbbihoz tartozik saját zuhanyzó rész, korlátlan használattal, míg az előbbi nem tartalmazott zuhanyhasználatot, külön vásárolható volt zuhanyjegy. A zuhanyzóban csupán hideg, éppen langyos víz folyt, a szikrázó napsütés miatt ez azonban nem jelentett gondot. A problémát a wc-k darabszáma okozta. A több száz kempingezőre a comfort campingben összesen 8-8 (női-férfi) angol wc jutott, ezért előfordult, hogy 10-15 perces sorok alakultak ki, amennyiben valaki nem szerette volna toi toi-ban végezni a dolgát.

A kempingeken belül is volt bár étellel és alkoholos, alkoholmentes italokkal, székekkel, asztalokkal. A fesztiválkarszalagra erősített plasztik kártya szolgált azonosításra a fesztiválra és a kempingbe belépéshez is, és ez volt virtuális pénztárcánk is. Ezt a kis plasztik kártyát tudtuk feltölteni és érintéssel fizetni a fesztivál és a kempingek egész területén. Praktikus megoldás, nem kell a plasztikkártyánkat keresgélni, ott van egyből a karunkon, csak hozzáérintjük a leolvasóhoz. Ez abszolút pozitívum a hazai fesztiválokhoz képest!

Kártyánkat online regisztrálhattuk, majd a regisztrációkor megadott e-mail címre érkezett üzenetekből folyamatosan nyomon követhettünk tételesen minden pénzmozgást, így folyamatosan láttuk mennyit és mire költöttünk el.

Árak, szolgáltatások, márkamegjelenések

A fesztivál saját fizetőeszköze a bolt. Egy bolt 48 cseh koronát ér (átszámítva 600 forint). Az árak az itthoni átlag fesztiválárakhoz hasonlóak. A csapolt Budweiser sör 600, a RedBull 900, Nicolaus vodka+RedBull 1700, az ásványvíz 500, egy eszpresszó 600 forint volt. Egy töltött melegszendvicsért elkértek 1000 forintot, egy leves 800 forintot, egy pohár dinnye szintén 800 forintot kóstált, egy baconos sajtburgerért 1500 forintot, egy tál spagettiért 1500 forintot, egy röszti burgonyáért 400 forintot kellett kiadni, egy adag sültburgonya 600, egy óriáspalacsinta Nutellával töltve 900 forint volt.

A vegetáriánusok is megtalálták a számukra megfelelő étkeket. A visszaváltható pohárrendszer tapasztalataim szerint jól működött. Emellett a fesztivál és a kempingek területén is számos helyen szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki, talán ennek köszönhető, hogy a harmadik nap végére sem gázoltunk bokáig a szemétben. És ami szintén hiányzik a legtöbb itthoni fesztiválokon, hogy gondoskodtak ivóvízről, több helyen csapvizet vételezhettünk magunkhoz ingyenesen!

Márkamegjelenéseket tekintve a hazai fesztiválokhoz képest kevesebb márka képviseltette magát. Az itthon is ismert Somersby, a Red Bull és a cseh Budweiser volt kint több standdal, a Nicolaus vodka standjánál csábítottak aktivitásra is. Több stand volt, amely ruhaneműt árult, itt kicsit mintha visszacsöppentünk volna az időben egészen Woodstock-ig, rengeteg hippi cuccot és virágos fejpántot kínáltak.

Nappal több programról is gondoskodtak a szervezők, például volt táncverseny, jóga, bmx és deszkás jam spot, water skateboarding lehetőség, lehetett ping-pongozni, fújhattunk graffitit, de ha valaki úgy döntött, a shuttle buszokkal be tudott jutni Milovice központjába, vagy akár Prágába is. Este pedig beindult a dara. A színpadok száma idén már 9 volt. A fő hangsúlyt a színpadi látványra helyezték a szervezők.

Az Opening Show egy történetet mesél el, idén a robotok álltak a középpontban. Ez jelent meg a 3 fő színpadon - Main Stage, Factory, és Madhouse – is. Emellett volt még egy érdekesség a színpadok terén. Ez pedig a Hangar nevű színpad, ezt régen valóban hangárként használták. A Shredder színpad pedig fedetlen lett, itt a vizuált a roncs autókból készített robot adta.

A fesztiválon a drum&bass stílus krémje zenélt, az egyes színpadok programját tematikusan, kiadónként és műfajonként osztották fel, valamint a Main Stage-en a legnagyobbaknak volt a helyük. A fesztivál YouTube csatornáján pedig meghallgatható a szettek többsége.

A fesztiválhoz készült egy mobilapplikáció is, amelyben megtalálhattuk a szokásos infókat: a fesztivál térképét, a line-upot stb., de ami az itthoni alkalmazásokból hiányzik, az az, hogy GPS segítségével be tudjuk jelölni, hová helyeztük el a sátrunkat. Bármilyen állapotban is keressük reggel, az app odavezet hozzá.

Ami számomra még tetszett, hogy a kempingekre merőlegesen terült el a fesztivál, így ha mégsem akartuk korán elhagyni sátrunkat, akkor is odaszűrődött a színpadokról a zene. A legtöbb színpad programja 16 óra után indult, ez alól a Hangar volt kivétel, itt non-stop ikszelhettünk.

Összességében elmondható, hogy a hazai fesztiválokhoz képest több pozitívumot is tapasztaltam. Ha valaki pedig barátkozik ezzel a zenei stílussal – a fesztivál kisebb hiányosságai ellenére - legalább egyszer mindenképpen érdemes ellátogatnia a fesztiválra, már csak a vizuális látványorgia miatt is!


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.