hirdetés

Személyre szabott ételek utcai automatákból

Finnországi kutatók úttörő élelmiszergyártó technológiák kifejlesztésén ügyködnek. Hosszú távú céljuk, hogy az általuk összetákolt, high-tech ételautomaták mellől személyre szabott nassolnivalókkal távozhassanak el a vásárlók.

hirdetés

A VTT Technical Research Centre of Finland Ltd tudósai „fejlett élelmiszergyártó technológián” dolgoznak, a hosszú távú céljuk pedig, hogy olyan high-tech automatákat alkossanak, amelyek a 3D-nyomtatás (additív gyártás) módszerének felhasználásával személyre szabott termékek létrehozását teszik lehetővé a fogyasztók számára, jelenti a ScienceDaily.

Nesli Sözer, a VTT egyik vezető kutatója szerint még sok munkára van szükség, amíg ipari méretekben is megkezdődhet a masinák előállítása. Egyelőre még a gépek és az élelmiszer-alapanyagok is további tökéletesítésre szorulnak.

Idővel mindamellett az ételek 3D-nyomtatását lehetővé tévő otthoni berendezések és házon kívüli automaták is „legördülhetnek” majd a gyári futószalagokról.

A fókusz természetesen az „egészséges, tápanyagokban gazdag” élelmiszereken lesz, melyeket azonban a különféle elemekből a kívánt architektúrájú termékké eszkábálhatnának össze a fogyasztók.

Az Aalto Egyetemmel együttműködésben folytatott projekt célja, hogy különböző felépítésű részekből összeálló struktúrákat műszaki-gazdasági szempontból kivitelezhető és fenntartható módon lehessen 3D nyomtatással előállítani.

(forrás: Élelmiszer online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk