Személyre szabott ételek utcai automatákból

Finnországi kutatók úttörő élelmiszergyártó technológiák kifejlesztésén ügyködnek. Hosszú távú céljuk, hogy az általuk összetákolt, high-tech ételautomaták mellől személyre szabott nassolnivalókkal távozhassanak el a vásárlók.

A VTT Technical Research Centre of Finland Ltd tudósai „fejlett élelmiszergyártó technológián” dolgoznak, a hosszú távú céljuk pedig, hogy olyan high-tech automatákat alkossanak, amelyek a 3D-nyomtatás (additív gyártás) módszerének felhasználásával személyre szabott termékek létrehozását teszik lehetővé a fogyasztók számára, jelenti a ScienceDaily.

Nesli Sözer, a VTT egyik vezető kutatója szerint még sok munkára van szükség, amíg ipari méretekben is megkezdődhet a masinák előállítása. Egyelőre még a gépek és az élelmiszer-alapanyagok is további tökéletesítésre szorulnak.

Idővel mindamellett az ételek 3D-nyomtatását lehetővé tévő otthoni berendezések és házon kívüli automaták is „legördülhetnek” majd a gyári futószalagokról.

A fókusz természetesen az „egészséges, tápanyagokban gazdag” élelmiszereken lesz, melyeket azonban a különféle elemekből a kívánt architektúrájú termékké eszkábálhatnának össze a fogyasztók.

Az Aalto Egyetemmel együttműködésben folytatott projekt célja, hogy különböző felépítésű részekből összeálló struktúrákat műszaki-gazdasági szempontból kivitelezhető és fenntartható módon lehessen 3D nyomtatással előállítani.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.