hirdetés
hirdetés

Tűzszínház, vizes játszótér és gyermekhenger, valamint bucakemence az Ózdi Gyártörténeti Emlékparkban

Manapság Ózd egyik kiemelkedő turisztikai látványossága a helyi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. A múlt év nyarán megnyitott emlékparkban,valamint a kiállításokon közel tízezer vendéget fogadtak. Reményeik szerint a város leendő kultúrnegyedét - amely az egykori kohászati törzsgyár melletti terület része - folyamatosan fejlesztik. Itt található a múzeum, a könyvtár és az Olvasó is.

hirdetés

A múzeum nemrég európai uniós támogatással, közel félmilliárd forintos fejlesztés keretében újult meg - tájékoztatta szerkesztőségünket Oláh Zsolt megbízott intézményvezető.

- A fejlesztés egy része a gyűjtemény épületével szemközti területen létrehozott Gyártörténeti Emlékparknak - mint élményparknak - a kialakításáról szólt. A múzeum épülete kívülről is megújult, belül pedig az ózdi gyártörténeti és néprajzi kiállítás látható, melynek az állagát a Kubinyi Ágoston program keretében pályázati támogatással folyamatosan, ennek során újították fel a bemutatott maketteket és a modelleket, amelyek védőbúrát is kaptak. Ezeket az egykori gyári karbantartó műhelyek dolgozói készítették és közülük némelyik még ma is működik. Olyan különlegességekről van szó, amelyek egyedivé varázsolják ezt a múzeumot. Több új tablót is készítettek és nagyméretű fotókon mutatják be az egykori gyári folyamatokat. A bemutatóhely környezete is új köntöst kapott: a területet parkosították és a kohászok életét megelevenítő szabadtéri tablókiállítást nyitottak.

A muzeális gyűjtemény háza (Fotó Mentusz Károly)
A muzeális gyűjtemény háza (Fotó Mentusz Károly)

II. Hétvölgy Fesztivál - májusban

Azt is megtudtuk, hogy a volt ózdi szakmunkásképző intézet udvarán kialakított hajdani skanzen műtárgyait az új gyártörténeti emlékparkba vitték át, a múzeum udvarán pedig egy régi vasúti szerelvényt állítottak ki. A gyárból megmentett nagyméretű gépek, eszközök az emlékparkba kerültek: így például egy hengersor is, amely korábban az ózdi Finomhengerműben működött. Több más, eredeti állapotában megmaradt gép is látható, mint a szivattyú, gyors-drótsori hengerállvány, vagy a gázfejlesztő generátor. A szabadtéri bemutató legrégebbi berendezése egy olyan esztergapad, amellyel forrasztóművi hengereket munkálták meg.

Ezeken kívül három pavilont is építettek. Az egyikben egy úgynevezett bucakemence modellje látható, a másikban ennek egy működőképes változatát mutatják be. Ezt a kemencét a nagyobb rendezvényeken működés közben is láthatják a látogatók. A harmadik pavilonban pedig rendezvénytér várja a vendégeket, ahol különböző bemutatókat tartanak. A május kiemelt rendezvénye a II. Hétvölgy Fesztivál, amelyet 19-től 28-ig tartanak Ózdon. Koncerteket, színes kulturális programokat, kézműves kiállítást és vásárt tartanak.

A parádé résztvevői megismerkedhetnek az úgynevezett tűzszínházzal is, amely nem más, mint egy nagyszabású, látványos tüzeléstechnikai bemutató. A parkban természetesen a gyerekeknek is kedveznek, hiszen egyedi játszóteret alakítottak ki nekik. Olyan vizes játszóteret próbálhatnak ki, amelyen víz áramlását figyelhetik meg. Emellett egy gyerekhengert is felszereltek a fiataloknak, hogy ennek a működését is tanulmányozhassák.

Makettek és modellek (Fotó Mentusz Károly)
Makettek és modellek (Fotó Mentusz Károly)

Klubok és múzeumpedagógiai foglalkozások

Ebben az évben még több látogatót várnak. Ennek érdekében a külső rendezvényeken is megjelennek, például a tűzszínházzal, illetve tablókiállításokkal. A múzeumban több klubot is működtetnek, így - mások mellett - a zeneit, a múltidéző történelmit, vagy az archív filmklubot, amely különösen nagy sikert aratott. Mindezeken kívül múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek és ezekkel is igyekeznek maradandó élményt nyújtani a különböző korosztályok tagjainak. Az intézményben több időszaki kiállítással is találkozhatnak a látogatók. Ezek - egyebek mellett - Ózd és környéke történeti, néprajzi értékeit, továbbá a gyár egykori dolgozóinak életkörülményeit, munkakörnyezetét mutatják be. A múlt év végén például retro játékokat állítottak ki, amelyek rövid idő alatt kétezer érdeklődőt vonzottak. Most egy újabb tárlatra készülnek, Ózd és környéke egyháztörténeti emlékeit mutatják be a látogatóknak. 

Néprajzi kiállítás ózdi és környéki emlékekkel (Fotó Mentusz Károly)
Néprajzi kiállítás ózdi és környéki emlékekkel (Fotó Mentusz Károly)

Az intézmény munkatársai idén kibővült programokat ajánlanak minden érdeklődőnek a Muzeális Gyűjteményen és a Gyártörténeti Emlékparkon belül, illetve azon kívül is. Ózd környékének nagyobb rendezvényeihez is csatlakoznak, például várostörténeti sétákat szerveznek, illetve a technikai eszközeiket is szeretnék máshol bemutatni: a tűzszínházat az arlói motoros találkozón és rockfesztiválon, illetve a kissikátori gombafesztiválon.

Pillanatkép a volt gyári munkások lakásából (Fotó Mentusz Károly)
Pillanatkép a volt gyári munkások lakásából (Fotó Mentusz Károly)

Együttműködés a szomszédos intézményekkel

A Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark közvetlen szomszédságában, a műemléki védett és felújított egykori gyárépületekben az idén nyitották meg a Nemzeti Filmtörténeti Emlékparkot, valamint a Digitális Erőművet is. A múzeum ezekkel az intézményekkel is igyekszik szoros együttműködést kialakítani.

 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: TurizmusOnline)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk