hirdetés
hirdetés

Új turistalátványosság nyílt Kolozsváron

Többéves felújítási folyamat után látogatható a kolozsvári Tűzoltótorony, a hétfőn este átadott műemlék épület kiállítótérként és kilátóként is szolgál.

hirdetés

A toronyból 360 fokos rálátás nyílik Kolozsvár belvárosára, így elsősorban a turistáknak szánták - hangzott el a hétfő esti nyitóünnepségen. Emil Boc polgármester emlékeztetett, hogy a régi városfal részét képező torony eredetileg védelmi célokat szolgált, majd a Fellegvár megépültével elveszítette katonai szerepét. Új szintekkel egészült ki és új feladatot kapott: az esetleges tűzeseteket figyelték innen. Újabb korszak kezdődik több száz éves történetében, a kreativitás és innováció időszaka - mondta a polgármester arra utalva, hogy a műemlék kiállítótér, koncertek és konferenciák színhelye is lesz. De korábbi szerepére is történik utalás, a Kolozs megyei vészhelyzeti felügyelőség is szervez itt rendezvényeket - hangzott el. Az alkalomra a felügyelőség két régi szivattyúgépet is restauráltatott, melyeket a torony bejárata előtt állítottak ki, és díszegyenruhába öltözött alkalmazottak álltak őrt mellettük.

Forrás: Kolozsvári Rádió
Forrás: Kolozsvári Rádió

A nyitóünnepség után a jelenlévők bejárták a restaurált épületet, melynek a szakemberek visszaadták eredeti arculatát, a középkori lőrések is láthatók lettek. A torony legfelső szintjén található kilátót fémlépcsőn és felvonón is meg lehet közelíteni. Fölé óriástükör került födémként, mely az itt található Kolozsvár-makettet és a torony közvetlen környezetét is visszatükrözi. A Tűzoltótorony felújítása volt az első olyan kolozsvári projekt, melyre a romániai építészkamarával közösen tervpályázatot írt ki az önkormányzat. A 2018-ban elkezdett munkálat azonban elhúzódott, ezért a polgármesteri hivatal felbontotta a szerződést a kivitelezővel, és új cégre bízta a befejezését.
A 11,1 millió lej (891,2 millió forint) értékű beruházás nagyrészt uniós alapokból valósult meg, melyhez állami és helyi önrész is társult. A torony felújításával párhuzamosan a környékén gyalogövezetet alakítottak ki.

A 15. század végén épült tornyot a takácsok céhe védelmezte, Takácsok tornyának is hívták. 1574-ben megmagasították, majd állandó tűzőrséget állítottak fel benne, több tűzvészt is átvészelt. A Tűzoltótorony jelenleg naponta 9 és 17 óra, a májusban kezdődő nyári idényben 10 és 18 óra között látogatható.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk