hirdetés
hirdetés

Turistaözön Spanyolországban: áldás vagy átok?

Bár a helyi turizmusipar jelentősen profitál abból, hogy az egyes nyaralódesztinációkban fennálló biztonsági kockázatok miatt az eddiginél is több turista keresi fel Spanyolországot, a helyi lakosok már nem örülnek ennek ennyire.

hirdetés

Az utóbbi időben például Palma de Mallorca történelmi épületeit lepték el olyan graffitik, amelyeken azt írják: „Turisták, menjetek haza! Bevándorlók, üdvözlünk titeket!” vagy „Turista: te vagy a terrorista”. De már tüntetések is voltak az országon belül, például a barcelonai Sagrada Familiánál a mindennapos turistaözön miatt, vagy a tengerparton részegen randalírozó látogatók és a megnövekedett számú - turisztikai célú - illegális lakáskiadók ellen felszólalva.

Spanyolországban idén 67 millió turista látogatására számítanak, ami jóval több, mint az ország teljes, 47 milliós lakossága. A legtöbben Nagy-Britanniából érkeznek (körülbelül 15 millióan), őket követik a franciák és a németek.

A Güell park Barcelonában (Forrás: Wikimedia Commons)
A Güell park Barcelonában (Forrás: Wikimedia Commons)

Bár sokan a turisták ellen vannak, mások üdvözlik a látogatókat, mondván, a turizmus teszi ki az ország gazdaságának jelentős részét. Volt, aki azonban azt nyilatkozta a külföldi sajtónak, hogy nem kellene hagyni, hogy a turizmus legyen a legfontosabb gazdasági ágazat, hiszen nagy bajban lennének, ha az utazási szokások megváltoznának, vagyis ebben a formában ez nem egy fenntartható növekedési koncepció. A Baleár-szigeteken jelenleg az összes munkavállaló egyharmada a turizmusban dolgozik, a szektor a gazdasági teljesítmény felét teszi ki. Mindeközben azonban Ibiza vízkészletei már igencsak szűkösek, Menorca szigetén pedig a természeti kincsek vannak veszélyben. A Baleár-szigeteken volt egy olyan nyári nap, amikor majdnem még egyszer annyi turista volt a térségben, mint ahány lakosa van a szigeteknek. Palmán a helyiek már tudják, hogy mikor kerüljék el a városközpontot – főként akkor, amikor a több ezer utast szállító tengerjáró hajók befutnak a kikötőbe. Ahogy arról korábban a Turizmus Online-on is beszámoltunk, a Baleár-szigeteken nemrég bevezették az idegenforgalmi adót: a számítások szerint az új adóból 40 millió euró bevételt remélhetnek, amelyet a természeti és kulturális örökség védelmére, valamint a turisztikai ágazat minőségének javítására fordítanának. A hivatalos adatok szerint a szigetekre, amelyek közül a legnépszerűbb Mallorca, Menorca és Ibiza, tavaly 14 millió turista érkezett, akik összesen 54,3 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Spanyolország nincs egyedül ezzel a problémával: nemrég írtunk arról, hogy a világ számos, népszerű úti céljában egyre nagyobb problémát jelent a hatalmas turistaáradat, amely rendkívüli módon zavarja a helyi lakosokat vagy rombolja a környezetet. Éppen ezért egyre több desztinációban döntenek úgy, hogy bizonyos szigorításokat vezetnek be annak érdekében, hogy csökkenjen vagy legalább ne emelkedjen a látogatók száma, de van, ahol egyenesen kitiltják őket, vagy a nagy komplexumok építését nem engedélyezik. Ezzel kapcsolatban Mark Tanzer, a brit utazási irodák szövetségének feje arra figyelmeztetett, hogy megfelelő kontroll nélkül pont a turisták azok, akik megölhetik a turizmust, ennek ellenére a helyi hivataloknak óvatosan kell eljárniuk, ha helyre akarják őket tenni. A turizmus ugyanis ma már a globális GDP tizedét teszi ki, és számos olyan ország gazdasági növekedéséhez járul hozzá, amelyek egyébként sokkal rosszabul teljesítenének.

Barcelonai strand (Forrás: Wikimedia Commons)
Barcelonai strand (Forrás: Wikimedia Commons)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk